تاريخ: ۱۴۰۳ پنج شنبه ۲۰ ارديبهشت ساعت ۱۹:۴۶ | بازدید: 839 نظرات: 0 کد مطلب: 23046 |
به گزارش هاژه، در روزهای گذشته جولان برخی متکدیان در شهر مهاباد خبر ساز شده است و شهروندان خواستار برخورد و اخراج متکدیان مرفهی شدهاند که بخشی از صدقه شهروندان به خانوادههای نیازمند را میبلعند.
شهرستان مهاباد بدلیل پذیرا بودن گردشگران در تعطیلات و ویژگیهای فرهنگی همواره مورد توجه متکدیان متجاهر است، از این رو همواره شاهد جولان برخی متکدیان در خیابان هستیم که از شهری دیگر برای تکدیگری به مهاباد می آیند.
بسیاری از شهروندان تجربه دیدن ورود متکدیان متجاهر به شهر و عوض کردن لباسهایشان برای تکدی گری در مهاباد بودهاند، با اینحال تمامی جمعیت شهر مهاباد را نمیتوان از این وضعیت باخبر کرد و چه بسا انتشار تصاویر و فیلم آنها منجر به شکایت متکدی و برنده شدن در دادگاه هم شود.
از این رو تنها راه چاره تغییر الگوی رفتار شهروندان از طریق فرهنگسازی و آگاهسازی است تا ضمن جلوگیری از اتلاف هزینه به نام کمک به نیازمندان، تعداد زیادی از نیازمندان شهر نیز از صدقات و کمک خیر شهروندان بی نصیب نمانند.
در روزهای گذشته حضور یک متکدی در سرعتگیر حادثه خیز جاده برهان در حوالی روستای قرهبلاغ خبر ساز شد و هاژه و تعداد زیادی از شهروندان نسبت به تکرار حادثه شیخلر بوکان هشدار دادند. در سال 1398 در جریان برخورد خودروی سواری به یک متکدی در حوالی روستای شیخلر منجر به فوت متکدی و مصدومیت شدید یکی از سرنشینان خودرو شد و در نهایت فوت متکدی برای راننده خودروی حادثه ایجاد مسوولیت کرد.
شهروندان زیادی در طی چند سال گذشته تصاویری از متکدیان در وسط جادهها مواصلاتی مهاباد را برای رسانهها ارسال و خواستار برخورد با آنها شدهاند، اما در این بین درآمد میلیونی آنها همچنان مورد توجه قرار نمیگیرد.
یکی از شهروندان در این خصوص به خبرنگار هاژه گفت: که بسیاری از مغازهداران شهر تازه تشکیل خانواده دادهاند، با چک و وام مغازهای برابر نرخ اجاره در تهران دارد و از این راه باید اجاره مغازه، مسکن، اقساط وام و مخارج زندگی را تأمین کند، درحالیکه تجربه 3 روز بدون فروش حتی یک ریال را تجربه کرده است.
وی افزود: بیشتر کاسبان و مغازه داران مهاباد نیز وضعیت مشابه را دارند، اما شاهدیم که متکدیان روزانه و مکرر به مغازه مراجعه کرده و تقاضای کمک میکنند درحالیکه ماهیانه درآمدی سرسامآور دارند و تکدیگری نه برای رفع مشکل بلکه به شغل پرسود آنها تبدیل شده است.
یکی دیگر از شهروندان نیز با ارسال تصویری از یک فرد متکدی به هاژه گفت که روزانه شاهد ورود یک متکدی از یکی از شهرهای همجوار هستم که خودروی شخصی خود را در یکی از پارکینگهای سطح شهر پارک کرده و با عوض کردن لباس در خودرو در خیابانهای مرکز شهر گدایی میکند.
در سالهای گذشته موارد زیادی از این دست در هاژه منتشر شده و حقیقت اینست که این افراد آگاهانه یا ناآگاهانه به احساس نوع دوستی و مشارکت شهروندان در کمک به نیازمندان به عنوان یک سرمایه فرهنگی لطمه زده و از آن سوءاستفاده میکنند.
جالب است بدانید که هر کدام از متکدیان سبک ویژهای برای طلب کمک دارند و برای این امر آموزش دیدهاند، حتی برخی از آنها نیازی نمیبینند که برگهای پر از امضاهای جعلی و مدارک ناخوانای چسب شده را با خود بگردانند، بلکه بی پرده میگویند «به من پول بدهید!».
جالبتر آنکه از میان افرادی که در طرحهای ویژه دستگیر میشوند کمتر از 20 درصد آنها بومی و کمتر از 10 درصد آنها تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند و همین آمار نشان میدهد که بیشتر متکدیان مهابادی نیازمند نیستند و عملا سودجویان و افراد مرفهی هستند که بنام متکدی و نیازمند درحال ثروت اندوزی با پول مردم شهر هستند.
بسیار پیش آمده که برخی افراد برای خرید از یک دستفروش برای گرفتن تخفیف هزار تومانی چانه میزنند ولی در برخورد با یک متکدی مرفه براحتی دست به جیب میشوند و همین امر برای ترویج فرهنگ گدا پروری یک مشوق است.
اگر در سالهای گذشته دستفروشان درآمدشان را با متکدیان مقایسه میکردند و به رفتار برخی از شهروندان خرده میگرفتند، حالا سدای برخی مغازهداران هم درآمده و با طعنه و استهزا میگویند که با میلیونها تومان سرمایهگذاری درآمدی کمتر از نصف درآمد متکدیان نداریم.
جولان متکدیان مرفه در شهر مهاباد و سوءاستفاده آنها از حس مشارکت و نوع دوستی شهروندان در کمک به نیازمندان، بار دیگر صدای زنگ خطر را بصدا درآوده و بار دیگر شهروندان مهابادی در پیامهای متعددی خواستار برخورد با متکدیان متجاهری شدهاند که با نام متکدی درحال کلاهبرداری از مردم هستند.
برخی از شهروندان خواستار ورود انجمنهای خیریه سطح شهر به موضوع و ایجاد فرهنگسازی در بین مردم هم شدهاند، چراکه انجمنهای خیریه تنها رسالت جمعآوری کمک را ندارند بلکه در کنار توانبخشی و تلاش برای ایجاد شغل و بی نیازی افراد تحت پوشش باید نقشی هم در روشنگری و آگاهسازی شهروندان عادی داشته باشند تا از ظرفیت عظیم مشارکت آحاد مردم برای ریشهکن کردن فقر و تنگدستی بهره ببرند.
در اینباره بیشتر بخوانید:
|