تاريخ: ۱۳۹۷ دوشنبه ۷ خرداد ساعت ۱۳:۴۳ بازدید: 1947      نظرات: 0      کد مطلب: 8572

خطرات ناشی از مصرف بی‌رویە سموم و کودهای شیمیایی

دکتر صابر الهی، مسئول مرکز تخصصی کشاورزی مهاباد


مصرف بی رویه سموم و کودهای شیمیایی در محصولات کشاورزی در دهه های اخیر به دلیل رشد جمعیت و نیاز به غذا افزایش یافته است بە همین منظور توسعه کشاورزی با استفاده از مواد شیمیایی بسیار رایج شده است. استفاده بیش از حد از سموم و کودهای شیمیایی در محصولات کشاورزی باعث  بروز بیماریهای خطرناکی ازجمله سرطان شده است. آفت‌کش‌ها میکروارگانیسم‌های خاک را از بین میبرند و مقداری هم روی محصولات باقی می‌مانند.

اکثر سموم یک دوره کارنس دارند، آیا تا بە حال اصطلاح دوره کارنس را شنیده اید؟ دوره کارنس عبارت است از حداقل زمانی که بین آخرین سمپاشی و برداشت محصول باید رعایت کرد که دراین مدت باقیمانده سم در اثر عوامل طبیعی تجزیه شده و باقیمانده دیگر در سطح میوەها و سبزی‌ها به حد مجاز می‌رسد. رعایت دوره کارنس برای سبزی‌ها و محصولات جالیزی و میوه‌هایی که مصرف تازەخوری دارند اهمیت زیادی دارد. برای مثال در سبزی‌فروشی‌ها اصلا به دوره کارنس سموم توجهی نمی‌شود. آنها ۶ الی ۷ روز بعد از سمپاشی اقدام به فروش سبزی می‌کنند، بی خبر از اینکه دوره کارنس سم ۲۱ روزه بوده است. از این طریق سمومی که تجزیه نشده وارد بدن انسان میگردد.

همچنین مصرف بیش از حد کودهای نیتراته در محصولاتی مانند پیاز، هندوانه و سیب‌زمینی، نیترات زیادی در داخل این محصولات انباشته می‌شود. نیترات یک ماده سرطان‌زاست و باعث سرطان دستگاه گوارش و ناهنجاری‌های عصبی و سیستم ایمنی بدن می‌شود و نیز مصرف بیش از حد کودهای فسفاته تولید سم کادمیوم می‌کنند که کادمیوم علاوه برخاصیت سرطان‌زایی، باعث کوتاهی قد در کودکان و اختلال در کارکرد کلیەها می‌شود.

بهترین راهکار برای رفع این مشکلات توجه به کشاورزی ارگانیک یا مصرف سمومی با دوره کارنس صفر است کە باید آن را اجرایی کرد تا بتوانیم از این طریق محصولاتی سالم و عاری از باقیمانده سموم و کودهای شیمیایی تولید کنیم و در نهایت جامعەای سالم و پرنشاط داشته باشیم.






ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد