تاريخ: ۱۳۹۷ دوشنبه ۱۰ ارديبهشت ساعت ۱۰:۳۷ بازدید: 1749      نظرات: 0      کد مطلب: 6471

بخش کشاورزی استان کوردستان سامانه هوشمند ضد بارش تگرگ ندارد


به گزارش پایگاه خبری - تحلیلی هاژه، استان های همجوار کوردستان برای کاهش خسارت ناشی از بارش تگرگ، سامانه ضد تگرگ در برخی مناطق نصب کرده اند اما کوردستان با وجود بارش هر ساله تگرگ و خسارت زیاد به باغداران و کشاورزان، هنوز به این سامانه مجهز نشده است.
بارش تگرگ در بسیاری از مناطق جهان هر سال با خود خسارت های زیادی در بخش زارعی و باغی ایجاد می کند و قسمتی یا تمام محصول کشاورزان و باغداران را از بین می برد.
کشاورزان و باغداران از بارش تگرگ به عنوان طاعون محصولات زراعی یاد می کنند و خاطرات خوشی از این پدیده طبیعی ندارند از طرفی هم به دلیل تغییرات جوی و اقلیمی، وقوع حوادث طبیعی از جمله بارش تگرگ، گردباد و باران های سیل آسا اجتناب ناپذیر است. 
بارش تگرگ در بسیاری از مناطق هر سال با خود خسارت های زیادی به بخش زارعی و باغی وارد می کند و کشاورزان و باغداران پس از وقوع این حوادث علاوه بر اینکه زیان های زیادی به خاطر از بین رفتن محصول می بینند، باید تا سال دیگر و کاشت و برداشتی دیگر منتظر باشند که این انتظار برای آنها هزینه بر است. 
در دنیای مدرن امروز کشاورزان و باغداران علاوه بر استفاده از روش های مدرن برای کشت، آبیاری، سمپاشی و برداشت محصول باید با بهره مندی از تکنولوژی از وقوع برخی بلایای طبیعی از جمله تگرگ نیز جلوگیری کنند. 
بارش تگرگ که در فصول مختلف اتفاق می افتد، محققان و کارشناسان را بر آن داشت تا برای کاهش اثرات این بلای طبیعی دستگاهی را طراحی و اختراع کنند تا خسارت ناشی از این حادثه طبیعی را به حداقل برساند. 
رئیس اداره پیش بینی هواشناسی کردستان گفت: ریزش تگرگ در برخی از فصول سال در استان معمول و اردیبهشت ماه یکی از ماه های مستعد بارش تگرگ است.
بهرام چاره خواه روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: تگرگ، قطره‌های یخ ‌بسته باران است که در اثر تغییرات ناگهانی هوا بر زمین فرو می‌ریزد.
وی با بیان اینکه علت ایجاد تگرگ برخورد سریع هوای نمناک به لایه‌های بالاتر و سردتر جو و یخ زدن ذرات بخار آب است، افزود: قطر تگرگ‌ها در حدود پنج تا ۵۰ میلی‌متر است و بیشتر از ابرهای کومولونیمبوس که اغلب با رعد و برق همراه باشد، می‌بارد.
معاون باغبانی جهاد کشاورزی کردستان نیز با اشاره به خسارت تگرگ به باغات این استان در پی بارش تگرگ در روزهای گذشته گفت: امسال در چند نوبت بارش تگرگ در استان داشتیم.
اردشیر پورحبیبی افزود: تگرگ روز جمعه هفتم اردیبهشت بیشترین خسارت را به باغات وارد کرد که کارشناسان در حال بررسی میزان دقیق آن هستند.
وی اضافه کرد: طبق اعلام کشاورزان تگرگ در شهرستان های کامیاران و سنندج بیشترین آسیب را به باغات وارد کرده است ضمن اینکه سال زراعی گذشته بارش تگرگ بیش از 200 میلیارد ریال به کشاورزان سنندج خسارت وارد کرد.
پورحبیبی با اشاره به استفاده برخی استان های همجوار از سامانه ضد تگرگ گفت: طرح استفاده از این سامانه در استان کردستان نیز در حال بررسی ولی نیازمند مطالعات بیشتر و تامین اعتبار است.
وی با اشاره با اینکه در استان های همجوار کردستان از جمله آذربایجان غربی برای کاهش خسارت ناشی از تگرگ سامانه ضد تگرگ نصب شده که هنگام احتمال بارش تگرگ فعال می شود، افزود: راه اندازی سامانه ضد تگرگ در کردستان به دلیل ناهموار بودن اراضی باغی و زراعی و پراکنده بودن باغات با مشکلاتی همراه است.
معاون فنی اداره جهاد کشاورزی مهاباد در آذربایجان غربی با اشاره به نصب پنج سامانه ضد تگرگ گفت: این دستگاه ها با استفاده از گاز بوتان و پروپان کار می کنند و از طریق شلیک امواج صوتی به داخل توده ابرهای تگرگ زا از بارش تگرگ در آن منطقه جلوگیری و آن را به باران تبدیل می کند. 
حسین عزیزی افزود: سامانه ضد تگرگ با باطری خورشیدی کار می کند و دارای 12 کپسول گاز است که به مدت چهار سال نیاز به شارژ کپسول ندارد و با ارسال پیام کوتاه نیز فعال می شود. 
به گفته وی، هزینه خرید و نصب هر دستگاه ضد تگرگ از نوع غیرهوشمند آن 500 میلیون ریال و نوع پیشرفته و هوشمند آن بیش از یک میلیارد ریال است.
وی گفت: علاوه بر مهاباد این سامانه ضد تگرگ در شهرهای ارومیه، میاندوآب، نقده و سلماس نیز نصب شده و با فعال سازی آن در هنگام بارش تگرگ از میزان خسارت به محصولات باغی و زراعی می کاهد.
استفاده از سامانه های جدید و تکنولوژی نوین برای بخش کشاورزی، امروزه یک ضرورت است و جهاد کشاورزی کردستان نیز می تواند با اهدای تسهیلات بانکی کشاورزان را برای بهره مندی از این تکنولوژی های نوین ترغیب کند تا هر سال به خاطر بارش تگرگ زیان نبینند.
کردستان با داشتن بیش از یک میلیون و 110 هزار هکتار زمین قابل کشت مرغوب و مستعد یکی از قطب های تولید محصولات کشاورزی است و سالانه 2 میلیون 400 هزار تن انوع محصولات کشاورزی و 300 هزار تن انواع محصولات باغی برداشت می شود.
منبع: ایرنا 




ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد