دنیای کنونی رسانه را به عنوان پلی ارتباطی بین مردم و مسئولان می شناسد ولی با وجود اهمیت این رکن چهارم دموکراسی در برقراری ارتباط بین جامعه و مدیران اجرایی، برخی مسئولان استان کردستان رسانه را از جنس خود نمی دانند و تعامل خوبی با آنها برقرار نمی کنند.
گسترش فضای مجازی تا حدود زیادی باعث شد رسانه ها نسبت به گذشته از سرعت عمل بیشتری برخوردار شوند و در کمترین زمان داده ها را تحلیل و بدست مخاطبان برسانند.
رسانه ها برای دریافت داده های درست و منطبق بر واقعیت ها نیاز دارند با مسئولان و مدیران اجرایی تعامل زیادی داشته باشند و اگر این تعامل دو سویه باشد، می تواند برای جامعه نیز سازنده تر باشد.
البته در استان کردستان مسئولانی هستند که به رسانه ها باور دارند و حتی در باره برخی مسایل از اصحاب رسانه مشاوره می گیرند که این مدیران در انجام وظایف و مسئولیت خود موفق تر بوده و در بین اهالی رسانه نیز خوشنام ترند.
واقعیت امر این است که مخاطبان اطلاعات مورد نیاز خود را به هر شیوه ممکن پیدا می کنند پس رسانه ها ناچارند برای سیراب کردن این تشنگی مخاطبان، راهکارهای مختلفی برای دستیابی به آمار و اطلاعات پیدا کنند که بخشی از آن حضور در نشست ها و مصاحبه با مسئولان است.
برخی از مسئولان استان کردستان زیاد دوست ندارند در جلسات و نشست های خود، خبرنگاران حضور داشته باشند و روابط عمومی های خود را مجبور می کنند گزیده ای از مطالب مورد نظرشان را برای اطلاع رسانی به مخاطبان به رسانه ها بدهند.
ناگفته نماند برخی از روابط عمومی دستگاه های اجرایی نیز رسانه را رقیب خود می دانند و دوست ندارند آنها در حوزه کاری شان ورود کنند چون بر این باورند که کامل ترین اطلاعات را تنها خودشان باید عرضه کنند و رسانه ها را مجبور به برداشت این اخبار می کنند.
هر چند کسی منکر محرمانه بودن برخی مباحث در نشست های خاص نیست و رسانه ها نیز این خط قرمزها را می دانند اما در این دنیای شیشه ای تا چه حد می توان مسایل را از افکار عمومی جامعه پنهان کرد.
در برخی موارد دستگاه های اجرایی فوری بودن یک جلسه را بهانه ای برای عدم دعوت از اصحاب رسانه می کنند در حالی که بسیاری از رسانه ها با بودجه های عمومی فعالیت می کنند و بسیاری از نشریات نیز برای اطلاع رسانی و انتشار از دولت یارانه می گیرند.
می گویند و می دانیم دولت های یازدهم و دوازدهم در بخش اطلاع رسانی و رسانه نسبت به دولت های پیشین مظلوم است و آنطور که باید رسانه ای برای انعکاس عملکرد خود در اختیار ندارد تا مردم از فعالیت ها و عملکرد دولتمردان در بخش های مختلف آگاهی پیدا کنند ولی بسیاری مدیران این دولت از ظرفیت موجود نیز استفاده نمی کنند.
اینکه رسانه های همسو با دولت تعدادشان کمتر از رسانه های منتقد است درست، ولی باید با تلاش مضاعف و بی وقفه سعی کنند با پوشش مطلوب برنامه ها و عملکرد دولت این خلا(مظلومیت در بخش اطلاع رسانی) را پر کنند ولی گاهی اوقات برخی مدیران دستگاه های اجرایی نیز در این مسیر با رسانه های موافق دولت همراه نیستند.
دولتمردان بارها بر تعامل میان مدیران و رسانه ها به منظور گزارش و اطلاع رسانی از فعالیت های انجام شده، کاستی ها و موانع پیش رو به مردم تاکید کرده و خواستار ارتباط منسجم و بیشتر آنان با اهالی رسانه ها بویژه رسانه های همسو با دولت شده اند.
ایرنا بعنوان خبرگزاری رسمی کشور و دولت همزمان با شروع بکار دولت تدبیر و امید، براساس سیاست گذاری های جدید همه تلاش خود را معطوف به ارتباط بیشتر با دستگاه های اجرایی به منظور انتقال برنامه ها و عملکردهای آنها به مردم کرد و در این مدت نیز به وظیفه خطیر خود که اطلاع رسانی درست، شفاف و بی طرفانه بوده، عمل کرده است.
هر چند کاستی هایی در بخش اطلاع رسانی همچنان وجود دارد که اهالی این رسانه تلاش می کنند آنها را از میان بر دارند ولی در این بین برخی دستگاه های دولتی در حوزه اطلاع رسانی ضعیف بوده و حتی گاهی اوقات حاضر به پاسخگویی به رکن چهارم دموکراسی آن هم از جنس خودشان (دولتی) نیستند.
استاندار کردستان بعنوان نماینده ارشد دولت در این استان، تلاش مضاعفی داشته تا ضعف اطلاع رسانی دستگاه های اجرایی را با برقراری ارتباط دو سویه میان مدیران اجرایی و اهالی رسانه از میان بردارد و بارها در نشست های مختلف از مدیران خواسته نسبت به انعکاس عملکرد کاری شان از طریق رسانه ها بخصوص رسانه های همسو با دولت اقدام کنند.
این یک اتفاق خوب و امیدوار کننده برای رسانه هاست که مدیریت ارشد استان مدیران را به داشتن ارتباط منظم و مستمر با آنها تشویق و ترغیب می کند اما باز هم خبرنگاران برای گرفتن ارتباط با یک مدیر اجرایی باید هفت خوان را طی کرده شاید او را مجاب به پاسخگویی در حوزه کاری کنند.
اجازه مصاحبه نداریم، باید با وزارتخانه هماهنگ کنیم، وقت نداریم و ... این روزها به دفعات و در هر ارتباط خبرنگاران از سوی مدیران اجرایی استان کردستان شنیده می شود تا باز هم قبول کنیم که یکی از مهمترین دلایل برای مظلوم بودن دولت در بخش اطلاع رسانی، مدیران ناپاسخگو و فراری از رسانه ها هستند.
اگر معتقدیم که رسانه رکن چهارم دموکراسی است و پاسخگویی به آن، در واقع پاسخگو بودن به مردم است باید تغییری در رفتارهای خود بدهیم و با تعامل دو سویه میان دستگاه های اجرایی و رسانه ها، شرایطی را فراهم کنیم که مردم از خدمات ارائه شده دولت در بخش های مختلف بخوبی آگاهی یابند.
امیدواریم آن دسته از مدیران اجرایی دولت تدبیر و امید که یکی از اهدافش تعامل و ارتباط مناسب با مردم و در میان گذاشتن فعالیت ها، اقدامات و مشکلات کشور با صاحبان اصلی آن یعنی مردم است، به خود آمده و برای تحقق این امر مهم تلاش کرده و با تعامل بیشتر با اهالی رسانه، زمینه آگاهی مردم از خدمات دولت را فراهم کنند.
کثرت رسانه ای در استان کردستان باعث شده بهانه عدم در دسترس بودن رسانه ها در این مواقع، از سوی مسئولان اجرایی و روابط عمومی ها غیرقابل قبول باشد.
از مجموع رسانه ها و نشریات فعال در استان، 70 رسانه مجوز خود را از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان دریافت کرده اند، 60 روزنامه سراسری و 15 پایگاه خبری کشوری نیز در این استان دارای نمایندگی هستند.
49 رسانه نوشتاری شامل 10 هفته نامه و 6 دو هفته نامه، 17 ماهنامه، 14 فصلنامه و 2 دوفصلنامه در کردستان مجوز فعالیت دارند.
بسیاری از رسانه های کردستان برای فعالیت های روزانه خود و تهیه گزارش در مورد مسایل و مشکلات دارای حوزه بندی هستند و برخی از خبرنگاران آنها سالهاست در یک حوزه خاص قلم فرسایی کرده و تا حدود زیادی در این حوزه صاحب نظر بوده و می توانند با ارائه راهکارهایی به حل مشکلات این حوزه مدیران اجرایی را یاری کنند.
از همه اینها گذشته، اصحاب رسانه کردستان مانند تمام شهروندان حق دارند در مورد مسایل مختلف جامعه از مسئولانی که برای خدمات رسانی به آنها انتخاب شده اند، سوال کنند چون افرادی که قبول مسئولیت کرده اند مطابق قانون باید پاسخگوی کارها و اقدامات خود باشند.
ماده 26 حقوق شهروندی نیز به خوبی بر این امر اشاره دارد و بیان کرده شهروندان حق دارند نظرات و اطلاعات راجع به موضوعات مختلف را با استفاده از وسایل ارتباطی، آزادانه جستجو، دریافت و منتشر کنند.
دولت باید آزادی بیان را بهطور خاص در عرصههای ارتباطات گروهی و اجتماعی و فضای مجازی از جمله روزنامه، مجله، کتاب، سینما، رادیو، تلویزیون و شبکههای اجتماعی و مانند اینها طبق قوانین تضمین کند.
رسانه ها خود را در مقابل افکار عمومی جامعه که بهترین سرمایه های یک رسانه هستند، متعهد می دانند کاش برخی مسئولان رسانه گریز به این مهم می رسیدند و اهالی خبر و رسانه را از جنس خود و مشاوران امین خود می پنداشتند.
واقعیت امر این است که در این عدم ارتباط مسئولان و رسانه ها و عدم ایجاد این پل ارتباطی، هم رسانه و هم مسئولان متضرر شده و ماحصل آن سلب اعتماد مردم به دستگاه های اجرایی، مسئولان و اهالی رسانه است.
منبع: ایرنا