تاريخ: ۱۳۹۵ يکشنبه ۶ تير ساعت ۱۹:۳۹ بازدید: 1762      نظرات: 0      کد مطلب: 1178

بوی خردل به لاهه رسید ولی استشمام نشد/ سردشت هنوز بوی تاول می‌دهد


 هاژه- سه دهه از فاجعه انسانی بمباران شیمیایی نخستین شهر جهان توسط رژیم بعث عراق می گذرد اما هنوز سردشت تیرماه که می شود بوی تاول های خونی و سرفه های خشک مکرر می دهد
هفتم تیرماه سال ۱۳۶۶ سردشت به عنوان نخستین شهر جهان غیرنظامی جهان چهار بار پیاپی در اوج جنگ تحمیلی عراق علیه ایران توسط رژیم بعثی مورد هدف بمباران شیمیایی قرار گرفت.

بلافاصله بعد از بمباران ۱۱۰ نفراز مردم مظلوم و بی دفاع این شهرستان مرزی به شهادت رسیده و هزاران نفر از زنان، کودکان و مردان مظلوم این دیار دچار مصدومیت ناشی از گازهای شیمیایی و سمی شدند مصدومیتی که سه دهه است نه تنها التیام نیافته بلکه هر سال سرباز می زد.

سردشت اولین شهری بود که بعد از جنگ جهانی اول و تصویب کنوانسیون های منع سلاح های شیمیایی مورد حمله شیمیایی قرار گرفت و به مراتب بدتر و فاجعه آمیزتر از حلبچه بمباران شیمیایی شد.

در این فاجعه انسانی بنا به اعلام رسانه ها پنج هزار نفر مصدوم شدند ولی آمار غیر رسمی با توجه به جمعیت ۱۳ هزار نفری سردشت، ۱۰ هزار نفرمصدوم بود، مصدومانی که با گذشت سالها هنوز هم از عوارض این گازهای سمی رنج می برند.

کمبود امکانات درمانی، نبود پزشکان متخصص، عدم تجهیز تنها کلینیک درمانی مصدومان شیمیایی در کنار محرومیت و نبود اشتغال و بیکاری در این شهر سالهاست به درد ناشی از مصدومیت بمباران شیمیایی در سردشت افزوده است.

تنها کلنیک درمانی مصدومان شیمیایی سردشت فاقد امکانات درمانی است

در حال حاضر تنها کلینیک مصدومان شیمیایی سردشت فاقد امکانات درمانی مورد نیاز مصدومان بوده و یک طبقه از آن نیز توسط بنیاد شهید و امور ایثارگران سردشت اشغال شده است.

كمبود مراكز درمانی مجهز هنوز هم بزرگترین مشكل مصدومان شیمیایی سردشت است این مشكل در كنار عدم پذیرش پرونده بسیاری از كسانی كه بر اثر بمباران شیمیایی مصدوم شده‌اند با گذشت ۲۹ سال از حادثه بمباران شیمیایی این شهر خودنمایی می ‌كند.

مقام معظم رهبری در سال ۷۸ دستور احداث مجهزترین کلینیک خاورمیانه مختص مصدومان شیمیایی را در سردشت صادر کردند هرچند این کلینیک احداث شد، اما سالها بدون کوچکترین امکانات و بدون پزشک متخصص همچنان نیمه تعطیل است و مصدومان و جانبازان شیمیایی مجبور هستند برای مداوا راهی ارومیه یا تهران شوند.

عضو هئیت مدیره مرکزی انجمن دفاع از مصدومان شیمیایی سردشت در خصوص آخرین وضعیت شهرستان مرزی سردشت و مصدومان شیمیایی گفت: کمبود امکانات درمانی همچنان مهمترین مشکلات مردم این شهرستان مرزی است.

صالح عزیزی پوراقدم با بیان اینکه تنها کلینیک مصدومان شیمیایی سردشت بدون امکانات درمانی و پزشکان متخصص مورد نیاز نیمه تعطیل است، اظهارداشت: هنوز بنیاد شهید و امور ایثارگران سردشت در این کلینیک مستقر بوده و تلاشی در راستای حل مشکلات درمانی جانبازان و مصدومان شیمیایی سردشت صورت نمی گیرد.

