تاريخ: ۱۴۰۰ شنبه ۹ بهمن ساعت ۱۰:۳۱ | بازدید: 1136 نظرات: 2 کد مطلب: 17536 |
به گفته مولود چاووش اغلو وزیر امور خارجه ترکیه، آرارات میرزویان همتای ارمنی او در ماه مارس (اسفندماه) به ترکیه سفر میکند.
ترکیه از دهه 1990 هیچ رابطه دیپلماتیک یا تجاریای با همسایه شرقی خود نداشته است. این دو کشور بر سر چندین موضوع با هم اختلاف دارند، که مهمترین آن کشتار یک و نیم میلیون ارمنی توسط امپراطوری عثمانی در سال 1915 است.
در اوایل ماه جاری میلادی، ترکیه و ارمنستان گفتند که دور اول مذاکرات درباره عادیسازی روابط بین فرستادهها «مثبت و سازنده» بود و این نوید را میدهد که بتوان روابط را احیا و مرزها را بازگشایی کرد.
ارمنستان کشتار سال 1915 را نسل کشی میداند. در این بین ترکیه میپذیرد که بسیاری از ارامنۀ ساکن در امپراتوری عثمانی در درگیری با نیروهای عثمانی در طول جنگ جهانی اول کشته شدهاند، اما تعداد جان باختگان را کمتر میداند و منکر قتلها به صورت سیستماتیک و یا نسل کشیست.
تنشها دوباره در جریان جنگ سال پیش بر سر قرهباغ شعلهور شد. ترکیه نیروهای ارمنی را به «اشغال اراضی متعلق به آذربایجان» متهم کرد. ترکیه از آن زمان به دلیل اینکه به دنبال نفوذ منطقه ای بیشتر است، خواستار ایجاد روابط نزدیکتر شده است.
چاووش اوغلو در سخنانی در آنکارا گفت نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان به دعوت ترکیه برای نشست دیپلماسی آنتالیا که قرار است 11 تا 13 مارس( 20 تا 22 اسفندماه سال جاری) برگزار شود پاسخ مثبت داده و روند عادی سازی روابط با اطمینان پیش میرود.
چاووش اوغلو گفت: «وزیر خارجه ارمنستان و فرستاده ویژه، روبن روبینیان، دعوت شدند و پاشینیان در آخر گفت که میتواند در نشست دیپلماسی آنتالیا شرکت کنند».
وی افزود: «ما از این امر استقبال می کنیم، زیرا آذربایجان نیز حضور دارد. بنابراین اجازه دهید آذربایجان نظرات خود را بیان کند و ارمنستان نیز نظرات خود را اعلام کند و این امر میتواند بخشی از اقدامات اعتمادسازی باشد».
مذاکرات این ماه اولین تلاش برای بازگرداندن روابط از زمان توافق صلح در سال 2009 بود. این توافق هرگز تصویب نشد و از آن زمان روابط وخیم باقی مانده است.
در ماه دسامبر ( آذرماه)، آنکارا و ایروان فرستادگان ویژه ای را برای هدایت مذاکرات عادی سازی منصوب کردند. چاووش اوغلو گفته که فرستادگان درباره زمان و مکان برگزاری دور بعدی مذاکرات تصمیم خواهند گرفت.
آنکارا اظهار کرده میخواهد مذاکرات پس از برگزاری دور اول در ترکیه یا ارمنستان، بعدا در مسکو برگزار شود.