تاريخ: ۱۳۹۷ يکشنبه ۱۰ تير ساعت ۱۱:۴۷ بازدید: 1652      نظرات: 0      کد مطلب: 8703

مین‌های عمل‌نکرده، تهدیدی بالقوه برای جان کودکان کردستانی


به گزارش پایگاه خبری تحلیلی هاژه سالانه جمع کثیری از هموطنانمان در مناطق مرزی استان کردستان با تهدیدی به نام انفجار مین های منفجر نشده زمان جنگ مواجه هستند و زیادند افرادی که برای در امان ماندن از این خطر بالقوه به آموزش مستمر نیازمندند.

مین های عمل نشده به عنوان قاتلان بالقوه انسان، پس از خاتمه درگیری های دو طرف منازعه همچنان در محل باقی مانده و منفجر شدن گاه و بیگاه آنها به کشتار غیر نظامیان منجر می شود. روند کار به گونه ای است که از هر 10 نفر قربانی مین در جهان 7 نفر آن غیرنظامی هستند. علاوه بر این مین ها مانع دسترسی مردم محلی به مراتع، راهها،آب، منابع زیر زمینی و بازسازی مناطق آسیب دیده از جنگ می شوند. 

اما پاکسازی میادین مین کار بسیار پرهزینه و طولانی مدت است و ممکن است چندین سال به طول بیانجامد؛ بنابراین تا زمانی که پاکسازی خاتمه نیافته «آموزش خطر مین» و «کاهش سطح خطر» راه مقابله با این مشکل است. 

یکی از مناطقی که در طول جنگ تحمیلی در معرض آلودگی مین بود، استان کردستان است. این در حالی است که عملیات وسیع پاکسازی حدود یک سال بعد از آتش بس و در نیمه دوم سال 1368 آغاز شد. در این دوره که تا زمان تشکیل مرکز مین زدایی کشور در سال 1385 ادامه داشت، پاکسازی توسط واحدهای مهندسی ارتش و سپاه صورت می گرفت. در این برهه از زمان هیچگونه آموزش خطر مین به صورت رسمی به مردم مناطق جنگی ارائه نگردید. 

بنابر آمارهای منتشر شده در طی سال های 1368-1385 در پنج استان غربی کشور، بیش از 2000 نفر کشته و حدود 5000 تن بر اثر برخورد با مین و مهمات باقی مانده از جنگ زخمی شده اند. 

با آغاز عملی فعالیت مرکز مین زدایی کشور با رویکرد پاکسازی بشردوستانه در سال 1386؛ آموزش خطر مین به ساکنین مناطق آلوده در دستور کار قرار گرفت. این آموزش ها را سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر و البته با همراهی صلیب سرخ جهانی بر عهده گرفتند.

در واقع جمعیت هلال احمر یکی از سازمانهایی است که در این خصوص اقدامات شایسته ای در کردستان انجام داده است. 

مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان کردستان در این رابطه گفت: به علت آشنا نبودن ساکنان مناطق آلوده به مین های بر جای مانده از دوران جنگ تحمیلی و ارتباط مستقیم مردم با این خطرات، طرح آگاه سازی ساکنان مناطق مرزی استان از خطرات ناشی از مین و مواد منفجر نشده می تواند به کاهش تلفات انسانی کمک شایانی کند. 

حسن خدابنده لو افزود: طی 14 سال گذشته به صورت مداوم با همکاری صلیب سرخ جهانی و سازمان امداد و نجات دوره های منسجم و اثرگذاری در خصوص مواجهه با مین برای مردم برگذار شده است.

7 شهرستان کردستان آلوده به مین های عمل نشده دوران جنگ است 

وی تصریح کرد: در حال حاضر 7 شهرستان استان آلوده به مین های عمل نشده در هنگام جنگ هستند و متاسفانه سالانه چندین نفر از هموطنانمان به واسطه عدم آگاهی از خطرات مین مورد تهدید قرار دارند. 

دکتر خدابنده لو اطلاع رسانی صحیح به مردم مناطق مرزی را کم هزینه ترین و موثرترین اقدام برای جلوگیری از اتفاقات ناگوار عنوان و بیان کرد: برای مقابله با این مشکلات دوره های آموزشی متعددی در استان کردستان در زمینه آگاه سازی برای کاهش تلفات ناشی از مواد منفجره برگزار شده است. 