وی با بیان اینکه در جریان آخرین سفر وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سالروز مصدومان شیمیایی سردشت مقرر شد بنیاد شهید ساختمان کلینیک را تخلیه کرده و این مرکز تجهیز شود ادامه داد: متاسفانه هیچ کدام از این وعده ها هنوز عملی نشده است.

عزیزی پور اقدام با گلایه از بی توجهی به مشکلات درمانی نخستین شهرغیرنظامی شیمیایی شده جهان افزود: این کلینیک که هدیه مقام معظم رهبری است و مقرر بود به عنوان مجهزترین کلنیک مصدومان شیمیایی خاورمیانه تجهیز و فعالیت کند هم اکنون به جز یک ساختمان و یک تابلو به اسم کلینیک کارایی دیگری ندارد.

وعده هایی که فقط به سالروز بمباران شیمیایی سردشت ختم می شود

عضو هئیت مدیره مرکزی انجمن دفاع از مصدومان شیمیایی سردشت با بیان اینکه سالهاست از احداث ساحتمان کلینیک مصدومان شیمیایی سردشت می گذرد، افزود: این کلینیک هم اکنون تحت تصرف بنیاد شهید و امور ایثارگران است و با وجود اصرارها برای تخلیه این ساختمان اقدامی صورت نمی گیرد.

عزیزی پور اقدم کمبود پزشک متخصص، کمبود امکانات درمانی، عدم تعیین درصد جانبازی مصدومان شیمیایی سردشت بعد از گذشت سه دهه، دوری بیمارستان سردشت از شهر در کنار بیکاری و محرومیت از مهمترین مشکلات پیش روی مردم این شهرستان مرزی است.

وی با بیان اینکه تاکنون وعده های زیادی از سوی مسئولان مبنی بر تامین پزشک متخصص، تجهیز کلنیک مصدومان شیمیایی سردشت داده شده است، افزود: هر سال سالروز این فاجعه انسانی که می شود سردشت سرتیتر رسانه ها می شود و مسئولان وعده می دهند اما بعد از اتمام مراسم همه این وعده ها به فراموشی سپرده شده و مردم مجدد با مشکلات عدیده دست و پنجه نرم می کنند.

عضو هئیت مدیره مرکزی انجمن دفاع از مصدومان شیمیایی سردشت با اشاره به گاز مورد استفاده شده در بمباران شیمیایی سردشت و ماندگاری بالای آن گفت: با گذشت ۲۹ سال با توجه به ماندگاری بالای خردل فرزندان مصدومان شیمیایی نیز دچار عوارض این گاز شده اند كه نمود بارز این عوارض را می توان در نازایی زنان، افزایش سكته های قبلی و مغزی و... به راحتی مشاهده كرد كه نمی توان به راحتی از كنار آنها گذشت.

عزیزی پوراقدم با اشاره به بمباران شیمیایی این شهر توسط رژیم عراق اظهارداشت: در این بمباران از گاز خردل به همراه آرسنیک و سیانور استفاده شده که بر اساس تحقیقات اثرات شیمیایی این گازها تا ۵۰ الی ۱۰۰ سال ماندگاری دارد و امروز به نوعی تمام مردم سردشت از آثار این فاجعه رنج می برند.

وی با بیان اینكه مصدومان این فاجعه با كوچكترین گرد و غبار و آلاینده ها دچار مشكلات اساسی می شوند بر رفع آلاینده های هوایی و محیطی شهر، آسفالت معابر و كوچه ها، تامین پزشك عمومی و تخصصی ریه وقلب و...برای كاستن از آلام این مصدومان تاكید كرد.

نتایج کمیسیون پزشکی تعیین درصد جانبازی مدعیان شیمیایی سردشت اعلام نشده است

عزیزی اقدام عدم تعیین درصد جانبازی هزاران مدعی شیمیایی سردشت را یکی از مهمترین مطالبات مردم این شهرستان عنوان کرد و گفت: تنها مرجعی که در قانون پیش بینی شده است، کمیسیون های تخصصی تعیین مصدومیت هستند که در صورتی که نتایج اعلامی از سوی این کمیسیون ها مورد اعتراض قرار گیرد، هیچ مرجع دیگری حتی دیوان عدالت اداری در موضوع دخالت نمی کندچون به زعم دیوان نظر نهایی تشخیص تخصصی است و نتیجه کمیسیون را تایید می کند، در نتیجه اعتراض و پیگیری مدعیان در خلاء قانونی بی نتیجه می ماند.

