تاريخ: ۱۳۹۹ سه شنبه ۱۵ مهر ساعت ۱۳:۴۱ | بازدید: 1519 نظرات: 0 کد مطلب: 15288 |
وزیر خارجه کانادا گفته اتاوا، صدور مجوز فروش فنآوریهای نظامی را به آنکار متوقف میکند.
شنیدهها حاکی از آن است این تصمیم مبنی بر گزارشهایی در رابطه با استفادهی هواپیماهای بدون سرنشین ساخت کانادا، توسط نیروهای آذربایجانی گرفته شده است.
سال گذشته، پس از حملە ترکیه به شمال سوریه، کانادا فروش تسلیحات به این کشور را متوقف کرد، اما همچنان به فروش فناوریهای نظامی غیر مرگبار از جمله هواپیماهای بدون سرنشین به شریک خود در ناتو ادامه داد.
جمعه گذشته، جاستین ترودو نخست وزیر کانادا گفت که اوتاوا در حال تحقیق در مورد استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین ساخت کانادا در مناقشهی ارمنستان و آذربایجان و متحد کلیدیاش ترکیه، است
فیلیپ شامپین وزیر امور خارجه کانادا نیز دیروز گفته بود که فروش هرگونه صادرات سلاح به ترکیه بستگی به پایان تحقیقات و روشن شدن مساله ارسال تجهیزات نظامی ساخت کانادا به باکو دارد.
شامپین گفته کانادا این تصمیم را در راستای سیستم نظارتی شدید بر صادرات این کشور گرفته است. او با اشاره به ادامهی خصومتها بین ارمنستان و آذربایجان، دلیل تعلیق مجوزهای صادراتی مرتبط با ترکیه را، ارزیابی بهتر اوضاع عنوان کرد.
به گفتهی رسانههای کانادایی، اتاوا در ماه گذشته به شرکت «الـ3 هاریس ویسکام» مجوز صادرات سامانههای تصویربرداری و هدفگیری به شرکت ترکیهای سازنده پهپاد را داده است.
کانادا، آذربایجان را متهم کرده که از همین سامانههایی که توسط شرکت «بایکار» ترکیه در ساخت پهپادهای ترکیهای به کار رفته، در نزاعی که بیش از یک هفته است در منطقهی قرهباغ ادامه دارد، استفاده میکند.
ترکیه دومین مشتری بزرگ وسکام پس از ایالات متحده است.
پیشتر، آذربایجان استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین ترکیه را در درگیریهای اخیر با نیروهای ارمنستان تایید کرده بود.
الهام علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان در مصاحبهای با کانال خبری ترکیه TRT Haber گفته بود که به لطف هواپیماهای بدونِ سرنشینِ پیشرفته ترکیه متعلق به ارتش آذربایجان، تلفات ما در جنگ بسیار کاهش پیدا کرده است، این هواپیماها قدرت ترکیه را نشان میدهد و به ما قدرت میبخشد.
ترکیه نزدیکترین متحد آذربایجان در جنگِ با ارمنستان است.
مناقشات ارضی بین ارمنستان و آذربایجان سابقهی طولانی دارد. دورهی شوروی قرهباغ توانست به یک منطقهی خودمختار تبدیل شود. قرهباغ از نظر بینالمللی به عنوان بخشی از خاک آذربایجان شناخته میشود ولی اکثریت ساکنان آن ارمنی هستند.
در جریان جنگی که در سال ۱۹۹۲ بر سر قرهباغ بین دو کشور ارمنستان و آذربایجان درگرفت و دو سال ادامه یافت، حدود ۳۰ هزار نفر کشته و صدها هزار نفر آواره شدند. در آن زمان جداییطلبان ارمنی توانستند مناطق بیشتری را در اختیار بگیرند.
در سال ۱۹۹۳ میلادی، به دنبال درگیریهای چهارساله نظامی دو کشور، برخی دولتهای اروپایی و منطقه برای پایان دادن به منازعات ارضی میان باکو و ایروان وارد عمل شدند و سرانجام با میانجیگری «گروه مینسک» سازمان امنیت و همکاری اروپا، آتشبس میان دوطرف مناقشه برقرار شد، اما تلاشهای بینالمللی برای حل مسالمتآمیز این مناقشه تا به امروز نتیجهای نداشته است.