تاريخ: ۱۳۹۵ سه شنبه ۱ تير ساعت ۱۸:۳۰ بازدید: 1555      نظرات: 0      کد مطلب: 1166

ترکیه با تشکیل کشور کُردی در شمال سوریه موافقت کرده است


 به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه ، ترکیه که همواره با عبور نیروهای کرد از رود فرات و رسیدن به اطراف «منبج» مخالفت می‌کرد و مهم‌تر از آن تشکیل کشور کُرد در شمال سوریه را جزو محالات می‌پنداشت، با فشار‌ها و رایزنی‌های آمریکا، گویی تغییر رفتار داده است. ترکیه که همواره با عبور نیروهای کرد از رود فرات و رسیدن به اطراف «منبج» مخالفت می‌کرد و مهم‌تر از آن تشکیل کشور کُرد در شمال سوریه را جزو محالات می‌پنداشت، با فشار‌ها و رایزنی‌های آمریکا، گویی تغییر رفتار داده است.

شهر «منبج» سوریه در محاصره کامل قرار گرفته است و از برخی محورها نیز نیروهای کرد توانسته‌اند وارد شهر شوند، عملیاتی آزادسازی این شهر از دست داعش مستلزم عبور از رود فرات بود، موضوعی که ترکیه بارها آن‌ها خط قرمز خود اعلام کرده بود اما اکنون نیروهای کرد با رضایت کامل ترکیه از رود فرات به بخش غربی آن عبور کرده و این اتفاق می‌طلبد تا عملیات آزادسازی «منبج» را دقیق‌تر مورد بررسی قرار دهیم.

به نوشته روزنامه السفیر، عملیات «منبج» پیش از آن‌که یک پیروزی نظامی بر روی زمین باشد، موفقیت سیاسی محسوب می‌شود. توافقاتی که آمریکا و ترکیه با یکدیگر انجام داده‌اند و کردها توانسته‌اند از رود فرات به سمت کرانه غربی آن رد شده و سه کانتون «الحکسه»، «کوبانی» و «عفرین» را به یکدیگر متصل کنند؛ ژئواستراتژیک شمال سوریه را دستخوش تغییر می‌کند.

شمارش معکوس آزادسازی کامل شهر «منبج» از دست داعش از ساعاتی پیش آغاز شده است و نیروهای شرکت کننده در این عملیات طیف وسیعی را شامل می‌شوند، نیروهای کرد، مستشاران آمریکایی، آلمانی، انگلیسی و فرانسوی در آن حضور دارند و در دو هفته گذشته نیز بمباران‌های گسترده هوایی از آن‌ها پشتیبانی می‌کرده است و اینگونه است که پذیرش اینکه این نیروها به راحتی از بخش شرقی فرات به بخش غربی آن عبور کردند کار سختی است؛ چرا که این عبور تغییرات ژئواستراتژیکی در شمال سوریه در پی دارد و چهره سوریه را تغییر خواهد داد.

در این عملیات، بخش شمالی توافق سایکس- پیکو دستخوش تغییرات می‌شود و با توافق آمریکا، ترکیه و کردها و تا حدی روسیه و با ضمانت‌های داده شده، عبور از فرات در راستای ایجاد کشور کردی دیده می‌شود. کشوری که 600 کیلومتر از عفرین تا المالکیه را در بر می‌گیرد و در بین عراق، سوریه و ترکیه قرار می‌گیرد.

منابع عربی - کردی می‌گویند که چراغ سبز آمریکا باعث شده است تا کردها خط قرمز ترکیه را با عبور از رود فرات زیر پا بگذارند و در کنار سد «تشرین» در اطراف شهر منبج قرار گیرند.

به نوشته السفیر و با استناد به منابع خود، ژنرال «ژوزف وتیل» فرمانده نیروهای مرکزی آمریکا در 21 می گذشته در کوبانی از تصمیم برای آغاز عملیات «منبج» و جلب رضایت ترکیه خبر داد. طبق اطلاعات درز پیدا کرده، ژنرال آمریکایی پس از آن روز به ترکیه می‌رود و در دیدار با اردوغان، تصمیم باراک اوباما را به وی ابلاغ می‌کند و بار دیگر به کوبانی باز می‌گردد تا کردها را از توافقات انجام شده آگاه کند.

طبق اطلاعات فاش شده، فرمانده نیروهای مرکزی آمریکا به اردوغان گفته است که مهلت درخواستی 6 ماهه او برای آزادسازی شمال حلب از داعش با استفاده از نیروهای تحت نفوذ ترکیه، به پایان رسیده است. مهلتی که اردوغان در پاییز سال گذشته از آمریکایی‌ها برای این کار درخواست کرده بود.

بنا به این گزارش، «ژوزف وتیل» به اردوغان گفته است که نیروهای تحت نفوذ ترکیه در غلبه بر داعش در شمال سوریه شکست خورده‌اند و از این پس نیروهای کرد با همراهی آمریکا این کار را در منبج پی خواهند گرفت.

ژنرال آمریکایی از سوی دیگر به کردها نیز گفته است که اوباما در تماس تلفنی همان روز با اردوغان، به او تضمین داده است که نیروهای عرب در رأس نیروهای حمله کننده به شهرهای عرب‌نشین خواهند بود و نیروهای عرب اکثریت نیروهای شرکت کننده در عملیات را در بر می‌گیرند و نیروهای کرد حق ندارند به 15 کیلومتری مرز ترکیه نزدیک شوند.

منابع کردی به السفیر همچنین گفته‌اند که برای ایجاد هماهنگی بین نیروهای کرد و عرب و ترکیه نشستی با حضور آمریکا در پایگاه هوایی «انجرلیک» ترکیه برگزار شده است. همچنین «عبدالله اوجالان» رهبر پ.ک.ک نیز با شخصت‌های نزدیک به پ.ک.ک دیدار کرده و سعی شده است تا راه مذاکره با دولت آنکارا بار دیگر باز شود.

روزنامه السفیر ادامه می‌دهد: ترکیه از حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) خواسته است تا عملیات نظامی در استان دیاربکر و جنوب شرق ترکیه را متوقف کنند تا آن‌ها نیز با عملیات کردها در منبج و غرب فرات موافقت کنند.

در همین حال با آغاز عملیات منبج، ترکیه چشم خود را به روی در اکثریت بودن کردها در این عملیات بر خلاف تمین اوباما، بسته‌اند و مهم‌تر اینکه آن‌ها با تشکیل کشور کردی در شمال سوریه موافقت کرده‌اند. امری که سهم بالایی در ضعف دولت مرکزی سوریه و تجزیه آن خواهد داشت.

 

.

منبع: تابناک




ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد