تاريخ: ۱۳۹۵ چهارشنبه ۱۷ شهريور ساعت ۲۳:۲۹ بازدید: 2615      نظرات: 3      کد مطلب: 1825

ثبت دو اثر تاریخی مهاباد در فهرست آثار ملی


به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، دو اثر تاریخی و ارزشمند دیگر مهاباد- کاروانسرای کوخ کورتک و دستکند های یوسف کند- در فهرست آثار ملی به ثبت رسیدند .

متعاقب شناسایی این اثار فاخر و ارزشمندتوسط اداره میراث فرهنگی مهاباد و معرفی آنها به حوزه معاونت میراث فرهنگی اداره کل ؛ تهیه پرونده ثبتی و انجام مطالعات دقیق تر پیرامونشان در سال 94 در دستور کار قرار گرفت وبرای ثبت نهایی به تهران ارسال شدند که خوشبختانه درکمیته بررسی آثارتاریخی در دفتر ثبت آثارسازمان که چهارشنبه مورخه 17 شهریورماه با حضور معاون میراث فرهنگی و کارشناسان استان در تهران برگزار شد مورد تایید قرار گرفته و در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیدند و با این اقدام مجموع آثار تاریخی شهرستان مهاباد به91 مورد رسید .

در کشور ایران به علت قرار داشتن در شاهراه بازرگانی شرقی، غربی و نیز گسترش خاک از دیرباز به ایجاد راههای بازرگانی، نظامی و همچنین ساختن پلهای متعدد و تأمین امنیت کاروان و کاروانیان به دیدۀ عنایت نگریسته شده است. براساس شواهد مبتنی بر اسناد تاریخی، ایران در احداث جاده و کاروانسرا و ایجاد سیستم ارتباطات و خبررسانی پیشقدم بوده است. به عقیده محققین، ایجاد و توسعۀ ساخت و ساز کاروانسرا در ایران از مهمترین دستاوردهای معماری ایرانی بویژه در دوره ایران اسلامی است که مطالعه و بررسی ویژگیهای گوناگون و متفاوت آن مؤید این نظریه است. تنوع ویژگیهای کاروانسراهای ایران شگفتی بر انگیز و اعجاب آور است. به طوری که با بررسی و مطالعه می توان دریافت که هر یک از این کاروانسراها با نقشه خاص خود ساخته شده است و از این جهت دو کاروانسرا با نقشه واحد و مشابه دیده نمی شود. بنیاد کاروانسراها در دورۀ ایران اسلامی بخش مهمی از معماری ایران را شامل بوده و کاروانسراهای متعددی با سبک و ویژگیهای متفاوت در شهرها، جاده های کوهستانی و حاشیه کویرها احداث شده است. این کاروانسرا بر سر یکی از مسیرهای جاده ابریشم در جنوب استان آذربایجان غربی شهرستان مهاباد در پیرامون روستای کانی سپی بنا شده و بقایای معماری کاروانسرای "کوخ کورتک" از نظر تیپولوژی معماری و تکنیک ساخت با کاروانسراهای "شاه عباسی و دره خان خوی" قابل قیاس است و قدمت آن به دوره اسلامی باز می گردد . آنچه مسلم است این پدیدۀ با ارزش معماری، در رابطه با رونق تجارت شکل گرفته و عوامل دیگری نظیر کاربرد نظامی، اطلاع رسانی و … در توسعه و تکامل آن نقش داشته است. در کنار این اثر فاخر و ارزشمند ، دستکندهای یوسف کند هم در فهرست آثار ملی به ثبت رسید .

این دو اثر ارزشمند و فاخر ، یکی در بخش خلیفان و دیگری در بخش مرکزی را در کنار سایر آثار باید بعنوان ظرفیت های توسعه اقتصادی منطقه نگریست و ضروریست که مورد توجه تصمیم سازان و تصمیم گیران قرار گیرند وجود بسیاری از میراث‌های فرهنگی، تاریخی و بخصوص طبیعی در منطقه و هم‌مرز بودن با سه کشور خارجی توجه به گردشگری را در این منطقه بعنوان بهترین پتانسیل و صنعت بدون دود وسبز ، دوچندان کرده است. اهمیت گردشگری از بعد اقتصادی به حدی است که سایر اشکال فعالیت‌های اقتصادی را نیز متناسب با نیازها و تقاضای بازار گردشگری، سازمان داده است در این راستا ابتدا باید تلاش نمودضمن ایجاد زیرساخت های لازم مانند راه دسترسی ، سیستم روشنایی ، جاذبه های گردشگری مانند آثار منقول و غیر منقول تارخی و فرهنگی وطبیعی را احیا و معرفی نموده تا مدت زمان اقامت مسافر را در مهاباد افزایش داده و درکنار آن به فروش صنایع دستی بعنوان سوغات شهرستان و تولیدات بومی محلی و معرفی آن به گردشگران بپردازیم.






ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران

1
0
پاسخ به این اظهارنظر

عالی عالی.هرچه به آثار تمدن کهن بیاندیشیم.بیشتر به فرهنگ غني مان پی میبریم ۱۳۹۵/۶/۱۸
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

j.m ۱۳۹۵/۶/۱۸
It.s good
axelant
1
0
پاسخ به این اظهارنظر

ابراهیم کرده ۱۳۹۵/۶/۱۸
بـــــــــــژی مـــــــــه هــــــــــا بـاد

نظر خود را براي ما ارسال كنيد