تاريخ: ۱۳۹۷ سه شنبه ۲۸ فروردين ساعت ۱۰:۰ بازدید: 5377      نظرات: 5      کد مطلب: 6401

سد مهاباد قربانی بی‌تدبیری یا بی دقتی؟/ صید بی رویه و ماهی "سوف" دو عامل اصلی بروز بحران


بە گزارش پایگاە خبری هاژە، طی روزهای اخیر پهن کردن تور و صید ماهی در سد مهاباد اعتراض برخی از شهروندان و حامیان محیط زیست را به علت فصل تخم گذاری ماهیان به دنبال داشت. نظر به حساسیت موضوع خبرنگار هاژه پیگیر این ماجرا بوده و علت را از مسئولین مربوطه جویا شد.
رییس اداره تولیدات دامی شهرستان مهاباد در این رابطه به خبرنگار هاژه گفت: براساس نامه‌ سازمان شیلات استان آذربایجان غربی پیرو شماره ش/ 10529مورخه 23/1/97 آمده است: "با توجە بە فصل تخم‌ریزی ماهیان و لزوم حفظ و حراست از گونه‌های بومی و غیربومی از روز پنج‌شنبه 23 فروردین ماه تا نیمە دوم مرداد ماە سال جاری پایان فعالیت صید و صیادی اعلام می‌گردد."
کوروش سعیدی ادامه داد: تنها کسانی  که تابع قوانین تعاونی صیادان باشند یا افرادی که دارای کارت اداره محیط زیست برای صید کردن هستند، اجازه صیادی را در سد مهاباد دارند.
وی گونه‌های ماهی سد مهاباد را کپور، سوف، زەردە، قاشە و... برشمرد.
رییس اداره تولیدات دامی شهرستان مهاباد در جواب سوال خبرنگار هاژە در مورد نوع گونە‌ ماهی سوف گفت: متاسفانە قریب بە 5 الی 6 سال پیش تعدادی افراد سودجو بصورت غیرقانونی نوع ماهی سوف را از روی ناآگاهی  به داخل سد مهاباد ریختند که همین ماهی در حال حاضر آفتی برای آب سد مهاباد شده است، چرا که موجب ازدیاد جلبک در سطح و کنار ساحل دریاچه می‌شود و رنگ آب را مایل به تیره نموده و این خود خود کیفیت آب شرب را پایین آورده است.
وی در مورد حل این معضل گفت: سازمان شیلات استان 7 برنامەی پیشنهادی اعم از "مدیریت جمعیت گونه‌های موجود جهت ایجاد تناسب اکولوژیکی، تدوین متد مناسب رهاسازی، کنترل جمعیت موجود و شناسایی مکانهای مناسب زیست سوف، صید در مکانهای مورد علاقه سوف، بررسی امکان محل تخم‌ریزی و ایجاد دانه‌های مصنوعی جهت کنترل میزان زادآوری و بقای نسل آینده، محدود کردن میزان غذای قابل دسترسی، کنترل سطوح تروفی در هرم غذایی با معرفی مصرف کننده سطح بالا، استفاده از عادت فتوتاکتیکی مثبت در دوران لاروی جهت جمع‌آوری و خارج کردن آنها برای حل این مشکل به فرمانداری ویژه مهاباد ارایه شده است.
سعیدی اضافه کرد: متاسفانه صید با قلاب و تور 1 متری یکی دیگر از مشکلات است، کسانی که معمولا با قلاب صید می کنند، خوب می دانند که بیشتر ماهی سیم‌برگ به دام آنها می‌افتد.
رییس اداره تولیدات دامی شهرستان مهاباد در مورد برداشت ماهی از سد مهاباد گفت: تعاونی صیادان مهاباد که از 40 صیاد تشکیل شده است سال گذشته 29 تن ماهی از سد مهاباد برداشت نموده است و این بجز  آن چیزی می‌باشد که مردم خود به هنگام تفریح و صید در تفرجگاه سد صید می نمایند.
سعیدی در جواب سوال خبرنگار هاژه در مورد تعداد استخرهای پرورش ماهی در سطح شهرستان مهاباد گفت: تعداد استخرهایی که دارای پروانه در سطح شهرستان هستند و به پرورش ماهی مشغولند 6 عدد می‌باشند که در روستاهای یوسفکند، ایندرقاش (2 عدد)، قلات سنان، کانی‌سپی، کوران قرار دارند که از این تعداد استخر 5 عدد آنها فعال می‌باشند که برداشت آنها در سال گذشته در مجموع کل 30 _ 25 تن بوده است.





ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران

0
0
پاسخ به این اظهارنظر

محمد احمدی ۱۳۹۹/۴/۵
با سلام. واقعا واقعا بی توجهی وبی کفایتی مسعولین برای سد مهاباد. کل سد مهاباد و لجن و کثافت برداشته. اگر ماهی هایی بومی مثل کپور، زرده، و غیره الان گذاشته بودن تو سد مهاباد بمونه الان این وضع و نداشتیم. و با ریختن ماهی سوف دیگه کلا نابود کردن سد مهاباد. به امید بررسی و نظارت.
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

همشهری ۱۳۹۸/۶/۱۱
باسلام عرض ادب
بنده از دوران کودکی به شکار ماهی علاقه مند بودم وهستم.وجزو دوستداران محیط زیست
به نظر شما در شهری که چشم انداز های طبیعی و تفریح بیشتر مردم به یک مکان ویک جایگاه مشخص ختم میشود ایا صحیح میباشد کودکان ما وشما مسولان عزیز ومحترم به جای اب زلال اب تیره واشغال های صیاد های که با اجاره گرفتن زوری حق الناس مردم تور های پاره شده در ساحل درمواقع کم شدن اب ببینید؟
حالا جواب این است شما مسولان اداره اب که هرسال با وعده های خالی وعاری از واقیعت که ما صیادان بیرون کردیم .امسال تمومه.دیگه اب کثیف شده نداریم .خلاصه ازاین حرفا
مگه شما هم مثل ما همشهری نیستید.؟
اب با ماهی کثیف نمیشود بلکه با تجارت که صیادان راه انداخته اند کثیف خواهد شد.
از بین بردن ماهی های بومی وفقط فقط برای منعت مالی!!
ایا تا بحال به نسل اینده فکر کردید که افتضاحی به بار اوردیم .به نظر شما تجارت مهم است یا محیط زیست.
به هر حال فرقی ندارد چ خوب وچ بد بلکه مهم ان است چ کسی پشت تربیون حرف میزند
باتشکر
3
0
پاسخ به این اظهارنظر

هیوا ۱۳۹۷/۴/۱۷
قبل از هرگونه عاملی، تعاونی صیادان مهاباد بلای جان سد مهاباد بوده به طوریکه بی رحمانه در چند سال گذشته ماهیان دریاچه را قتل عام نموده و اکولوژی طبیعی آنرا برهم زده اند. در این بین مسئولین محترم فقط نظاره گر این واقعه بوده و هیچگونه واکنشی از خود نشان نداده اند. اکنون این سوال مطرح است که آیا کسب درآمد این تعاونی از سد مهاباد، در حالی که همگی دارای شغل دوم و منابع درآمد دیگری هستند ارزش این را دارد که به بهای نابودی محیط زیست دریاچه تمام شود؟!
4
0
پاسخ به این اظهارنظر

مهابادهستم ۱۳۹۷/۱/۲۸
سلام هاژه گرامی .وسلام بر برادر مسول تولیدات دامی.باید بعرض ایشان ودوستان خواننده برسانم که سد مهاباد از طرف همین مسولین وشیلات استان مورد ظلم واقع شده وضربه ایکه همین مسولین به سد وماهیان ان وارد نموده اند کسی نمیتوانست اینچنین تخریبی بوجود بیاورند؟ میپرسید چرا ؟ عرض کنم از سالهل پیش ماهیان موجود در این سد یکی از بهترین ولذیذ ترین ماهیان موجود بودند.بانهایت تاسف عده ای از همین مسولین غیره کارشناس با از بین بردن گونه های ماهیان بومی واوردن ماهیهای غیره بومی وبدون در نظر گرفتن اب وهوا ووضعیت اقلیم وومحیط در از بین بردن این ماهیهای بومی بزرگترین ضربه را به ماهیان وابزیان وکیفیت اب سد مهاباد وارد نمودند.حال باید از این مسولین پرسید چه کسی پای شیلات را به سد مهاباد باز کرد؟ چه کسی از نظر قانونی سپرستی سد را بعهده دارد؟ اورنده ماهی از شیلات وریختن ان مگر با مجوز این مسولین نبوده؟ ایا اشخاص عادی وافراد قلاب بدست این صوف را به سد مهاباد ریخته اند یا خود این مسولین وشیلات؟ چه کسی مجوز تور لاکیش که نسل ماهی که سهل است حتی جانوران دیگر موجود در سد را بیرون اورده ونابود مینماید صادر میکند ؟غیر از شیلات چنین اجازه ای دارد؟ همین فروردین ما اقایان ماهیگیران مستقر در سد مهاباد بصورت اشکار وپنهان مشغول تور ودام زدن وتاراج این ثروت خدادادی هستند وکسی هم احساس مسولیت نکرده وادارات ذیربط در خواب هستند.باور بفرمایید افرادیکه با قلاب مشغول ماهیگیری هستند بیشترشان قانونمند بوده ودارای مجوز میباشند واغلب جهت سرگرمی ووقت گذرانی اقدام به قلاب انداختن میکنند چرا که بیکارند وسرگرمی دیگری ندارند واکثریت این ماهیگران قلاب بدست دستخالی از صید بر میگردند.این دام وتور ماهیگران شیلا ت هستند که بخاطر منافع شخصی از تاراج سد دست بر نمیدارند وبزرگترین ضربه را به ماهیان وابزیان این سد وارد کرده ومیکنند.اغلب اقایان مشغول در تعاونی صیادان مهاباد دارای زمینهای کشاورزی در روستاهای اطراف سد هستند و همچنین دارای تاکسی تلفنی یا تاکسی بار بوده وبیشترشان ماهیگیری شغل سوم وچهارم انهاست تحقیق فرمایید تا صحت گفته هایم روشن شود.اقایان شیلات ومسولین تولیدات ابزیان اگر نجنبند وجلو این سوء استفاده ها نگیرند وضع بسیار وخیم تر وهمین سربهای بسته شده به این تور ودامهای ماهیگیران فاجعه ای ببار خواهد اورد.به امید انروز
6
0
پاسخ به این اظهارنظر

باپیرپیروتی ۱۳۹۷/۱/۲۸
خداوکیلی ظلمه این سد همین طوری رهاشده وشیلات خودسرانه شب وروز انکار خیال میکنندفقط سد مال اونهاست ووظیفه اینهافقط اطراف سدراتمیزکرده وبه خوبی ازحفظ اطراف سدمحافظت کنند وهرپنج سال فقط یک دفعه توربزنندنه بالاکش

نظر خود را براي ما ارسال كنيد