تاريخ: ۱۳۹۷ شنبه ۱۳ مرداد ساعت ۱۰:۱۷ بازدید: 2337      نظرات: 0      کد مطلب: 9921

مهاباد و تصویب منطقه ویژه اقتصادی


چالاک عظیمی

منطقه ویژه اقتصادی عبارت است از محدوده جغرافیایی مشخص در مبادی ورودی یا داخل کشور که به منظور جذب    سرمایه های خارجی و داخلی و هم چنین ایجاد عرصه فعالیت های تولیدی و تجاری جهت افزایش صادرات کالا و ارایه بهینه خدمات برای حضور فعال در بازارهای منطقه ای و بین اللملی ایجاد می شود. زیرساخت‌های موجود در مناطق ویژه اقتصادی به‌گونه‌ای طراحی شده که شما دسترسی به انواع منابع آب و انرژی با قیمت مناسب داشته باشید. علاوه ‌براین واردات تجهیزات، با تعرفه گمرکی پایین میسر است. کلیه تجهیزات را می توان با معافیت‌های مناسب گمرکی و مالیاتی وارد منطقه ویژه اقتصادی کرد، حتی اتومبیل جهت تردد در محدوه منطقه ویژه اقتصادی معاف از تعرفه‌های گمرکی خواهد بود. مناطق ویژه اقتصادی امکان رشد و توسعه اقتصادی، ورود سرمایه‌ها به چرخه اقتصاد، افزایش درآمد عمومی و اشتغال، هم چنین بهبود وضعیت تکنولوژی صنایع را میسر می‌کند. علاوه ‌بر این واحدهای تولیدی در مناطق ویژه می‌توانند از عوارض جانبی مثبت در کنار هم بهره‌مند شوند. ایجاد مناطق ویژه اقتصادی گامی در جهت توزیع دانش و تکنولوژی روز به نقاط مختلف کشور و ورود به فرآیند صنعتی شدن است. امروزه بسیاری از کشورهای موفق اقتصادی نظیر هنگ‌کنگ، کره‌جنوبی، سنگاپور، چین و تایوان مسیر توسعه اقتصادی خود و پیوستن به بازارهای جهانی را از چنین کانال‌هایی تجربه کرده‌اند. لازمه استفاده مناسب از این مسیر و تشدید قدرت اثرگذاری آن بر اقتصاد کشور، نظارت صحیح دولت در این بخش و استفاده از تجارب موفق سایر کشورها در تصمیم‌سازی در رابطه با این مناطق است.

منطقه آزاد تجاری به ناحیه صنعتی ویژه در خارج از مرز گمرکی که تولیداتش جهت گیری صادراتی دارند، گفته می شود. ایجاد یک منطقه آزاد، امتیازات ویژه ای را می تواند به همراه داشته باشد. از جمله ی این امتیازات می توان به ایجاد فرصت‌های اشتغال در داخل و خارج و جذب سرمایه های خارجی و هم چنین کمک به کشور برای ورود به بازارهای جهانی و گسترش صادرات اشاره کرد. به همین دلیل، امکانات و تسهیلات قانونی، شرایط مساعدی را جهت سرمایه گذاری‌های اقتصادی و زیر بنایی برای حضور فعالان اقتصادی در مناطق آزاد مهیا کرده است. منطقه آزاد قلمرویی است که به طور غالب در داخل یا مجاورت یک بندر واقع گردیده و در آن تجارت آزاد با سایر مناطق جهان مجاز شناخته شده است. در این محدوده‌ی جغرافیایی مشخص، قوانین گمرکی محدوده گمرکی کشور در آن اجرا نمی شود و به منظور تسهیل در امر واردات و صادرات کالا و حمایت از صنعت داخلی کشور و هم چنین جذب فناوری های نوین در امر تولید و توسعه منطقه ای در مبادی گمرکات و نقاط مرزی کشور ایجاد می شود. با این شرایط ایجاد منطقه آزاد تجاری در مهاباد امکان پذیر نیست زیرا این امتیاز مختص مناطق مرزی و بندری است. با توجه به ویژگی های بیان شده بهترین امتیاز جهت افزایش بهره وری اشتغال و اقتصاد در مهاباد، اخذ امتیاز منطقه ویژه اقتصادی است.   

برخی از مهم ترین تفاوت های مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی شامل موارد زیر می باشد:

·         مقررات روادید برای اتباع خارجی در مناطق ویژه بر اساس ضوابط داخل کشور است ولی در مناطق آزاد روادید در مرزهای ورودی اعطاء می شود.

·         خرده فروشی کالا در مناطق ویژه اقتصادی فقط برای اتباع خارجی امکان پذیر است. لیکن در مناطق آزاد خرده فروشی برای اتباع خارجی و داخلی امکان پذیر می باشد.

·         معافیت مالیاتی به مدت 15 سال در مناطق آزاد وجود دارد و در مناطق ویژه اقتصادی تخفیف مالیاتی طبق مقررات داخل کشور است.

از مهم ترین مزیت های مناطق ویژه اقتصادي می توان به موارد زیر اشاره نمود:

·         صدور مجوز ساخت و پایان کار به صورت رایگان

·         تبعیت از قانون کار مناطق آزاد تجاری و صنعتی در مناطق ویژه اقتصادی

·         ورود ماشین آلات خط تولید و ابزار و اثاثیه اداری بدون عوارض گمرکی

·         معافیت گمرکی تا سقف ارزش افزوده و پرداخت عوارض گمرکی مازاد بر ارزش افزوده قطعات خارجی در تولیدات.

با توجه به ویژگی های منحصر به فرد منطقه ویژه اقتصادی در مهاباد، شرکت ها و کارخانجات آن محدوده جغرافیایی نیز می‌توانند از این امتیاز ویژه، نهایت استفاده را برده و از این فرصت مهم و استثنائی در جهت پیش برد اهداف کلان خود در حوزه اشتغال، اقتصاد و آسایش رفاهی و اجتماعی بهره برداری نمایند.

با پیگیری های مکرر نماینده محترم مهاباد در عرصه پیشرفت اقتصادی و معیشت مردم فهیم این شهرستان و در راستای هدف مبارزه با بیکاری و بهبود شرایط زندگی در این منطقه، در سال های گذشته همواره شاهد پیگیری های ایشان بوده ایم و در نشست ها و جلسات مهم در مجلس شورای اسلامی، با وزرا و مدیران کلان کشوری به طور جد بر احقاق حق مردم شریف مهاباد در دادن امتیاز منطقه ویژه اقتصادی به این شهرستان، از هیچ تلاشی کوتاهی ننموده اند. خوشبختانه در جلسه شورای برنامه ریزی استان با حضور استاندار، مدیران کل و فرمانداران در مورخه 27/2/1397 با حضور و دفاع مهندس جلال محمودزاده منطقه ویژه اقتصادی مهاباد با اکثریت آرا تصویب گردید. با پيگيري ودفاع مهندس محمودزاده در جلسه مورخه 8/5/1397 كميسيون اقتصادي مجلس، منطقه ويژه اقتصادي مهاباد با اكثريت آرا تصويب گرديد.

* انتشار مطلب منتشره لزوماً به معنای تایید یا پذیرش آنها از سوی گردانندگان رسانه هاژه نیست.
 



ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد