تاريخ: ۱۳۹۹ دوشنبه ۵ آبان ساعت ۱۱:۲۶ | بازدید: 1639 نظرات: 0 کد مطلب: 15348 |
اسرائیل با فروش هواپیماهای اف35 ایالاتمتحده به قطر موافقت کرد.
یکی از وزرای کابینه رژیم صهیونیستی دیروز گفته که با وجود مخالفت اسرائیل با چنین معاملهای، با توجه به روابط دولتهای حاشیهی خلیج فارس با ایران و حماس، فروش هواپیماهای جنگی پیشرفتهی اف35 آمریکا به قطر، ممکن است اتفاق بیافتد.
یووال استاینیتز، وزیر انرژی و عضو کابینهی امنیتی بنیامین نتانیاهو، به تلویزیون Ynet گفته: «من شک ندارم که اگر آنها [قطر] بخواهند و مایل به پرداخت پولش باشند، دیر یا زود آن را دریافت خواهند کرد.»
او گفته: دولت آمریكا «در نهایت به دنبال منافع آمریكا است» این نکتهای است كه باید آن را در نظر بگیریم به خصوص اگر پای هواپیماهای رادار گریز ساخت چین و روسیه در میان باشد.
خبرگزاری رویترز 16 مهرماه گزارش داده بود که قطر درخواستِ رسمی خرید اف35 را به آمریکا ارائه داده است، هواپیمایی که توسط شرکت آمریکایی لاکهید مارتین ساختهشده و تاکنون در منطقه تنها به اسرائیل فروخته شده است.
پیشتر اسرائیل، که واشنگتن با او در مورد چنین فروشهایی مشورت میکند، گفته بود که با این اقدام مخالفت خواهد کرد.
استاینیتز اضافه کرده که اگر چنین فروشی انجام شود، اسرائیل خواستار «جبران مناسب» دولت آمریکا خواهد شد. چنین گفتهای اشارهی آشکاری به کمک دفاعی ایالات متحده به اسرائیل است.
پس از عادیسازی روابط امارات متحده عربی ( و به دنبال آن بحرین) در 25 شهریورِ امسال با اسرائیل، طی بخشی از توافقنامه میانجیگری آمریکا موسوم به توافق نامهی ابراهیم، مقامات آمریکایی برای فروش اف35 به ابوظبی مشکلی نداشتند اما تاکنون واشنگتن دربارهی پیشنهاد قطر برای خرید این جنگندهی نسل جدید اظهار نظری نکرده است.
ایالات متحده و قطر روابط نزدیکی دارند. در شهریور امسال، مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا با شیخ محمد بن عبدالرحمان آل ثانی، همتای قطری خود در واشنگتن دیدار کرد. در همان روز خبرگزاری رویترز با انتشار گزارشی، خبر از تمایل آمریکا به جذب قطر به صف متحدان نظامی خارج از پیمان ناتو داد.
از سوی دیگر، بزرگترین پایگاه نظامی آمریکا در خاورمیانه در خاک قطر قرار دارد. ایالات متحده به امید مقابله با نفوذ ایران، به مسلح کردن متحدان منطقهای خود، از جمله قطر پرداخته است.
تاکنون به علت تنش در مناسبات بین قطر با کشورهای عربستان سعودی، امارات، بحرین و مصر، زمینه پیوستن این کشور به جمع متحدان نظامی آمریکا وجود نداشته است.
به احتمال زیاد عربستان سعودی، نزدیکترین شریک واشنگتن در میان کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس نیز با فروش هواپیماهای اف35 آمریکا به قطر مخالفت خواهد کرد.
پس از گذشت 3 سال، عربستان سعودی به همراه شمار دیگری از کشورهای عربی از جمله امارات و بحرین، روابط خود را با قطر قطع کرده است. در این بین تلاشهای دونالد ترامپ نیز بینتیجه مانده و قطر همچنان محصور است.