تاريخ: ۱۳۹۸ شنبه ۱۲ مرداد ساعت ۱۳:۲۱ بازدید: 2100      نظرات: 8      کد مطلب: 11519

پزشکان ، طبابت و جامعه

دکتر سالار شریف زاده


۱/ به خاطر دارم سالیان نه چندان دور برخی شغل‌ها در چشم مردم متفاوت بوده و اکثریت قریب به اتفاق مردم نسبت به افراد این صنف‌ها ( پزشک، معلم) با دیده احترام بسیار می‌نگریستند .
۲/بالشخصه به یاد دارم خود واجد این خصیصه بودم ، و آن زمان که در مهاباد تعداد پزشکان معدود و انگشت شمار بود ، ابهت و احترام خاصی در چشم من داشتند ، و اکنون نیز پس از گذشت سال‌ها همین حس را نسبت به معلم‌های دوران کودکی خود دارم . و سوای احترام خاص ،خود را از بسیاری جهات مدیون برخی از آنان می‌دانم و نکته این است که بیشتر اخلاق و منش نیکوی آنان است که باعث این حس می‌باشد .
۳/ اما در سالهای اخیر به وضوح تغییر چشمگیر و محسوسی در دیدگاه مردم نسبت به این دو شغل مهم و تاثیرگذار دیده می‌شود . 
و چون قصد راقم بیشتر بررسی وضعیت پزشکان و طبابت است ، سعی بر آن است که این مقوله را اندکی بررسی کرده و دلایل تفاوت‌ها ، مشکلات ، و عدم رضایت یا آن احترام و اعتماد لازم را تا حد بضاعت خود واکاوی کنم.
۴/یکی از نکته‌هایی که در قیاس به گذشته به ذهن متبادر می‌گردد ، افزایش تعداد پزشکان است . بطوریکه حتی نسبت به افزایش جمعیت کشور ، درصد افزایش تعداد پزشکان بطور معنی‌داری بیشتر است ، و این امر دلایل عدیده‌ای دارد ، از جمله افزایش سطح بهداشت و متعاقب آن نیاز به متولیان آن ، سیاست د‌ولت‌ها در افزایش ظرفیت دانشگاه‌ها و تمایل بسیاری از اقشار برای تحصیل و بالطبع شاغل شدن در رشته و شغلی که سوای موقعیت اجتماعی درآمد بالایی هم داشته باشد . 
۵/ اگر اندکی دقت کنیم تغییرات در نحوه زیست و اندیشه افراد نه در یک سطح بلکه در سطوح مختلف جامعه ( البته به درجات متفاوت ) صورت گرفته و سوای برخی مزیت‌های زندگی در د‌وران کنونی ، اگر نیک بنگریم ، بعضی اصول و قواعد درست را هم از دست داده‌ایم . 
جامعه در همه سطوح به سمت ارزش‌گذاری فراوان برای ثروت و موقعیت اجتماعی میل‌کرده است ، و به‌نظر‌می‌رسد این امر واجد زیان‌ها و انحراف‌هایی شده است . 
بسیاری از ما به درست یا غلط در موقعیت‌های گوناگون افسوس گذشته و دوران طلایی ! قبل را می‌خوریم و به عبارتی در بند «نوستالژی» هستیم . اگر نه همه ابعاد ، اما حقیقت این است از برخی جهات حق داریم افسوس بخوریم . زیرا معیارهای زندگی و در کنار آن عیار سنجش افراد به شکل غریب و تاسف‌باری با اقتصاد و موقعیت‌های شغلی رانتی گره خورده است . 
چه بسا همه ما در زندگی روزمره و برای انجام کارهای خود ناچار به مراجعه به افرادی شده‌ایم که به‌ناحق و بدون هر ملاک صحیحی بر مسندی تکیه زده و گاه سرنوشت انسان‌ها و حتی جامعه را تغییر می‌دهند .
۶/بعد از این مقدمه نه چندان ضرور ، به موضوع اصلی برگردیم . آیا برای گزینش افراد در شغلی به اهمیت کادر درمانی بطور اعم و پزشکی بطور اخص فقط و فقط ملاک باید نمره خوب از در‌س باشد ؟ 
آیا لازم و یا مقدور نیست که گزینش شامل امور دیگر هم باشد ؟ 
آیا اگر جامعه در سیر صحیحی بود و معیوب نبود اینهمه مشتاق و سینه‌چاک شغل دشوار پزشکی داشتیم ؟ 
آیا در دوران کودکی و نوجوانی و جوانی در محیط خانواده و مدرسه و دانشگاه و جامعه آموزش لازم و صحیح برای داشتن معیارهای اخلاقی و انسانی موجود بوده که اکنون انتظار داریم ، حاصل آن را در این شغل برداشت کنیم ؟ 
آیا اگر ناعدالتی اقتصادی و اقتصاد بیمار و سایر معضلات شغلی وجود نداشت باز هم این همه طرفدار برای پزشکی داشتیم ؟ 
و القصه می‌توان بسیار از این اگرها نوشت و نوشت . 
۷/ بالشخصه اعتقاد دارم جامعه ما از بسیاری جهات ازجمله از لحاظ اقتصادی ناعادلانه است ، تفاوت درآمد یک دکترای علوم پایه یا یک دکترای علوم انسانی قابل مقایسه با شاغلین بسیاری از مشاغل از جمله پزشکان نیست . 
۸/ ذهنیت مادی‌گرای کنونی جامعه چون ویروسی دامن اکثریت را گرفته است ، و باعث تاسف است که برخی افراد تحصیل کرده بیش از دیگران در این مدار زیست می‌کنند .
۹/ لازم به ذکر است که دلایلی مانند عدم ثبات و امنیت اقتصادی ، و امثال آن باز دلیلی برای حقانیت افراد در رفتار غیراخلاقی با دیگران نیست . بویژه در شغل طبابت که مراجع دردمند بوده و به رفتار کرامت‌مندانه و در جهت رفع آلام خود نیاز دارد .
۱۰/ هر فردی در جایگاه شغلی خود باید نقدپذیر باشد و پزشکان هم بطور ویژه باید نقدپذیر باشند ، اما گاه اشتباه و نادرستی عده‌ای معدود را به یک صنف نباید تسری داد . 
در بسیاری موارد نقدهای متوجه پزشکان را بطور عام به همه نسبت داده‌اند ، یا با کلمات سخیف از آنان یاد کرده اند که این امر خود باعث بلا‌اثر شدن نقد است . 
۱۱/ ضمن اینکه برخی از نقدهای مطرح شده در فضای مجازی را درست و به‌حق می‌دانم ، اما گاه همه را به یک‌شکل دیدن و تخطئه کردن ناروا است .
۱۲/ برخی نقدها ، شکلی از تخریب است و نه تنها سودی ندارد بلکه باعث دوری و عدم درک متقابل می‌شود ، البته و متاسفانه این مشکل در سطح جامعه بوفور دیده می‌شود ، عدم توان گفتگوی صحیح میان طرفین . 
۱۳/ پزشکان تافته جدا بافته نیستند ، آنان هم در همان محیط شما درس خوانده و بالیده‌اند ، نه آنان حق دارند خود را متمایز بدانند ، و نه به خاطر شغل باید تخطئه شوند . 
۱۴/نقدهای وارد بر درصد اندکی از جامعه پزشکی ، و تعمیم آن به اکثریت این جامعه ، بی‌انصافی و کژ دیدن موضوع است .



ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران

0
0
پاسخ به این اظهارنظر

دکتر ۱۳۹۸/۵/۱۴
آیا نویسنده مطلب مادیات و کسب ان را به هر نوعی برای طبابت توجیه میکند؟
سالار شریف‌زاده ۱۳۹۸/۵/۳۰
اگر مطلب به دقت خوانده شود ، مشخص است که جواب سوال خیر است /
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

مظلوم ۱۳۹۸/۵/۱۴
علم پزشکی هر کشوری برای خود سوگندنامه‌ای دارد که به روز شده سوگندنامه پزشکی بقراط است، پزشکان ایرانی نیز پس از اتمام دوره خود این سوگندنامه را قرائت می‌کنند:

«اکنون که با عنایات و الطاف بیکران الهی دوره دکتری پزشکی را با موفقیت به پایان رسانده‌ام و مسئولیت خدمت به خلق را بر عهده گرفته‌ام، در پیشگاه قرآن کریم به خداوند قادر متعال که دانای آشکار و نهان است و نامش آرامش دل‌های خردمندان و یادش شفای آلام دردمندان، سوگند یاد می‌کنم که:

همواره حدود الهی و احکام مقدس دینی را محترم شمارم، از تضییع حقوق بیماران بپرهیزم و سلامت و بهبود آنان را بر منافع مادی و امیال نفسانی خود مقدم بدارم.در معاینه و معالجه حریم عفاف را رعایت کنم و اسرار بیماران خود را، جز به ضرورت شرعی و قانونی، فاش نسازم.خود را نسبت به حفظ قداست حرفه پزشکی و حرمت همکاران متعهد بدانم و از آلودگی به اموری که با پرهیزکاری و شرافت و اخلاق پزشکی منافات دارد، اجتناب ورزم.همواره برای ارتقای دانش پزشکی خویش تلاش کنم و از دخالت در اموری که آگاهی و مهارت لازم را در آن ندارم، خودداری کنم.در امر بهداشت، اعتلای فرهنگ و آگاهی‌های عمومی تلاش کنیم و تأمین، حفظ و ارتقای سلامت جامعه را مسئولیت اساسی خویش بدانم.»


از دخالت در اموری که آگاهی و مهارت لازم را در آن ندارم، خودداری کنم مانند دادن شهادت دروغین دکتر
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

خواننده ۱۳۹۸/۵/۱۳
برای تک تک این بندها می توان مقاله ها نوشت.می توان در صدا و سیما برنامه ها تهیه کرد.کاش از سوگندنامه پزشکان و تعهد به آن هم می نوشتید
سالار شریف‌زاده ۱۳۹۸/۵/۳۰
موافقم / ولی بضاعت من این مقدار بود / و بسیاری از معضلات کنونی جامعه طبیعتا چند سویه دارد .
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

یک شهروند ۱۳۹۸/۵/۱۳
سلام آقای دکتر. می دانید برای اکثریت دکترها فقط پول مهم است و بس؟ شاید اندک نادری از آنها باشند که مردم را درک کنند. آقای دکتر در همین حرفه ی دندانپزشکی خودتان، آیا حاضرید بیمار بی بضاعتی را به رایگان درمان کنید؟ پس... آقای دکتر اگر امکان دارد لطفا نقدی هم بر هزینه های کمرشکن دندانپزشکی بنویسید که مشکلات دندان را به کابوسی برای مردم تبدیل کرده است، البته بدون در نظر گرفتن تعرفه های تعیین شده که با خرجی بسیار ناچیز دندانپزشک، پول های بسیار گزافی گرفته می شود؛ بله آقای دکتر عزیز لطفا به این موارد هم بپردازید....
سالار شریف‌زاده ۱۳۹۸/۵/۳۰
در مورد شخص خودم باید مراجعان نظر بدهند نه خودم / در مورد دیگران هم همواره سعی می‌کنم تا حد ممکن قضاوت نکنم بسا قضاوت من مقرون به صحت نباشد . بالشخصه تعصب صنفی یا شغلی خاصی ندارم و اگر بضاعت و توان بیان مشکل را داشته باشم حتما خواهم گفت .
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

س.ق ۱۳۹۸/۵/۱۳
با سلام با احترام به پزشکان محترم و زحمتکش و دلسوز
از پزشکان و نیز از تمام اقشارجامعه انتظار می رود حداقل مسائل انسانی اخلاقی را رعایت نمایند. این مطلب را برای این می نویسم که به آقای دکتر عرض نمایم یک مطلب بسیار ساده این است که اگر اتفاقی ساده روی دهد و کسی شاهدی کرد باید واقعا شاهد قضیه باشد و سپس نوشته ای را امضا و شهادت نماید.
وقتی به سببی دو نفر کارشان به دادگاه کشیده شده یکی از پزشکان این شهر کاغذی را به شهادت نه یک بار در سه موضوع متفاوت امضا نموده در حالی که هرگز فرد مقابل را ندیده و فقط با یکی از طرفین دوست می باشد. وقتی سراغ آقای پزشک در حین طبابت می رویم که آقای دکتر چرا فردی را هرگز ندیده ای برای دوست شهادت دروغین می دهی با خنده می گوید معذرت می خواهم .چیزی نیست اگر تمام پزشکان شهر امضا کنند برای دادگاه مهم نیست چون انها پزشک قانونی را قبول دارند.وقتی گفتیم از شما شکایت می کنیم گفت اصلا خبر نداشتم چه امضا کردم
واقعا جای تاسف است . پزشک - مهندس - کارمند - هریک از مشاغل جامعه که زن و مرد برعهده دارند باید شئونات اخلاقی و وجدان های کاری را رعایت نمایند.
این فرد البته یک نفراست ولی می تواند عملکردش نماینده جمعی از پزشکان باشد.شهادت به روانی بودن و این که پرونده ای قطور در نزد متخصص اعصاب دارد.شما آقای دکتر بگویید باید مردم چگونه قضاوت نمایند. درست است که نباید این عمل به همه تعمیم داده شود ولی برای من اصلا قابل بخشش نیست .

معصیت از هر که صادر شود ناپسندیده است و از علماء ناخوبتر
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

خاتمی ۱۳۹۸/۵/۱۲
دقیقا به یکی مشکلات و معضلات اجتماعی اشاره فرمودند دستشان درد نکند
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

ماردین ۱۳۹۸/۵/۱۲
از نظر من شما که پزشکی اهل قلم ، مطالعه و با حضور دارای موضع مشخص در دنیای مجازی هستید، نقطه‌ی اشتراکی با آن صنف تاجر، تافته‌ی جدا بافته، که پای در میدان ثروت اندوزی و چشم و هم چشمی‌های سخیف گذاشته‌اند، ندارید، آنها دلشان به پاس کاری مریضان خوش است و به در آمدهای چند صد میلیونی که ببرند در خارج حیف و میل کنند، جناب دکتر عزیز، ما پزشکانی صاحب اندیشه می‌خواهیم که در دل مردم باشند و مرهم بگذارند...نه نشتر،من هم امروز مثل شما گاهی دلم برای شاطریان‌ها و لازارها و مولوی‌ها تنگ می‌شود...پاینده باشید
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

رحیم خورشیدی ۱۳۹۸/۵/۱۲
کافی و بجا بود

نظر خود را براي ما ارسال كنيد