تاريخ: ۱۳۹۷ پنج شنبه ۱۳ ارديبهشت ساعت ۱۸:۵۸ | بازدید: 2385 نظرات: 5 کد مطلب: 6482 |
چالاک عظیمی
مهم ترین اثرات زیست محیطی و بهره برداری پروژه های پتروشیمی، آلودگی آب، خاک، هوا، صدا و نیز پیامدهای اقتصادی- اجتماعی است. صنایع پتروشیمی در مرحله بهره برداری اثرات و پیامدهای قابل توجه و مشخص تری نسبت به مرحله ساختمانی در محیط زیست ایجاد می نمایند که برخی از آنها در شرایط عدم کنترل و مدیریت زیست محیطی غیرقابل جبران و زیانبار می باشند. با توجه به اثرات زیانبار مواد شیمیایی موجود در هوا بر بدن انسان، به خصوص در مراکز صنعتی و پتروشیمی ها، آشنایی با این مواد میتواند ما را به نحو چشمگیری در کنترل ریسک خطرات آتی یاری دهد. یکی از آلایندههای بسیار خطرناک هوا، بنزن میباشد.
با پیشرفت تكنولوژی و صنایع، هر روزه بر تنوع مواد شیمیایی پراکنده در هوا افزوده میشود و انسان در معرض حوادث بیشماری قرار میگیرد. گوناگونی مواد و گستردگی آن در صنایع احتیاج به نظارت و رعایت یكسری اصول پیشگیرانه دارد. همه باید هنگام کار با موادی كه با آن آشنایی كافی نداریم دقت كنیم و از اثرات آن بر بدن غافل نشویم و به خاطر داشته باشیم كه ممكن است بروز اثرات مزمن آن سالهای متمادی طول بكشد، برای مثال با وجود ترکیبات خطرناک آروماتیک و بنزن در شرکت های پتروشیمی، سرطان خون را میتوان به عنوان یکی از آثار احتمالی در آینده نام برد.
با این رویکرد و جهت جلوگیری از آثار مخرب شرکت های پتروشیمی بر محیط زیست و سلامت انسان ها، آیا لزوم ایجاد یک سیستم اندازهگیری و پایش آنلاین جهت نمایش غلظت گازها و مواد شیمیایی خطرناک موجود در سطح پتروشیمی ها الزامی نیست؟ متاسفانه بعضی از این مواد آلاینده آن چنان اثرات مخربی بر محیط زیست پیرامون ما دارند که حتی در غلظت های پایین نیز سمی بوده و قادرند اثرات سوء جبران ناپذیری بر اکوسیستم، محیط زیست و سلامت انسان داشته باشند. نکته مهمی که باید به آن اشاره کرد این است که ممکن است آلاینده ها به طور مستقیم باعث بروز و یا شیوع بیماری نشوند، اما از طریق تغییرات بیولوژیکی که در بدن اعمال می کنند ریسک ابتلا به بیماری ها را افزایش دهند.
اگرچه آلاینده های پتروشیمی ممکن است در کوتاه مدت باعث ایجاد بیماری نشوند، اما به طور حتم میزان خطرپذیری ابتلا به انواع بیماری ها را افزایش خواهند داد. بنابراین لازم است که وضعیت سلامت افرادی که در معرض این آلاینده ها هستند طی مطالعات طولانی مدت و با استفاده از فناوری های نوین علم پزشکی مولکولی مورد ارزیابی قرار گیرد.
با توجه به حس مسئولیت و درخواست های مکرر سمن های محیط زیستی و نهادهای مردمی در شهرستان مهاباد پیرامون پایش آنلاین و دایمی آلایندگی شرکت پتروشیمی مهاباد، نماینده محترم مردم شریف مهاباد در مجلس شورای اسلامی، پیگیری های مکرری را در این رابطه انجام داده و در این راستا با بازگشت به نامه شماره 97012829 مورخه 29/1/97 آن نماینده محترم به اداره کل محیط زیست استان در این خصوص و با توجه به آخرین نتایج پایش و نمونه برداری های انجام شده از شرکت پتروشیمی مهاباد توسط آزمایشگاه تخصصی این اداره کل و هم چنین آزمایشگاه معتمد محیط زیست (اجرای طرح خود اظهاری در پایش آلودگی)، پارامتر سمی وخطرناک بنزن با استناد به استاندارد کیفیت هوای آزاد و در نظر گرفتن بازه زمانی سالیانه در مورد این پارامتر سمی و خطرناک و با توجه به بالاتر از استاندارد بودن سالیانه میزان بنزن مورد اندازه گیری شده در یکی از گوشه های سایت واحد پتروشیمی مهاباد اخطاریه زیست محیطی مهلت دار را برای این واحد صادر نموده اند. این اخطاریه مطابق دستورالعمل فهرست صنایع آلاینده موضوع تبصره 1 ماده 38 قانون مالیات بر ارزش افزوده و قوانین و مقررات زیست محیطی صادر گردیده شده است. بر اساس تلاش های صورت گرفته توسط نماینده محترم مردم شریف مهاباد در این راستا و گزارشات ایشان به انجمن های محیط زیستی این شهرستان، چگونگی دریافت و اخذ سیستم مدیریت محیط زیست بر مبنای استاندارد بین المللی ایزو ISO از طرف شرکت پتروشیمی مهاباد با توجه به نداشتن سیستم مدیریت پسماند، سیستم پایش آنلاین و زباله سوز مجهز و مدرن و هم چنین بالا بودن پارامتر سمی و خطرناک بنزن در این واحد، جای بسی تامل دارد. در پایان لازم می دانم که بیان دارم، تمامی انجمن های زیست محیطی شهرستان مهاباد از شرکت پتروشیمی مهاباد تقاضای دارند که هر چه سریع تر بر رفع این آلودگی سمی و خطرناک بنزن اقدام نموده و آن را رفع نماید. هم چنین جا دارد که از تلاش های نماینده محترم مردم شریف مهاباد در مجلس شورای اسلامی در راستای توجه ایشان به مسایل محیط زیستی و همگام بودن با سمن های مردمی، نهایت تشکر و تقدیر را از سوی تمامی این انجمن ها اعلام دارم.
|