تاريخ: ۱۳۹۵ دوشنبه ۴ بهمن ساعت ۱۰:۳۶ بازدید: 5302      نظرات: 14      کد مطلب: 2928

ام آر آی مهاباد، راوی داستان تلخ درمان و سلامت


 دکتر هدایت صبوری

 

مرکز ام آر آیِ مهاباد شروع به کار نموده است. امری که باید آن را به فال نیک گرفت و به تلاش های دست اندرکاران در جهت بنای این مرکز دست مریزاد گفت. بلاشک کوشش مسئولان اجرایی و انتخابی شهرستان در این رابطه قابل توجه و شایسته ی قدردانی است. از مدت ها پیش راه اندازی این مرکز به خواست اغلب شهروندان تبدیل شده بود و گشایش آن را باید پاسخی درخور به این خواست عام دانست.

در ضرورت فعالیت مرکز ام آر آی در مهاباد و لزوم افزایش مراکز مشابه در شکل خصوصی یا دولتی آن شک و شبهه ای نمی توان روا داشت. پزشکان و اهل فن بر نقش و اهمیت این مراکز واقفند و سخن در این باب در زمره ی بدیهیات است. اما در این بین نکته ی مغفول برجسته سازی راه اندازی این مرکز و فراموشی انبوه مشکلات مهاباد در حوزه ی سلامت و بهداشت است. براستی در سیستم سلامت مهاباد موضوعی مهم تر از ام آر ای نیست که بتوان به واسطه ی آن خدمات بیشتری به مردم ارائه داد؟ شکی نیست که وجود ام آر ای برای این شهر بسیار واجب است، اما تمرکز بر آن و در پیش گرفتن سیاست تبلیغی در پیرامون آن موجب غفلت از سایر مسائل و موضوعات کلیدی شده است.

حوزه سلامت در مهاباد به جد دچار کمبود و نقصان است. پزشکان و افراد شاغل در این حوزه بر این امر به خوبی آگاه هستند. در سال های اخیر توسعه ی فیزیکی مراکز درمانی آنچنان اندک و ناچیز بوده که می توان آن را چیزی نزدیک به صفر دانست. تنها بیمارستان این شهر یادگاری از عهد قدیم است با صد در صد اشغال تخت- این بیمارستان نه تنها محل رجوع شهروندان مهاباد است، بلکه به صورت قطب درمانی شهرهای جنوب استان درآمده است- با چشم پوشی از آمار مراجعان شهرهای اطراف و تنها بر مبنای جمعیت مهاباد به ازای هر 1200 نفر تنها یک تخت بیمارستانی در این شهر وجود دارد. این آمار به خوبی گویای محرومیت شدید مهاباد در این زمینه است.

متولیان سلامت در سال های اخیر بسیار وعده دادند که بر شمار تخت های بیمارستانی مهاباد بیفزایند، بیمارستانی نو برای مردم این شهر بنا کنند و بسی از این دست اقوال و وعده ها. پر واضح است که تمامی این وعده ها تنها در حد حرف باقی مانده اند؛ اسامی و عناوین پر طمطراقی همچون بیمارستان زاگرس، بیمارستان 360 تخت خوابی مهاباد که در سخنان مسئولان اجرایی و انتخابی به کرات شنیده می شود تنها اقوال شفاهی بوده اند یا در حد پاراف های برخی مسئولان فرادست بر حاشیه ی نامه های برخی دیگر. هر چند تلاش های کسانی چون نماینده ی فعلی شهرستان قابل تقدیر است، اما نقش سیاست تبعیض و نگاه تبعیض آمیز مسئولان استانی را باید بسیار پر اهمیت دانست.

بدیهی است که محرومیت مهاباد تنها در نابسندگی مراکز درمانی نیست. نگاهی به آمارهای موجود در بسیاری از شاخص ها: "منابع فیزیکی و انسانی سلامت"، " هزینه"، "پوشش خدمات مراقبت های اولیه سلامت" حاکی از وضع نابسامان مهاباد است. به عنوان نمونه نسبت تعداد پزشک به بیمار در مهاباد به ازای هر 1500 نفر یک پزشک است.

مسئولان استانی که باید نگاهی متوازن و برابر در اختصاص و توزیع منابع، امکانات و اعتبارات ملی داشته باشند خود به عامل توزیع نابرابر و مروج سیاست تبعیض تبدیل شده اند. مسئول ارشد اجرایی در حوزه ی سلامت استان در زادگاهش دانشکده پزشکی افتتاح می کند و وقتی به مهاباد می رسد احداث یک مرکز آموزشی درجه چندم را مشروط به بسترسازی می کند. همان مسئول چند بار خبر از شروع عملیات احدات بیمارستان جدید می دهد، نه یک بار، بلکه چندین بار. اما اتفاقی هم روی نمی دهد. ظاهرا وی صاحب سخن خود نیست.

راه علاج کمبود ها و مشکلات موجود در حوزه سلامت مهاباد در تجویز نسخه هایی چون طرح های هتلینگ یا ساخت بخش های کوچک تحت عناوین گوناگون در حول و حوش ساختمان این بیمارستان فرسوده نیست. این ها تنها مرهم هایی موقت برای تسکین درد است. لازم است یک برنامه ی استراتژیک در حوزه سلامت شهری مهاباد طراحی نمود و در چارچوب سیاست های ملی سلامت در جهت دستیابی به اهدافی مشخص و معین حرکت نمود. بی گمان تنها این گونه می توان از تحقق نسبی حق مردم بر سلامت سخن گفت و به سیاست تبعیض پایان داد.

مسئولانی که در سال های اخیر از احداث 500 تخت بیمارستانی برای مهاباد سخن گفته اند، از سرگرم سازی مردم با این اقوال و وعده ها طرفی نخواهند بست، تدبیر لازم است و اقدام عملی. مسئولان با در دستور کار قرار دادن ساخت یک واحد کوچک بیمارستانی 64 تختی و راه اندازی هر چه سریع تر دانشکده ی پرستاری و  پیراپزشکی مهاباد- و نه یک مرکز درجه چندم آموزشی تحت عنوان مجتمع آموزش عالی سلامت - می توانند حسن نیت خود را نشان دهند و بر وضع غیر قابل پذیرش فعلی مهر خاتمت نهند.




ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران

1
0
پاسخ به این اظهارنظر

محمد علی ۱۳۹۵/۱۱/۱۵
سلام دکتر گیان دست مریزاد یاخواهه رپایداربی
1
0
پاسخ به این اظهارنظر

فریا رش احمدی ۱۳۹۵/۱۱/۱۳
با سلام خدمت جناب آقای دکتر صبوری و تشکر از مرکز خبری هاژه بابت تحت پوشش قرار دادن این موضوع اگر اظهار نظر بنده در این مورد جسارت تلقی نباشد به عنوان یک شهروند که مدت یک سال است در رفت و آمد مراکز درمانی هستم لازم دیدم چند موضوع رو مطرح کنم. در طرح سوال از پزشکی بسیار ماهر که در یکی از شهر های اطراف مهاباد است و به ناچار تعدادی از شهروند های مهابادی مجبورا در ارومیه پشت صف های طولانی بیاستند از ایشان پرسیدم چرا به مهاباد برنمی گردند . بعد از بحثی طولانی قانع شدم که نبود دستگاه های دقیق و امکانات ابتدایی برای درمان از عوامل بسیار مهم این موضوع بود.
دریافتم که وجود تجهیزاتی مثل ام ار ای و ... بسیار مهم است. اما نکته ی اساسی تر این بود که با توجه به جمعیت شهر و رشد روز افزون ان لزوم وجود مرکزی دیگر بسیار مهم تر است. اگر کمی فکر کنیم در شرایط بحرانی نه چندان بزرگ مثل تصادف تنها و تنها دو دستگاه اتوبوس حتی امبولانس کافی برای جابه جایی مصدومین نداریم. اماری مثل یک تخت برای 1200 نفر یک فاجعه ی اجتماعی است و لازم است مسئولان در درجه ی اول به فکر بهداشت و سلامت مردم باشند. در حال حاضر وضعیت بیمارستان مهاباد با وجود فداکاری کادر پزشکی و پرستاری ان واقعا تاسف بار است چون واقا پاسخ گوی انبوه جمعیت نیست. در نهایت قلم باید حق بنویسد و شما رسالت خودتان را به جا آورده اید. سپاس از جناب آقای دکتر صبوری
1
0
پاسخ به این اظهارنظر

مینا حسن پور ۱۳۹۵/۱۱/۷
از حس دلسوزی جنابعالی سپاسگزاریم
1
1
پاسخ به این اظهارنظر

رشید ۱۳۹۵/۱۱/۶
زورجوان بوو بژی دکتر صبوری
1
0
پاسخ به این اظهارنظر

عباس فتحی ثانی ۱۳۹۵/۱۱/۵
شما حرف دل بسیاری از مردم مهاباد را زدید آقای دکتر..
کاش بقیه پزشکان شهر نیز مانند شما شجاعانه از حقوق این مردم دفاع میکردند.
1
0
پاسخ به این اظهارنظر

یوسف ۱۳۹۵/۱۱/۵
سلام به سایت هاژه ۰جناب اقای صبوری جنابعالی میگی دورهای پیش فقط حرف بوده درست ولی یه سوال۰مگرنماینده فعلی ۶سال پبش دوران اقای احمدی نژادسرکارنبودچرااون وقت حتی برای ۳۰ثانیه هم نرفت بیمارستان سربزنه وازکمبودهای آن بپرسه که این همه بودجه دراختیارش بود چرامسولان بیمارستان اون وقت کاری نکردن۰ولی دوره پیش جناب اقای احمدی امتیازام ارای رازنده کردوالان ازش استفاده میشه دوم بودجه زیادی گرفت برای پخش اخربیمارستان که تخریبی بودسوم برای بخش زایمان۰وازمایشگاه۰وغیره پس اینهاکارنبودن وخیلی کارهای دیگری که آقای احمدی برای بیمارستان مهابادکرداگه میخوای اطلاع داشته باشی بروازکارمندهابپرس ولی ازکسی بپرس ۰به قول قدیمیها۰به نرخ روزنون نخوره ۰الان هم بذاریدمهابادپیشرفت کنه بهترین مدیران راداریم داخل بیمارستان مهاباد۰کسی هم توایران بگردی به اندازه دکترمرزنگ ۰ودکترامیری فعال پیدانمیکنید۰باتشکرازهاژه۰۰۰جان مادرتون بذارید
1
6
پاسخ به این اظهارنظر

منصور ۱۳۹۵/۱۱/۵
دستتون درد نکنه خدا کنه که به گوش مسولان برسد وفکری به حال این شهر ومردم بیچاره بکنند یا حداقل ثروتمندان شهر همت کنندوآستین بالا بزنند
جلال ۱۳۹۵/۱۱/۸
آقای یوسف،پیشرفتهای که الان در بیمارستان میبینید،فقط مال مهاباد نیست،ودراغلب بیمارستان های کشور به عنوان نظام سلامت در حال انجام است،پس میبینیم که،مسولان بیمارستان کار آنچنان بزرگی انجام نمی دهند آنها برای ماندن روی میز مجبورند انجام دهندوگرنه اگر لازم الاجرا نبود انجام نمی دادندوبودجه آن را برای خود شیرینی پس میفرستادند،الان بروبیمارستان بی نظمی بیداد میکنه،مسولان بیمارستان بیخال سر سامان دادن به آن هستندنظیران پاکینک شدن حیاط بیمارستان است که فکر کنم در مناطق محروم تر از اینجا حتی در سیستان و بلوچستان دیده نمی شود،مسولان استانی مهاباد را بحال خود رها کردن،در مورد نمایندگان مهاباد در مجلس باید عرض کنم که آقای احمدی که سواد رفتن به مجلس را نداشت دومی آقای محمود زاده هم که تو مجلس فقط کیر داده به وزیر جهاد کشاورزی،انگار نه انگار که ایشان نماینده تمام مردم مهاباد هستند،الان هم نمی دانند که قسمت اعظم مشکلات مهاباد مشکل بهداشت درمان مردم است که تمام اقشار جامعه به آن گرفتارند
2
0
پاسخ به این اظهارنظر

۱۳۹۵/۱۱/۵
بسیار زیبا و عالی تحلیل نموده اند. دست مریزاد
2
0
پاسخ به این اظهارنظر

۱۳۹۵/۱۱/۵
دست خوش جناب دوکتور زور جوان اشاره تان فه رموو و
1
0
پاسخ به این اظهارنظر

رسولی ۱۳۹۵/۱۱/۵
عالی ، درودبر راویان صادق و پاک(دردوآلام مردم)
1
0
پاسخ به این اظهارنظر

صلاح الدین ابراهیمی ۱۳۹۵/۱۱/۵
جالبتر از همه این است که وقتی از استاندار در مورد بیمارستان جدید مهاباد سوال می کنند ایشان می گویند در استان با کمبود شدید 3000 تخت بیمارستانی روبه رو هستیم... این جواب یک نوع فرافکنی هوشمندانه است... گر نه در ارومیه که هر روز یک بیمارستان و.. در خوی که سومین بیمارستان مجهز در حال ساختن است.. در میاندوآب که دومین بیمارستان در حال ساختن و یکی هم در حال توسعه است..
1
0
پاسخ به این اظهارنظر

صلاح الدین ابراهیمی ۱۳۹۵/۱۱/۵
در این بین نکته ی مغفول برجسته سازی راه اندازی این مرکز و فراموشی انبوه مشکلات مهاباد در حوزه ی سلامت و بهداشت است. در همه شهرهای بزرگ استان بیمارستان ها در حال توسعه هستند.. مهاباد با کمبود شدید تخت های بیمارستانی و امکانات و .. درمانی روبه رو است.. اگر چه طرح های کوچک داخل بیمارستان در همه شهرها در حال اجراست و تنها در مهاباد بزرگنمایی می شود.. رئیس شبکه بهداشت و درمان مهاباد باید فعالانه تر عمل نماید و مشکلات درمانی مهاباد را بیشتر جلوه دهد... با تشکر از اقای هدایت صبوری و سایت هاژه.. امیدوارم بیشتر پیگیر مشکلات درمانی شهرستان باشید..
1
0
پاسخ به این اظهارنظر

همشهری هستم ۱۳۹۵/۱۱/۵
ضمن تشکر از دکتر گرامی وبیان دردمردم براستی اگر کمی بخود اییم میفهمیم که این شهر از نظر امکانات سلامت تقریبا در درجه صفر قرار دارد .بیمارستان و امکانات دارویی وپزشکیش را بنگرید مایه شرم است. از عدم وجود متخصیصین بسیاری رشته ها محرم است.تعدادی از پزشکان شهر فقط بفکر پول در اوردن معاملات ملکی وخرید اپارتمان وماشیینهای انچنانی برای خو وخانواده شان هستند از انصاف وادای دینشان به مردم ومراجعین بیخبر.....لازمست دولت بیشتر بفکر مردم منطقه محروم کردستان باشند وبدانند که مردم کرد مخصوصا مهاباد مسلمان ووطن پرست وصادق بوده وافرادیکه درد مردم وجوانان را مطرح میکنند دوستدار اب وخاکشان هستند نه چیز دیگری.افرادی بی مسولیت اگر بنام نماینده شهر دیگری که هیچ شناختی از مردم کرد وجوانان دلسوز این شهر را ندارند بخود اجازه ندهند در اموراتیکه هیچ ارتباطی با انها ندارد دخالت کنندوومایه بدبینیو......گردند...
4
0
پاسخ به این اظهارنظر

احمد ۱۳۹۵/۱۱/۵
سخنانتان کاملا راست و دروست است

نظر خود را براي ما ارسال كنيد