وی اضافه کرد: طبق آمار رسمی ارائه شده، حدود ۱۵درصد از افرادی که دچار مصدومیت شیمیایی شده اند، تحت پوشش بنیاد شهید و امور ایثارگران قرار گرفته اند و سایر افرادی که برایشان پرونده پزشکی تشکیل شده است، کمتر از ۴۰۰ نفر مصدومیت شان زیر ۲۰ درصد تشخیص داده شده است (مصدومیت بالای ۲۵ درصد، لازمه برخورداری از حقوق و مزایا است).

عضو هئیت مدیره مرکزی انجمن مصدومان شیمیایی سردشت با بیان اینکه هم اکنون بیش از ۸ الی ۱۰ هزار نفر از مردم این شهرستان مدعی مصدومیت شیمیایی هستند، عنوان کرد: آذرماه سال گذشته کمیسیون تعیین درصد جانبازی برخی از مدعیان برگزار شد اما هنوز با گذشته بیش از ۷ ماه نتایج آن مشخص و اعلام نشده است.

وی با تاکید بر اینکه حل مشکلات پیش روی مردم سردشت نیازمند عزم ملی و بین المللی است، افزود: سکوت مدعیان حقوق بشر با گذشت سه دهه از این فاجعه انسانی خود گویای هزاران حرف نگفته است در حالی که با وجود اینکه در خصوص شهر سردشت در دادگاه لاهه جلسات متعددی برگزار شده اما هنوز مردم به حق واقعی و قانونی خود نرسیده اند.

عضو هئیت مدیره مرکزی انجمن دفاع از مصدومان شیمیایی سردشت در خصوص مطالبات مردم سردشت گفت: مردم این شهرستان مرزی که سالهاست مرزدار کشور هستند با مشکلات و کمبودهای زیادی مواجه اند و در سالهای اخیر بیکاری و نبود اشتغال نیز درد مضاعفی بر این مشکلات بوده است امیدواریم مسئولان نگاه ویژه ای به این شهرستان داشته باشند.

عزیزی پوراقدام در خصوص برنامه های بزرگداشت بیست و نهمین سالروز بمباران شیمیایی سردشت نیز گفت: امسال برنامه‌های متنوعی در در روزهای پنجم، ششم و هفتم تیرماه در شهر سردشت برگزار می‌شود که از آن جمله نمایش فیلم مستند "سپیده دمی که بوی لیمو می‌داد" با حضور آزاده بیزار گیتی کارگردان آن است.

وی با بیان اینکه در روز ششم تیرما نیز با هدف بررسی زوایای مختلف حقوقی، روانشناسی، اجتماعی بمباران شیمیایی سردشت یک همایش علمی تحت عنوان "سردشت، شهر صلح" با حضور کارشناسان و اساتید دانشگاه برگزار می‌شود، افزود: از پژوهشگرانی که در تحقیقات دانشگاهی و پایان نامه و آثار هنری خود فاجعه سردشت و مشکلات قربانیان شیمیایی این شهر را مورد کنکاش و مطالعه قرار داده‌اند برای شرکت در این همایش دعوت شده است.

عضو هئیت مدیره مرکزی انجمن دفاع از حقوق مصدومان شیمیایی سردشت گفت: مراسم روز هفتم تیر نیز با هماهنگی ستاد گرامیداشت هفتم تیر با حضور مقامات سیاسی و اداری در روز هفتم تیر در مسجد جامع  برگزار می‌شود و پیش از آن در گلزار شهدا با قربانیان شیمیایی این شهر تجدید میثاق می‌شود در این مراسم مهمانانی از شهر حلبچه و اعضای انجمن قربانیان شیمیایی این شهر و تعدادی از قربانیان شیمیایی سایر شهرهای کشور برای شرکت در مراسم دعوت شده‌اند.

احداث شعبه بیمارستان ساسان در سردشت، ایجاد امکانات رفاهی، ورزشی و درمانی در سردشت، پیگیری حق و حقوق مدعیان شیمیایی ازمجامع بین المللی، مسئولان این شهرستان آخرین نتیجه تخلیه کلینیک مصدومان شیمیایی سردشت از مواردی است که  ارائه اطلاعات در این خصوص را منوط به حضور خبرنگاران در مراسم بزرگداشت این فاجعه انسانی در سردشت کردند.

منبع: مهر




ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد