تاريخ: ۱۳۹۸ جمعه ۴ مرداد ساعت ۱۲:۱۴ بازدید: 1953      نظرات: 12      کد مطلب: 11472

حداقل به کتاب و کتابخانه رحم کنید!

محمد سلیم عباسی



دومین جلسه‌ی انجمن کتابخانه‌های عمومی شهرستان مهاباد، پنجشنبه سوم مرداد ماه، با حضور متولیان امر کتاب و کتابخوانی در سالن اجتماعات فرمانداری برگزار شد، «عبدالسلام امامی»، امام جمعه‌ی مهاباد در ابتدای جلسه با تاکید بر تاثیر مثبت کتاب در جوامع بشری، کتابخوانی را سبب تغییر افق دید انسانها دانست، امامی؛ انتخاب مهاباد به عنوان شهر خلاق کتاب در کشور را متاثر از شاعران، هنرمندان و ادیبان گذشته‌ی این خطه ذکر کرد که امروزه به الگوی مناسبی برای جوانان و نوجوانان تبدیل شده‌اند.

«سیامند جوانبخت» رئیس جوان و فعال اداره‌ی فرهنگ و ارشاد اسلامی که تازگی افتخار مدیریت این حوزه‌ی چالشی را کسب کرده‌ و مانند سلفش به روزمرگی دچار نشده‌است، در این جلسه از ضرورت نصب المانی مناسب در میدان کتاب سخن گفت، جوانبخت که برای ارتقای سرانه‌ی فضاهای فرهنگی رویای مجتمع جدید بزرگ فرهنگی مهاباد با هزینه‌ای بالغ بر ۱۵ میلیارد تومان در سر دارد، ترجیحا نماد یونسکو را که در جریان انتخاب مهاباد به عنوان شهر خلاق به این شهر اهداء گردیده بود، پیشنهاد داد.

قادری؛ رییس اداره کتابخانه های عمومی مهاباد نیز  در ادامه جلسه با ذکر این مطلب که در سطح شهر مهاباد ۶ کتابخانه‌ی عمومی با ۴۶ هزار عنوان کتاب در ۶۰ هزار نسخه وجود دارد، تعداد عضوهای این کتابخانه‌ها را چهار هزار و ۷۰۰ نفر اعلام کرد، قادری همچنین از  رشد ۱۷/۵ درصدی شاخص امانت کتاب و ارتقای ۲۷ درصدی عضویت در مهاباد خبر داد، که حکایت از یک جهش رویکردی در نسل جوان به مسئله‌ی کتاب و کتابخوانی دارد.

موضوع قابل تامل و بسیار نگران کننده در این جلسه، ورود بعضی از مدعیان حمایت از کتاب و کتابخوانی به حذف مظلوم ترین مکان تبلور اندیشه و انسان سازی و آگاهی بخشی از کانون اداره‌ی فرهنگ و ارشاد اسلامی و راندن آن به مکانی در حاشیه‌ی شهر بود، نمیدانم بار احساسی چه واژه‌ای را برای این ستم به کتابخانه‌های مهاباد بیان کنم که حق مطلب ادا شده باشد؟ مسلم است که با انتقال کتابخانه‌ی مجتمع فرهنگ و ارشاد به طبقه دوم قرائت خانه بلوار پرستار، علاوه بر کاهش فضای فیزیکی کتابخانه، سبب حذف تعدادی از بخشهای کتابخانه و در نهایت تنزل رتبه کتابخانه خواهد شد.

حال سوال این است: اگه فضای درنظر گرفته شده توسط انجمنها برای انتقال کتابخانه مناسب است، چرا این مکان توسط آنها و اصلا خود شهرداری مورد استفاده قرار نمی گیرد و هنوز خالی مانده است؟

همانقدر که راندن یکی از بهترین و مشتری پسند ترین کتابخانه‌های مهاباد که در مکانی کاملا فرهنگی و درخور و شایسته‌ی نام آن، به حاشیه‌ی شهر مهاباد و مکانی غیر استاندارد دردناک است، بلکه بیشتر از آن افرادی که پشت پرده‌ی اخراج این کتابخانه‌ سینه سپر کرده‌اند، باعث عذاب وجدان هر انسان آگاهی می‌شود.

غمنامه‌ی هنوز به حقیقت نپیوسته‌ی کتابخانه طبقه‌ی دوم اداره‌ی فرهنگ و ارشاد اسلامی مهاباد، رنجنامه‌ی مادری است که برای رفاه و آسایش خویشتن، به اخراج جگر گوشه‌اش به مکانی نامعلوم رضایت می‌دهد، آیا در مادر بودن این شخص نباید شک کرد؟

بله این موضوع کاملا حقیقت دارد که فضای فیزیکی اداره‌ی فرهنگ و ارشاد اسلامی مهاباد، با کمبود مواجه است و برای گسترش آن باید چاره اندیشی شود، اما آیا مناسب ترین راهکار برای حل این مسئله حذف کتابخانه از این ساختمان است؟

آیا باز مهندسی و ورود به سازماندهی فضاهای پرت و تحت تصرف این اداره و تعریف مکانهایی خارج از محیط خوش آب و هوای فعلی آن برای متقاضیان، باعث وارد شدن ضربه به جلسات و اهداف انجمن‌های تحت نظارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می‌شود؟ یا دل کندن از محیط رمانتیک محیط فعلی حتی به قیمت نابودی یک کتابخانه، مد نظر گردانندگان این پروژه است؟

یک تمثیل کوتاه تاکید می‌کند: دو عنصر آب و کتاب در بحران بسر می‌برند، اولی از مصرف زیاد و دومی از مصرف کم، در کنار این تمثیل غمناک، کنایه‌ای عامیانه در باب اهمیت کتابخوانی وجود دارد که می‌گوید: کتاب گران شد! صف نکشیدیم و شاید این تنها دلیل صف کشیدن‌های بعدی ما باشد! با این اوصاف و در حالیکه سرانه‌ی فضای کتابخانه‌ای در مهاباد از میانگین کشوری کمتر است و با این وجود شاهد استقبال خوب مردم و بالاخص جوانان از امکانات و تجهیزات و عناوین کتابهای موجود در آنها هستیم، آیا با تبدیل این مکان به محل تجمعات و جلساتی که در هر مکان دیگری قابلیت اجرایی دارد، کاری عقلایی به نظر می‌رسد؟

مهمترین شرط برای استقرار یک کتابخانه دسترسی پذیری آسان است که مکان پیشنهادی برخلاف محل کنونی کتابخانه‌ی مجتمع، از این پیش شرط برخوردار نیست،توجه به شاخصهای عضویت، امانت و تعداد مراجعه کنندگان به کتابخانه‌های مهاباد نشان دهنده این واقعیت است که اداره‌ی کتابخانه‌های مهاباد از لحاظ آماری، جزوء برترین رتبه‌های استانی است اما از لحاظ فضای فیزیکی و زیربنایی، فاقد وضعیت مطلوبی می‌باشد که با این انتقال باز هم شاهد کاهش رتبه مهاباد در استان خواهیم بود.

نکته‌ی حائز اهمیت دیگر در این زمینه، این است که در طی این سالها، کتابخانه‌ی مجتمع نه تنها باعث بروز مشکلی برای هیچکدام از انجمن‌های مهاباد نشده‌، بلکه همواره همراه و کمک حال آنها بوده است، اگر کمی عمیق‌تر و واقع‌بینانه‌تر و با ابراز حساسیت و توجه بیشتری به موضوع انتقال کتابخانه‌ی مجتمع فرهنگ و ارشاد اسلامی نگاه کنیم، موضوع مادر نامهربان‌تر از نامادری را از یک زاویه‌ی دیگر هم می‌توان تحلیل کرد، متاسفانه در چندین سال اخیر و در راستای کسب ماکیاویلی مقام‌ و‌عنوان، کتاب و کتابخوانی در مهاباد به سمت کمیت گرایی رفته‌است، بدون شک با توجه به وضعیت وخیم و بحرانی سرانه‌ی مطالعه‌ی کتاب در کشور، این نتیجه نیز عاید می‌شود که توسعه‌ی فضاهای کتابخانه‌ای، در کنار توجه به کمیت، بیشتر به ارتقای کیفیت نیاز دارد و این مهم، نیاز همدلی و همراهی فعالان عرصه‌ی کتاب و کتابخوانی با خوانندگان آنرا می‌طلبد، مانند خیلی از رزومه پرکنی‌های مرسوم، با چند عکس و اهدای چند جلد کتاب از کیسه خلیفه، شاید بتوان برای نیل به موفقیت در ماراتن انتخاب پایتخت کتاب سال آینده، دو قدم بیشتر برداشت، اما فراموش نکنیم که با ذبح یک کتابخانه‌ی خوب، بخشی از فعالیت‌های گذشته‌ی مهاباد را نیز ضمن عقبگردی چند ده ساله، می‌توان بر باد فنا داد!




ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران

0
0
پاسخ به این اظهارنظر

مصطفی ۱۳۹۸/۵/۱۴
با سلام خدمت مسولین محترم "کتابخانه مجتمع کتاب های بسیار خوبی دارد اما متاسفانه فقط صبح ها باز است و بعدازظهر ها اکثر مردم وقت بیرون رفتن دارند که کتابخانه تعطیل میباشد متاسفانه وقت تبت نام به ما هم نمی گویند که کتابخانه بعداز ظهر تعطیل است بعد ثبت نام که ما رفتیم و دیدیم کتابخانه بسته است بعد سوال کردند به ما می گویند کارتت سراسری است برو از شیخ شلتوت کتاب بگیر خدا وکیلی از شیخ شلتوت هر وقت خواستیم کتاب به ما دادند و بی احترامی نکردند ولی چرا نباید مجتمع دو شیفت باشد و دور تر از کتابخانه شلتوت باشد منظورم این است در هر منظقه کتابخانه ای باشد نه اینکه در یک خیابان دو کتابخانه همسایه باشند کتابخانه مجتمع فغلا بیشتر به درد کودکان می خورد تا ما بزرگسالان مگه کودکان در چندین منطقه با امکانات خوب کتابخانه ندارند تازه فرزندان کارمندان همیشه در حال بازیگوشی و دراز کشیده مقابل کامپیوتر هستند فکر کنم بهتر است ابتدا مسئول کتابخانه تغییر کند چون در برابر تغییرات مقاومت می کند و چند سال است که برای دو شیفته شدن کاری نکرده و فقط به فکر خودش و راحتی اش است و گرنه تا الان باید مجتمع خیلی فعالتر می شد نه این که فقط به فکر بخش کودک به خاطر بچه خودش و همکارانش باشد مگه مهد کودک یا کانون پرورشی کودکان است پس ما بزرگسالان چه کار کنیم.
2
0
پاسخ به این اظهارنظر

عباس فتحی ثانی ۱۳۹۸/۵/۱۰
ضمن تایید فرمایش بزرگوار آقای حسن سالاری عزیز, در نظر بنده اگر کتابخانه مجتمع فرهنگی با کتابخانه شیخ شلتوت ادغام شود و این کتابخانه بعنوان کتابخانه مرکزی شناخته شود بسیار کار درست و مطلوبی خواهد بود.. باتوجه به ظرفیت های استفاده نشده ساختمان کتابخانه مذکور و موقعیت خوب آن , مطمئنا" نتیجه خوبی خواهد داشت. مسئولین عزیز لطفا" کیفیت را فدای کمیت نکنید. تعداد کتابخانه مهم نیست.. آنچه مهم است این است که من کتابخوان در یک کتابخانه بتوانم هر آنچه لازم دارم بتوانم پیدا کنم.
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

س ۱۳۹۸/۵/۹
لطفا همه نظرات را بیاورید
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

س ۱۳۹۸/۵/۹
به راستی ئه منیش له گه ل رای کاک حه سه ن سالاریم.له وشاره به داخه وه له هیچ بواریکی پیوه ندیدار به کتیب و کتیبخانه بایخ بو کتیبدار داناندری و پرس و رای پی ناکری.دیاره ئه و چینه ش وه ک به ریز سالاری کوتویه تی هه لگری ته جربه و ئه زمونی به نرخن.
کتیبداره کان له نیو کتیب و موتولا و خویندنه وه دا تی چونه و که س به بونیان نازانی.
سه رکه وتووبن
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

مریم ۱۳۹۸/۵/۵
با سلام من چندین سال هست عضو کتابخانه مجتمع هستم کتابخانه مجتمع از نظر کتاب بسیار خوب است اما متاسفانه همیشه صبح باز است دوما به علت مستقر بودن در طبقه سوم برای ما سن و سال دارها مناسب نیست سوما الان مثل گذشته که بعد از ظهر هم باز بود چندان مراجعه کننده ای ندارد متاسفانه کتابها بلا استفاده مانده اند
به نظر من اگر این کتابخانه مثل دیگر کتابخانه ها تا عصر باز بود خیلی خوب میشد از آن استفاده کرد
الان سه نفر کارمند هم دارد که به راحتی می توانند در خدمت مردم باشند و در صبح و بعد از ظهر حضور داشته باشند از مسولین تقاضا دارم که به فکر مکانی خوب و در جایی مناسب برای این کتابخانه باشند تا ما هم به راحتی استفاده کنیم.
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

سیاوش ۱۳۹۸/۵/۴
در شعاع پنجاه متری دو کتابخانه عمومی چه دلیلی دارد ؟ آقای عباسی شما کارشناس کتابداری یا کارشناس برنامه‌ریزی شهری و جی ای اس هستید که در مورد موقعیت کتابخانه ها به آسانی ابراز نظر می‌کنید ؟ چرا نباید ما مردم میدن استقلال و باغ شایگان و پشت تپ به کتابخانه عمومی دسترسی آسان داشته باشیم ؟
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

کتابخوان ۱۳۹۸/۵/۴
جناب عباسی راستی شما در اون جلسە بودید؟ حاضران می‌گویند کە شما تشریف نداشتید ولی چطور بە خودتون اجازە دادید کە این مطالب را بنویسید جای سئوال است؟ پس معلوم است یە عدە دارند به شما خط می دن خدای نکردە مواظب باش چون اون گروە قبلا چند نفری مثل شما را قربانی کردن ، امیدوارم هاژە این کامنت را حذف نکند
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

مهاباد ۱۳۹۸/۵/۴
کارشناس همە چیز دان کە جدیدا حضور پیدا کردی در فضای مجازی ، تو می دانی کتابخانە کجاست؟ تو هیچ می دانی مساحت اتاق گروە همایش چند متر اسە؟ تو مساحت اتاق خوشنویسی را می دانی چقدر است؟ می دانی هنرهای تجسمی مکان ندارد؟ سایر انجمنها ها هم پیشکشت . خستە نباشی خداقوت مهندس جان. اتاق سینمای ، عکاسی و قصە خوانی هم کە از نظرتون لازم نیست ، کجا مرحبا مهندس ....
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

خەبات ۱۳۹۸/۵/۴
بزرگ ترین حرکت ضد فرهنگی را اقای عباسی خودشما در یکسال اخیر دارید انجام می دهید، اقا شدید آچار فرانسە ، در مورد هر چیزی کارشناس شدید؟؟؟ فکر نمی کنید دارید بەرواج چیزی دامن می زنید بنام اظهارات احساسی و نادرست و گاها نا آگاهانە؟؟؟ دوست عزیز از آنچە در این مدت در هاژە و کردپرس و دیگر جاها پخش نمودی توجە کنید فکر کنم دارید خودتون را خراب می کنی. امید وارم هاژە سانسور نکنی چون این مدت خیلی دست بە سانسور شدی .....
1
0
پاسخ به این اظهارنظر

حسن سالاری ۱۳۹۸/۵/۴
عرض سلام و ادب دارم خدمت تمام عزیزانی که دغدغه توسعه مراکز فرهنگی از جمله کتابخانه های عمومی را دارند و از مهندس عباسی عزیز و آقای رسولی که قطعا از نزدیک در جریان وضعیت کتابخانه های عمومی هستند و اظهار نظر نموده اند و نگرانی خود را هر کدام بابت گوشه ای از وقایع ابراز نموده اند و به طور یقین نگرانی بزرگواران کاملا به جاست، بنده از طریق همین سایت از همه عزیزانی که در حوزه کتاب ، مطالعه و گسترش فرهنگ کتاب خوانی در شهرستان مهاباد مسئول هستند، خواهشمندم که تصمیماتی را که اتخاذ می فرمایید و انجمن هایی را که تشکیل می دهند، حداقل از نظرات کتابداران استفاده کنند، در همه جلسات فرهنگی مربوط به کتاب، کتابخانه، مطالعه و گسترش و توسعه و حتی نحوه ساخت و تجهیز کتابخانه ها کمترین توجهی به کتابداران و نظرات آنها نمی شود و متاسفانه این قشر که در خط مقدم در این حوزه فعالیت می کند و صاحب تجربه و تخصص است، نادیده گرفته می شود، در جلسات انجمن های فرهنگی حتی یک کتابدار هم نیست و آیا با نادیده گرفتن کتابداران که نیروی محرکه کتابخانه ها هستند، می توان انتظار پیشرفت در این بخش مهم و اثرگذار فرهنگی را داشت؟
به امید توجه بیش از پیش مسئولان فرهنگی شهرستان مهاباد به اهمیت مطالعه و توسعه فضاهای فرهنگی در سطح شهر و روستا ها .
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

ئاکۆ عبداللە ۱۳۹۸/۵/۴
دەست خۆشی دەکەم لە هێژا و خۆشەویست محمد سیم عباسی کە بە خەستی دیفاعی لە مانەوەی کتێبخانەی فرهنگ و ارشاد کردووە ، بەڵام ئاماژەی بە هەبونی کتێبخانەی دیکەی جیرانی ئەوێندەرێ بە فاسیلەی سەت میتری بەناوی شێخ شەڵتوت نەکردووە . هەروەها باسی تەقسیمی عادڵانەی کتێب و کتێبخانە لە سەتحی شاری نەکردووە سەهوەن یا عەمدەن ، عەلا کوللین ، گوێزتنەوەی کتێبخانە بۆ پارکی پەرستار دەبێتە هۆی بەرخورداربونی گەڕەکە قەڕەباڵغەکانی باغی شایگان و پشت تەپ کە خۆیان حدودی یەک چوارەمی ئاپۆرە جەماوەری شار پێک دەهێنن . باشە ئێوەی بەڕێز و هاوبیرانتان ، کتێب خوێن و کتێب دۆستەکان بۆ ساڵهای ساڵە بۆ ئەوان گەڕەکانی شار کتێب ڕەوا نابینن و بۆ هێندێک گەڕەک سێ سێ و چوار چوار لە لای یەک پێدا گری دەکەن هەر دەڵەی ئەو کتێبانە دەچنە سورییە یا ئەفغانستان وای باس دەکەن . ئاواتە خوازم بەو قەناعەتە بگەین ئەوەی بۆ خۆمانمان دەوی بۆ جیرانەکانیشمان بوێ .
6
2
پاسخ به این اظهارنظر

سلیمان رسولی ۱۳۹۸/۵/۴
سلام
جناب آقای عباسی ازشما سپاسگزارم که باب این بحث را گشودید.
من از جزییات جلسه فوق و حاضرین هیچ اطلاعی ندارم. اما یقینا کسانی که عضو کتابخانه بوده، مطالعه کرده و به چنین اماکنی رفت و آمد داشته باشند، بر اهمیت فاکتورهایی مانند دسترس پذیری و مکان و موقعیت کتابخانه صحه خواهند گذاشت.

مطلب دیگری که واقعا نگران کننده است، کیفیت کتاب ها به لحاظ محتوایی، همچنین تقریبا نبود کتاب های کردی در کتابخانه های عمومی مهاباد است.
اوایل تابستان و همزمان با تعطیلی مدارس همراه خانواده جهت عضویت و امانت گرفتن کتاب به کتابخانه های عمومی سطح شهر مهاباد ـ شهر خلاق کتاب ـ مراجعه نمودیم. به جرات میتوانم بگویم کتابخانه شخصی تک تک کسانی که اندک مطالعه کردی دارند، غنی تر از مجموع کتاب های کردی کتابخانه های عمومی مهاباد است. البته محدودیت هایی یقینا وجود دارد، اما تا شخصا به کتابخانه ها مراجعه نفرمایید، به عمق فاجعه پی نخواهید برد!

بعلاوه، بسیاری از کتاب فروشی های معمولی سطح شهر کتاب های به روزتری از کتابخانه های عمومی مهاباد دارند. لذا علیرغم وجود مسئولینی شایسته و خوش برخورد، عضویت در کتابخانه برایم هیچ جذابیتی به وجود نیاورد.

نکته دیگر کتابخانه کودکان و کانون های پرورش فکری کودکان و نوجوانان مهاباد است که نیاز به توجه جدی دارد . حتی تا جائیکه اطلاع دارم، با تخصیص زمین مناسب در محل هایی داخل شهر، امکان جذب اعتبارات میلیارد ریالی برای تجدیدبنا و بازسازی آنها مهیا است....

اما سوال اساسی که به ذهن متبادر می شود، آنکه چرا کسانی در جلسات برای تصمیم گیری یا ارایه پیشنهادات کتابخوانی دعوت می شوند، که حتی بر ساده ترین آیتم های لازم برای رونق یک کتابخانه اشرافیت ندارند؟


متاسفانه در خیلی از سمن ها، کسانی با صرف اندک هزینه و بدون داشتن پیشینه، علاقه، دغدغه، آینده نگری و .... و صرفا بخاطر طرح شدن نامشان در بعضی انجمن ها ورود پیدا کرده، و باعث لطمات جبران ناپذیری به جریان ها و فعالیت های اصیل و مردمی دلسوزان عرصه های مختلف می شوند.

ضمن احترام وافر به کسانی که با انگیزه خدمت صادقانه و در راستای بهبود اوضاع و شرایط در انجمن ها فعالیت های داوطلبانه و عام المنفعه دارند، وجود مشکوک نام برخی چهره ها که در زمینه های گاها ضدفرهنگی، زمین خواری و .... اشتهار دارند، مایه یاس و نا امیدی می شود.

آیا فعالیت چنین اشخاصی در راستای پوششی برای حرکت های دیگرشان است یا می خواهند با این ترفند نظر افکار عمومی را در مورد خود اصلاح یا ترمیم نمایند؟

نظر خود را براي ما ارسال كنيد