به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، درحالیکه مسئولان شهرستان مهاباد بر اشباع شدن سایت پسماند سیدآباد اتفاق نظر دارند، خبری از بهره برداری سایت جدید در دست نیست.
امیر شیخ آقایی مسئول واحد پسماند شهرداری مهاباد در جلسه کارگروه پسماند مهاباد اظهار کرد: سایت سیدآباد از مدتها قبل اشباع شده و بدلیل به نتیجه نرسیدن سایت جدید چارهای جز دفن پسماند در سیدآباد را نداریم.
وی افزود: اقداماتی برای بالا بردن ظرفیت سایت پسماند سیداباد صورت گرفته و بصورت موقت قابل استفاده بوده اما بهره برداری از سایت جدید بیش از پیش ضروری است.
شیخ آقایی تصریح کرد: مطالعات سایت جدید پسماند مهاباد در دست بررسی است و نامه تایید مکان از سوی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه نیز برای شهرداری ارسال شده است.
مسئول واحد پسماند شهرداری اضافه کرد: علیرغم اختصاص بودجه ویژه در صورت مشارکت 2 شهر همجوار برای مدیریت و بازیافت پسماند، در چندماه آینده سایت جدید بدون مشارکت و یا با مشارکت شهرداری میاندوآب به بهره برداری خواهد رسید، چراکه بیش از این نمیتوان انجام کار را به تأخیر انداخت.
شیخ آقایی با اشاره به اعلام آمادگی برخی افراد برای اجرای طرح تفکیک از مبدأ اظهار کرد: عدم ثبت شرکت تخصصی عقد قرارداد با پیمانکار را با مشکل روبرو کرده و درصورت رفع شدن مشکلات و یا اعلام امادگی شرکتی قوی برای اجرای این طرح، شهرداری مهاباد از آن استقبال میکند.
فاروق سخنور رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان مهاباد نیز در این خصوص در گفتگو با خبرنگار هاژه اظهار کرد: از مدتها قبل ضرب الاجل انتقال سایت پسماند شهرستان مهاباد از سیدآباد تمام شده و عدم برخورد چکشی و قضایی با آن بدلیل تعامل بیشتر و تسریع در حل بحران بوده است.
وی افزود: سایت پسماند سیدآباد مهاباد دارای مشکلات بسیار عدیده میباشد و اقدامات صورت گرفته هرچند بسیار خوب بوده اما راه حل اصلی آن انتقال از سیدآباد و ایجاد کارخانه بازیافت است.
سخنور با تأکید بر ضروری بودن تفکیک زباله از مبدأ تصریح کرد: با تفکیک زباله از مبدأ حجم زیادی از زباله کاهش مییابد و همین امر مدیریت دفن آنرا آسانتر مینماید، لذا تفکیک زباله از مبدأ جدا از مکانیابی و بهره برداری از سایت جدید باید در دستور کار جدی شهرداری قرار بگیرد.
رییس اداره حفاظت از محیط زیست شهرستان مهاباد مهمترین دلیل تأخیر در به نتیجه نرسیدن سایت جدید پسماند را مطالعات غیر کارشناسی اعلام کرد و گفت: علیرغم تأکید بر لزوم مطالعات علمی و کارشناسی دقیق، مطالعات صورت گرفته در این زمینه غیر کارشناسی و غیر علمی بوده و همین امر موجب شده ایراداتی کلی و اساسی بر آن وارد شود.
ایرج شجاعی فرماندار مهاباد نیز تأخیر بهوجود آمده در خصوص سایت جدید پسماند را نبود مطالعات دقیق و کارشناسی اعلام کرد و گفت: تاکنون مکانهای متعددی برای جابجایی سایت زباله مهاباد در نظر گرفته شده اما هر بار به دلیل عدم تایید اداره محیط زیست، شبکه بهداشت و درمان مهاباد و دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی منتفی شده است.
وی افزود: مطالعات فعلی توانسته در استان نیز نمره قابل قبولی کسب کند و امیدواریم هرچه سریعتر به نتیجه برسد.
به گزارش هاژه فتاح عزیزنژاد مسئول پیشین مدیریت پسماند شهرداری مهاباد شهریور ماه سال گذشته از بلااستفاده بودن سایت زباله در سیدآباد تا 9 ماه دیگر خبر داد و شهردار مهاباد نیز در آذرماه سال گذشته چند ماه بعد از اظهارات مسئول واحد پسماند بلاتکلیفی این سایت را علیرغم پیگیریهای جدی اعلام کرده بود.
سایت دفن زباله سیدآباد که از 20 سال گذشته به عنوان تنها سایت دفن زباله شهرستان استفاده شده است درحال حاضر اشباع شده و تا این لحظه تلاشها برای راهاندازی سایت جدید ادامه دارد ولی تاکنون نتیجهای حاصل نشده است. روزانه 150 تن زباله در شهر مهاباد تولید و در سایت سیدآباد دفن می شود.
مشکلات سایت پسماند مهاباد تنها به ظرفیت محدود نشده بلکه مشکلات زیست محیطی و تهدیدات آن برای شهروندان با توجه به گسترش حاشیه نشینی و همجواری با سایت اصلی و شیرآبه زنگ خطر بروز مشکلات بهداشتی را به صدا درآورده است.
طبق اظهارات رییس آبفای شهری تاکنون بیش از 70 درصد منازل روستای سیدآباد دارای سیستم آب لوله کشی شهری و دفع فاضلاب میباشند که برای یک روستا ارزشمند است اما عدم برخورداری 30 درصد باقی مانده از شهروندانی که در نقاط بالا دست روستا که عمدتا بصورت غیر قانونی و در نزدیکی سایت اصلی و شیرآبه اقدام به احداث منزل کردهاند خطری جدی است که نمیتوان از آن به سادگی عبور کرد.
فاصله کم واحدهای مسکونی با سایت زباله و شیرآبه نه تنها برای افرادی که از چاه آب استفاده میکنند می تواند تهدیدی جدی بشمار آید بلکه برای کودکان آنان نیز به سبب نزدیکی به محیط آلوده، هوای آلوده و تماس با حیوانات ناقل بیماری می تواند فاجعه بار باشد.
اگرچه بروز بیماری برای یک خانواده جزو مشکلاتی است که اغلب از چشم رسانهها پنهان میماند و احتمال برجسته شدن آن در فضای کلی جامعه و رسانه ها زیاد نیست اما تهدیدی جدی محسوب میشود.
تداوم دور باطل تفکیک و فروش زمین بصورت غیر قانونی و خدمات رسانی به اقشار ضعیفی که در این منطقه سکونت مییابند بازی دوسر باختی است که فقط شهروندان و برخی مسئولان در آن بازنده و در مقابل زمینخواران در آن برنده میدان میشوند.