تاريخ: ۱۳۹۷ شنبه ۱۹ خرداد ساعت ۱۲:۱۴ بازدید: 9052      نظرات: 15      کد مطلب: 8606

انتقال آب رودخانه ی زاب کوچک به دریاچه ی ارومیه: پروژه ای عجیب اما واقعی

ساکار هرمزی


حدودا از سال ۱۳۸۰ زنگ خطر خشک شدن دریاچه ارومیه به صدا درامده است و از آنموقع تا ۷-۸ سال پیش هیچ وقت این مسئله بزرگ زیست محیطی رنگ و روی جدی به خود نگرفته بود. در سال ۷۴ میزان آب دریاچه ارومیه به قدری زیاد بود که باعث ایجاد نگرانی های زیادی شد و وزارت نیرو را مجبور کرد دایپ‌هایی را در اطراف دریاچه برای نفوذ نکردن آب به تاسیسات نصب کنند. اگر این حرف درست باشد، كه درست است، باید به دقت بررسی شود كه در این مدت در حوضه‌های آبریز دریاچه ارومیه چه  اتفاقی افتاده است كه این دریاچه به چنین مصیبت بزرگی دچار شده است. اما به جای پیدا کردن علل خشک شدن دریاچه ارومیه و رفع آن، مسئولان به دنبال سریع ترین اما ناپایدارترین روش برای احیای دریاچه ارومیه  هستند؛ یعنی انتقال آب از یک حوزه آب ریز به حوزه آب ریز دیگر. روشی که به عقیده کارشناسان هیچ وقت مشکل گشا نیست چراکه تجربه شکست آن را می توان در پروژه انتقال آب  از سمت کوهرنگ به زاینده رود مثال زد که  نه تنها مشکل را حل نکرد بلکه موجب خشک شدن تالاب گاوخونی شده و زمین های مجاور آن به بیابان تبدیل شدند.
درمیان طرح های انتقال آب، پروژه انتقال آب رودخانه ی زاب کوچک قبل اینکه توسط سازمان محیط زیست تایید شده باشد ماه ها قبل شروع شده بود و به نظر می رسد لابی پرقدرتی  پشت آن است. به گفته مجری طرح،اوایل سال ۱۳۹۸ این طرح به پایان می رسد و تا این لحظه پیشرفت ۵۳درصدی داشته است.
هم اکنون نزدیک به دوسال از شروع این طرح می گذرد که طرح هایی مانند انتقال آب رودخانه ارس به دلیل مخالفت ها و اعتراض های شدید مسئولین و نمایندگان آن منطقه به کلی از دستور کار خارج شد ولی متاسفانه پروژه انتقال آب رودخانه زاب کوچک با کمترین مقاومت ممکن از سوی مسئولین محلی ،با وجود هزینه بر بودن وسختی آن، به مرحله ی اجرا رسیده است.
قطع شدن رودخانه در فاصله ی ۱۵۰ کیلومتری مرز ایران و عراق یکی از بزرگترین ایرادهای این طرح است، چراکه اگر هنگام خروج از کشور یا در نزدیکی مرز قطع می شد کمتر موجب تخریب حوزه آبریز زاب در شهرستان های پیرانشهر و سردشت می شد،اگرچه جان هزاران نفر از ساکنین اقلیم کردستان با اجرای این طرح به خطر می افتد و مشکلات سیاسی و بین المللی زیادی را ممکن است به همراه داشته باشد. انتقال آب زاب از ۷ کیلومتری شمال شرق پیرانشهر و  از مخزن کانی سیب شروع شده و با تونلی به عرض حدود۳۶ کیلومتری در ۸ کیلومتری جنوب شرق نقده  به پایان می رسد و آب رودخانه زاب وارد دشت نقده می شود که حوزه آبریز دریاچه ارومیه است. به طور متوسط سالیانه حدود ۶۰۰ تا ۶۵۰ میلیون متر مکعب آب این رودخانه وارد دریاچه ارومیه می شود و اگر صرف دیگر مقاصد مانند کشاورزی،صنعتی (بدترین سناریوی ممکن) و ... نشود حدودا ۲۵ سال طول می کشد تا دریاچه ارومیه با آب رودخانه زاب پر شود!!!. مدت زمانی که خیلی زیاد به نظر می رسد و ممکن است بیشتر نیز شود.
به عقیده نگارنده این انتقال آب نه تنها نمی تواند مشکل خشک شدن دریاچه ارومیه را حل کند بلکه تنش های اجتماعی فرهنگی خطرناکی را  ممکن است به همراه داشته باشد؛ طبقات زیست محیطی از جمله کاهش سطح آب رودخانه و به دنبال آن آب های زیر زمینی،برهم خوردن اکوسیستم رودخانه، به خطر افتادن آبیاری باغات و فعالیت های کشاورزی در ناحیه پایین دست دیگر مشکلات احتمالی هستند که به دنبال انتقال آب ایجاد می شود. همچنین زندگی گونه های جانوری و گیاهی زیادی هستند که ادامه حیاتشان به این آب وابسته است.



ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران

0
0
پاسخ به این اظهارنظر

Pinar ۱۴۰۱/۳/۲۱
کو پس؟
کجاست؟
چرا نیست؟
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

۱۴۰۰/۳/۱۰
طرح انتقال آب زاب به دریاچه ارومیه جالب نیست
10
10
پاسخ به این اظهارنظر

علی اسدی ۱۳۹۹/۱/۱۲
نویسنده اشاره می کند که ۲۵ سال طول می کشد تا دریاچه اورمیه با این حجم ورودی ۶۰۰ میلیون متر مکعب این رودخانه پر شود!!!
مگر اصلا قرار است دریاچه اورمیه با این رودخانه پر گردد؟!
انتقال این رودخانه کمک می کند به احیای دریاچه ، الان که ۱۲ فرودین۹۹ هستش و این متنو مینویسم حجم دریاچه به ۴/۳۸۰ میلیون متر مکعب رسیده و اگر این انتقال نیز صورت گیرد کمک بزرگی به احیای آن خواهد کرد.
یادمان نرود با خشک شدن کامل دریاچه زندگی ۲۰ میلیون انسان به خطر می افتد و ما ناچاریم برای فرار از این بحران ، ضرر کوچک تر (تغییرات اقلیم رودخانه زاب ) را به جان بخریم و ان شاءالله اگر دریاچه به تراز اکولوژیک برسد می توان در فصولی که نیاز به آب این داروخانه هست ، هم برای شهرستان های اطراف و هم کشور عراق باز کرد.
یادمان نرود که این رودخانه در آخر به خلیج فارس می ریزد و الان خلیج فارس به آب نیاز ندارد بلکه این نگین فیروزه ایران هست که در ICUبیمارستان قرار گرفته و به پاس بارش های پارسال جان دوباره گرفته است.
به امید رسیدن آب دریاچه به همان سال ۷۴ که نگران آب بیش از حد این دریا باشیم.
13
6
پاسخ به این اظهارنظر

ناصر ۱۳۹۸/۵/۶
بزرگترین اشتباه ما اینست به جای پیدا کردن خطا و راه حلی برای آن از یک روش دیگر برای همپوشانی خطا استفاده میکنیم
بابا برید بررسی کنید ببینید مشکل از کجاست به جای این همه هزینه بهتره
1
0
پاسخ به این اظهارنظر

بابک ۱۳۹۸/۴/۱۲
دریاچه ارومیه باید احیا شود ، به هر قیمتی شده
10
3
پاسخ به این اظهارنظر

کوردێکی ۱۳۹۸/۲/۱۸
داستان علمی تخیلی بود یا تحلیل یک پروژه عمرانی؟ اون عرض 36 کیلومتری تونل هم بماند، فیلمهای هندی در کنار شما سوتفاهمی بیش نیستند
2
4
پاسخ به این اظهارنظر

وحید ۱۳۹۸/۲/۱۸
دوست عزیز الگی نظر کارشناسی نده!
4
0
پاسخ به این اظهارنظر

عزت ۱۳۹۸/۲/۱۸
منظور از زمینهای پایین دست کشور دوست وبرادر عراق هست ؟ اقای نگارنده وات دو فاز ؟تو ایرانی هستی یا عراقی؟
7
2
پاسخ به این اظهارنظر

۱۳۹۸/۱/۱۶
کار مثبتی هست خدا قوت
12
0
پاسخ به این اظهارنظر

۱۳۹۸/۱/۹
سلام خسته نباشید لطفا هرچه سریتر این پروژه رو تمام کنید
8
1
پاسخ به این اظهارنظر

کیان ۱۳۹۷/۱۲/۲۸
با سلام.جلوگیری از انتقال ثروت ملی کشور خودمون به کشور دیگر کاری قابل تقدیر است
9
2
پاسخ به این اظهارنظر

کوردێکی ئە‌و شارە ۱۳۹۷/۳/۲۲
مسئولین گرانقدر

*** پایگاە خبری تحلیلی هـاژە ***

[[ ضمن تشکر از تلاش‌های مستمر شما عزیزان، خواهشمند است کیفیت علمی و نگارش صحیح به عنوان ملاک‌های پذیرش یادداشت‌های تحلیلی لحاظ گردد. ]]
5
0
پاسخ به این اظهارنظر

کوردێکی ئە‌و شارە ۱۳۹۷/۳/۲۲
۲ - استفادە از ادبیات محاورە‌ای در نگارش تحلیل‌های علمی نادرست است.
نمونه مواردی که در سطرهای آغازین یادداشت آمدە است :
(از آنموقع تا ۷-۸ سال پیش)
(اگر این حرف درست باشد، که درست است)

۳ - آیا فکر نمی‌کنید نگارش این عبارت نادرست است ؟
(با تونلی به عرض حدود ۳٦ کیلومتری ...) !
بهتر بود در پایان کار متن را مورد بازنگری مجدد قرار می‌دادید.

٤ - آیا کاربرد کلمه (طبقات) بجای (تبعات) در بند آخر متن نشان از تایپ اشتباە کلمه است یا ناآگاهی عمیق نگارندە با کلمات و کاربرد آن‌ها ؟!
7
1
پاسخ به این اظهارنظر

کوردێکی ئە‌و شارە ۱۳۹۷/۳/۲۲
نگارندە محترم :

۱ - کاربرد عبارت (پروژە‌ای عجیب) در عنوان موضوع درست نیست. خوانندگان نیازی به آگاهی از احساس تعجب شما ندارند. قطعا در واحد درسی روش تحقیق باید خواندە باشید که بیان احساس شما در رابطه با یک مضوع علمی و انتقال آن به خوانندە نادرست است. چرا که احساسی بودن و آگاهی پایین شما نسبت به اهداف و کلیت موضوع را نشان خواهد داد. دولت در کارگروە‌های علمی خویش گاها با آگاهی کامل اهدافی را دنبال می‌کند که می‌تواند برای یک منطقه مفید و برای منطقه‌ای دیگر زیان‌آور باشد و این اولویت‌های ضروری دولت را می‌رساند که برخی اوقات خوشایند است و گاها نیز ناخوشایند، که در آن صورت متعاقبا واکنش مردم و نمایندگان را به دنبال خواهد داشت.
8
0
پاسخ به این اظهارنظر

اسماعیل ۱۳۹۷/۳/۲۰
اگر اجرایی شود عالی است

نظر خود را براي ما ارسال كنيد