«برکات عیسی» درباره قصور صورتگرفته از جانب حکومت عراق و اقلیم کردستان میگوید: «اداره مناطق ایزدینشین در دست حکومت عراق بود. در مرحله اول مسئولیت تأمین امنیت جانی مردم این منطقه با حکومت مرکزی بود؛ ولی بعد از فروپاشی ارتش در استان نینوا، این مسئولیت را نیروهای پیشمرگه حزب دموکرات کردستان عراق برعهده گرفتند. در روزهای قبل از حمله داعش این نیروها به مردم دلگرمی میدادند. میگفتند با خون خود از این خاک دفاع میکنند. حتی در روزهای قبل از اشغال شنگال از فرار مردم به مناطق امن در شهرهای دهوک و زاخو جلوگیری میکردند. شاید بهایندلیل که فکر میکردند داعش به مناطق مورد مناقشه بین کردها و حکومت مرکزی حمله نمیکند یا شاید فکر میکردند توان مقاومت در برابر داعش را دارند؛ اما به دلایل نامعلومی اینگونه نشد و یک فاجعه انسانی رخ داد. حداقل کاری که باید انجام میشد، آگاهکردن مردم از عقبنشینی و کمک به تسریع تخلیه این مناطق بود که آن هم انجام نشد. این نیروها در بیخبری کامل عقبنشینی کردند. در ادامه حضور داعش در عراق و سوریه نیروهای کرد در جنگ علیه این گروه حضور چشمگیر و مؤثری داشتند و به خاطر این موضوع هم تحسین شدهاند. واقعیت این است که داعش میخواست نسل ایزدیها را بهعنوان اقلیتی غیرمسلمان ریشهکن کند. اگر نیروهای یپگ نبودند، شاید حجم این تلفات بسیار بیشتر میشد. درصورتیکه مسئول تأمین امنیت ایزدیها، عراقیها بودند؛ نه کردهای سوریه».
برکات عیسا ـ بعد از نجات از کوهستان شنگال و حضور در استودیوی خبر
بعد از اشغال شنگال و مناطقی از دشت نینوا به دست داعش، کوهستان شنگال به نقطه تقابل حزب دموکرات کردستان عراق و حزب کارگران کردستان (پكك) تبدیل شد. حزب دموکرات، حزب كارگران كردستان را به دخالت در امور داخلی عراق و اقلیم متهم و در مقابل پکک هم حزب دموکرات را به مقاومتنکردن و تسلیم شنگال به داعش متهم میکرد. در نهایت در نوامبر سال 2015 در نتیجه عملیات نیروهای پیشمرگه اقلیم کردستان و یگانهای مدافع خلق با پشتیبانی ائتلاف بینالمللی، شهر شنگال از دست داعش خارج شد.
«برکات عیسی» معتقد است که تا این لحظه هم خطر ایزدیها و سرزمینشان را تهدید میکند. او درباره آینده ایزدیها میگوید: «با توجه به وقایعی که در گذشته صورت گرفته، فقط سه راهحل برای تضمین آینده ایزدیها وجود دارد. اول کوچ دستهجمعی که این امکانپذیر نیست. دوم حضور نیروهای بینالمللی در منطقه دشت نینوا و سوم بهرسمیتشناختن یک اقلیم خودمختار برای اقلیتهای مذهبی در دشت نینوا».
او ادامه ميدهد: «بسیاری از ایزدیها تا امروز هم در کمپها زندگی میکنند، با کمترین امکانات ممکن. عملیات بازسازی شنگال به دلیل مورد مناقشهبودن این شهر بین اقلیم کردستان و دولت مرکزی به بدترین شیوه ممکن به پیش میرود. طبق آمارهای حکومت اقلیم کردستان که فعالان ایزدی هم آن را تأیید میکنند، تا به امروز بیش از دوهزارو 400 نفر از پیروان آیین ایزدی در مناطق قبایلی عرب سنی در سوریه، عراق و بعضی از کشورهای دیگر در اسارت هستند». عیسی درباره فعالیتهای اخیرش میگوید: «چهار سال گذشته برای ایزدیها یک کابوس بوده است. گزارشهای من در کوهستان شنگال بخشی از این کابوس بود. آرزویم بازگشت خنده بر لبان مردم ایزدی و تحقق یک زندگی برابر است. به امید روزی که بهترین خبرها را به صورت زنده به آنتن تلویزیونهای جهان مخابره کنم».
منبع: روزنامه شرق