تاريخ: ۱۳۹۷ يکشنبه ۵ اسفند ساعت ۲۲:۱۷ بازدید: 2560      نظرات: 1      کد مطلب: 10705

" گردشگری رویداد محور" عنصری کلیدی برای توسعه شهرستان مهاباد

آرش شهابی(کارشناس رسمی دادگستری- رشته گردشگری در آذربایجان غربی)


برگزاری رویدادی همچون "بیلن دانا" یا سایر رویداد ها موجب اعتبار بخشی، توجه رسانه ها و سرازیر شدن سرمایه ها به یک منطقه می شود، که در پی آن تأمین هر چه بهتر نیازهای مردم محلی و رشد و توسعه آن منطقه را به همراه خواهد داشت.  
 البته رویدادها ممکن است به صورت متناوب و سالیانه و یا چند سال یکبار برگزار شوند و مدت زمان آنها می تواند یک روزه، چند روزه، چند هفته و ... باشد. 
  
از مهمترین وی‍ژگی های این نوع رویداد‎ها آن است که هر ساله بر وسعت و تنوع آنها افزوده می‎شود و مخاطبین بیشتری را به سمت خود جلب می کند. 
 این امر سبب می شود تا سرمایه گذاری های کلانی در منطقه صورت گیرد که در پی آن تحولی عظیم در زیر ساختهای این مناطق رخ خواهد داد. 
 طیف موضوعی رویدادها بسیار متنوع و گسترده است. بسیاری از رویدادهای گردشگری به نوعی با جاذبه های موجود یک منطقه پیوند خورده اند. بنابراین وقایع گردشگری از جشنواره ای کوچک در یک روستا تا مناسبتهایی در سطح ملی و جهانی را در بر می گیرد. 
گردشگری رویداد محور، گونه‎ای نوین از گردشگری است که با سایر انواع گردشگری در پیوند است. 
 بازار گردشگری رویداد محور را گردشگرانی تشکیل می دهند که برای دیدن رویدادها و یا تجربه شرکت در آنها به سفر می‎روند.  
این نوع از گردشگری روز به روز بیشتر مورد توجه مقاصد گردشگری جهان قرار می گیرد و دلایل توجه به آن به شرح زیر است: 
1- جذب گردشگران به یک منطقه در ایام غیر اوج سفر 
2- جلب توجه رسانه ها به یک منطقه و اعتبار دهی و مطرح نمودن آن 
3- ایجاد تحرک اقتصادی – اجتماعی و روحیه بخشی به جامعه محلی 
4- تشویق گردشگران به تکرار بازدید از یک محل 
5- جلب منابع برای تجدید حیات اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی یا حتی سیاسی یک مقصد گردشگری 
در شهرستان مهاباد آنچه بر همه واقف است این نکته است که در کنار زیبائیهای طبیعی و دست ساز و مناطق نمونه گردشگری و بکر آن، و جود مردمانی مهمان نواز و فرهنگ و پیشینه غنی تاریخی این شهر است که به نوعی مهم‌ترین داشته این سرزمین هم بوده  و این شهر را به بهترین شکل به هموطنان، دنیا و جهانیان معرفی کرده است. 
لذا این میراث ماندگار به ما کمک می‌کند تا برپایه هویت فرهنگی خود که نشأت گرفته از شناخت گذشتگان‌مان است، آینده‌ای پربارتر بسازیم و ضمن پاسداشت آنها، با برگزاری و به نمایش گذاشتن آئین ها و آداب و رسوممان در مناطق نمونه گردشگری شهرستان، رویدادهای گردشگری را تعریف کنیم و فرصتی مناسب برای اشاعه فرهنگ و تاریخ بومی منطقه در سطح ملی و بین المللی ایجاد و در کنار آن بتوانینم در راستای معرفی مناطق نمونه گردشگری و جذب و توسعه توریسم گامهای اساسی برداریم .  
در سالهای گذشته با همفکری و تلاش فعالان فرهنگی باشگاهها و هیئتهای فرهنگی ورزشی، هیئت ورزشی، تشکلهای زیست محیطی و اجتماعی و همینطور دوستداران میراث فرهنگی با حمایت ادارات و نهادها و ارگانها، با رویکرد رویداد محور،  قریب به چهل رویداد گردشگر پذیر در مهاباد تعریف شده است که ۲۵ درصد از آن ها اجرایی و تقریبا نهادینه و به نوعی به مطالبه ای منطقه ای در شمالغرب کشور تبدیل شده‎اند مانند بیلن دانا، نمایشگاه آداب و سنن (هه وارگه)، کوسه به داس، جورابین، هه لپه رکی، نمایشگاههای صنایع دستی، جشنواره های موسیقی نواحی مانند ذکر و ذاکرین و آوای وحدت، بیت و حیران، همایشهای اسب اصیل کردی و همایش کوهنوردان، جشنواره غذا و همایشهای ادبی و علمی پژوهشی با موضوع تجلیل از مفاخر و ... اشاره کرد که جملگی به رویدادهایی پایدار و نهادینه و مورد تقاضای مردم تبدیل شده‎اند . 
در کنار این موارد می توان حتی رویدادهای جدیدی را هم در ابعادی گسترده تر برگزار کرد مانند جشنواره سیب، جشنواره تالابها ، کنفرانس بین المللی جاده ابریشم با توجه به وجود کاروانسرای کوخ کورتک در مهاباد ،نمایشگاه بین المللی صنایع دستی، جشنواره بین المللی تئاتر و سینما، جشنواره و مسابقات ورزشی، جشنواره رسانه های دیجیتال و تجلیل از مفاخر علمی ادبی فرهنگی و... 
که شروع و نهادینه کردن آنها در ابتدا حمایت دولت رو لازم دارد و در ادامه رونق گرفتن آنها و مشاهده و تجربه موفق اثرات اقتصادی و فرهنگی ایشان در بعد استقبال مردمی و جذب گردشگران موجب می‎گردد که برای دفعات بعد بخش خصوصی داوطلب اجرای آنها گردد، ولی متاسفانه در سنوات گذشته تنها حمایت صورت گرفته از سوی دولت صرفا ارائه مجوز برگزاری آنها بوده و این همت دوستداران میراث فرهنگی هنری و ورزشی منطقه بوده که این رویدادهای گردشگرپذیر را رقم زده اند. 
( البته در برگزاری برخی از رویدادهای فرهنگی بعضا نقدهایی وارد است چراکه این خطر احساس می شود که ماهیت و محتوای این آئین های بومی و محلی بر اساس علاقمندی برگزار کنندگان دستخوش تغییراتی گردد که امید است با همیاری و اعلام نظر و حمایت صاحبنظران این تغییرات اتفاق نیافتد.) 
 
در ادامه کوتاه و مختصر بگویم که در راستای توسعه شهرستان و منطقه می طلبد که سیاست‌گذاری علمی جهت فعال‌سازی کلیه ظرفیت های گردشگری منطقه ای بمنظور  توسعه بازار گردشگری شهرستان در بعد داخلی و بین المللی با نگاه آینده نگرانه و از همه مهمتر رویداد محور انجام پذیرد.
 در کنار آنها برخی موارد ذیل که در یاداشتهای آینده به تفصیل در مورد آنها بحث خواهیم کرد به مسئولان و مدیران شهرستانی و استانی  پیشنهاد می گردد ؛ 
_ توسعه و آموزش انواع گردشگری اعم از گردشگری طبیعی، فرهنگی، تاریخی، زیارتی ، ماجراجویانه، ورزشی و  روستایی و ...
 _ تعیین روستاهای هدف گردشگری و جاذبه های شهرستان و ارائه برنامه هایی برای جذب گردشگران 
_ واگذاری تصدی گری های حوزه گردشگری به بخش غیردولتی 
_ تهیه بسته های سفر برای طولانی کردن مدت زمان اقامت گردشگران 
_بکارگیری سامانه های گردشگری الکترونیک 
_تهیه اطلس رویدادهای گردشگری  
_ ارائه راهکارهای نظارتی نوین و تهیه برنامه مدون و هدفمند در آموزش فعالان صنعت گردشگری ( اعم از عوامل اقامتی، تورلیدرها و مدیران فنی آژانسها، ترافیک و حمل و نقل درون و برون شهری، امداد و نجات ، شهرداریها ، بخشداریها و دهیاریها، بهداشت و درمان و محیط زیست، پلیس و امنیت، اصناف و بازاریان و کسبه  ) 
 - ارتباط حداکثری با بخش خصوصی و تشکیل شورای مشاوران بخش خصوصی 
-تسهیل سرمایه گذاری در این بخش و رفع موانع سرمایه گذاری  
 _ توجه به تبلیغات فضای مجازی  
- تدوین استانداردهای بومگردی و تاسیسات گردشگری و ارتقای استانداردهای هتلداری 
و ..که همه اینها از شاخصه ها و برنامه های مهمی است که انتظار می رود با برنامه ریزی دقیق و ساماندهی مناسب و بهره گیری از توان تخصصی کارشناسان، فعالان بخش خصوصی، صاحبنظران و علاقمندان و اصحاب رسانه در دستور کار مسئولین شهرستانی و استانی قرار گیرد. 
 



ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران

1
0
پاسخ به این اظهارنظر

۱۳۹۷/۱۲/۸
درودها ،حسن انتخاب شما عالي وشايسته وقبل تقدير است

نظر خود را براي ما ارسال كنيد