وی اضافه کرد: جمعیت هلال احمر در خصوص آگاه سازی مردم در زمینه خطرات مین های منفجر نشده پیشگام بوده و از تمام توان خود در زمینه اطلاع رسانی به مردم استفاده کرده است. 

سمیه برسان، کارشنان حوزه آموزش مین در جمعیت هلال احمر استان کردستان نیز، در این خصوص به خبرنگار ایسنا گفت: تا کنون 345 دوره آموزشی آگاهی در خصوص خطرات مین در مناطق مختلف استان از جمله مدارس و مساجد برگزار شده است. 

وی تصریح کرد: این آموزش ها در قالب برگزاری دوره ها، توزیع بروشور، نصب بنر و پوستر و ... در مناطق پر خطر استان بوده و در این قالب تاکنون بیش از 8500 نفرآموزش دیده اند. 

شاید بتوان حضور مشاور منطقه ای امور تسلیحاتی کمیته بین المللی صلیب سرخ و نمایندگان استان های آلوده به مین و برگزاری دوره های کشوری مربیگری آگاه سازی از خطرات مین در شش استان آلوده که در شهرستان مریوان استان کردستان برگزار شد را یکی از اقدامات ارزنده در این خصوص دانست. 

مرداد ماه 94 با حضور آقای «استیفان رابینسون» مشاور منطقه ای امور تسلیحاتی کمیته بین المللی صلیب سرخ و نمایندگان استان های خوزستان، ایلام، کرمانشاه، خراسان رضوی و آذربایجان غربی، کارگاه آموزشی مربیگری مین در شهرستان مریوان برگزار شد. 

مشاور منطقه ای امور تسلیحاتی کمیته بین المللی صلیب سرخ اعتقاد دارد که مین و مواد منفجرنشده باقی مانده از جنگ مستعد و دربردارنده خطراتی است که هر آن ممکن است جسم و روان انسان ها را به مخاطره بیندازد و رهایی از این مخاطرات نیازمند حرکتی دسته جمعی، همدلی و همراهی دولت و مردم است و با اشاره به اینکه مهمترین مولفه در این خصوص گسترده تر کردن آموزش های لازم در این راستاست، برگزاری کارگاه‌ها و دوره‌هایی از این قبیل را اقدامی ارزشمند در راستای تربیت افراد آگاه و تعمیم آموزش به لایه های مختلف ساکنان مناطق آلوده به مین تلقی کرد. 

یکی از مناطق آلوده به مین استان کردستان که طی سالهای گذشته مورد توجه رسانه ها قرار گرفت روستای «نشکاش» مریوان است.

روستای نشکاش در 15کیلومتری شهر مرزی مریوان قرار دارد، مهرماه 92 بر اثر انفجار مین شش کودک این روستا زخمی شدند. 

ساعت 16 و 15دقیقه 26 مهرماه 1392 جمعی از کودکان روستا که مشغول بازی بودند بواسطه انفجار مین به شدت زخمی شدند. بهنوش، آلا، متین، خبات، سینا و زانا کودکانی بودند که در این حادثه دوچار آسیب روحی و جسمی شدند. 

بابک قنبری، معاون امور جوانان جمعیت هلال احمر کردستان، در این خصوص گفت: یکی از اقداماتی که در راستای تسکین آلام و حمایت روانی این کودکان انجام شد، اعزام تیم حمایت های روانی «سحر» استان کردستان برای حمایت معنوی از این عزیزان بود. 

وی بیان کرد: تیم سحر کردستان طی سه نوبت در روستای نشکاش حضور داشته و به حمایت روانی و فرهنگی بچه های حادثه دیده پرداخته است. 

وی اعتقاد دارد، در کنار حمایت های درمانی و آموزش افراد در معرض خطر، تیم های حمایت روانی می توانند نقش بسزایی را در کاهش آلام آسیب دیدگان داشته باشند. 

در همین راستا جمعیت هلال احمر استان کردستان بر اساس وظیفه ذاتی خود بحث آموزش را در اولویت قرار داده و آموزش مربیان پروژه آگاه سازی از خطرات مین را به صورت مداوم انجام داده است. 
منبع: ایسنا




ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد