تاريخ: ۱۳۹۵ شنبه ۱۶ مرداد ساعت ۱۷:۴۸ | بازدید: 1753 نظرات: 3 کد مطلب: 1585 |
شورای نویسندگان هاژه
جمع آوری ضایعات نان از قدیم الایام در سطح شهرها و روستاها وجود داشته است و مردم به اشکال مختلف اقدام به جمع آوری و استفاده دوباره از آن کرده اند. این نحوه جمع آوری با شرایط امروزه تفاوت هایی را داشت و بدین گونه بسط و توسعه نیافته بود. در گذشته در روستاها از این ضایعات نان حداکثر استفاده صورت می گرفت، طوریکه حتی تکه ایی از آن نیز هدر نمی رفت؛ از استفاده در وعده های غذایی آبکی گرفته تا خورد کردن آن در ماست و دوغ و گاهی هم از آن به عنوان مکمل غذایی مناسب دام های اهلی استفاده می شد. در شهرها وضعیت به نحوه دیگری بود و معاوضه ی آن با کالاها و محصولات دیگر(نمک، شکر، پنیر و...) روستاها انجام می گرفت واهالی روستاها در ازای گرفتن این ضایعات و خرده نان ها، کالا و محصولات لبنی، حبوبات و صیفی جات، به ساکنان شهرها می دادند و از آن به عنوان یکی از مهم ترین مکمل های غذایی برای دام های خود استفاده می کردند.
با توسعه شهرنشینی و افزایش جمعیت و به تبع آن رشد شهرها، این نحوه مبادلات تا حد زیادی دچار تغییر شده و علیرغم آن نیز استفاده بیشتر از نان و به تبع آن ضایعات نیز به شدت افزایش یافته است. به نحوی که هم اکنون جمع آوری نان خشکی به یکی از راه های مهم کسب درآمد تبدیل شده است و همزمان نحوه استفاده از این ضایعات از حالت سنتی خارج و هم اکنون کارخانه های بزرگ و مدرن برای تبدیل و استفاده دوباره از این مواد ساخته شده اند.
در این میان نحوه جمع آوری و مکان های نگهداری محلی این ضایعات به مشکل اساسی در سطح شهرها تبدیل شده و متاسفانه در بسیاری از شهرهای کشور مکانی خاص برای جمع آوری آن اختصاص داده نشده است، که این مسأله سبب شده این افراد درهر جایی از شهرها بخواهند، به جمع آوری و نگهداری این خرده نان ها اقدام کنند. از طرف دیگر این اقشار دارای اتحادیه و اصناف نیز نمی باشند که بتوان آنان را از این راه ساماندهی کرد. همین عدم وجود اتحادیه ها و اصناف، نحوه جمع آوری و نگهداری، عدم نظارت سازمان یا ارگان خاصی بر این مکان ها و... باعث اعتراض شدید بسیاری از افرادی شده که در اطراف این مکان ها زندگی می کنند.
در این میان شهرستان مهاباد نیز از این قاعده مستنثی نمی باشد و یکی از محل های عمده جمع آوری و نگهداری در این شهر "بلوار پرستار" نزدیک بیمارستان است که ساکنان آن نسبت به این قضیه معترض و خواهان رسیدگی و ساماندهی این مکان ها از طرف شهرداری، اتاق اصناف و بازرگانی، شبکه بهداشت و درمان و... می باشند. ساکنان این محله می گویند:"هر روز از ساعت 6 صبح با سر و صدای ایجاد شده از طرف این مکان ها و اسباب و وسایل آن بیدار می شویم. با خارج شدن از درب منزل شاهد فضای ناهمگون بصری شدیدی به سبب وجود گونی ها و وسایل مرتبط با این ضایعات نان در پیاده روهای خانه هایمان هستیم، از همان اوایل صبح به سبب دیدن این صحنه ها، ذهن هایمان مشوش و افکارمان متشنج می شود. خانه هایمان به سبب همجواری با این محل ها، مورد هجوم و نفوذ حیوانات خانگی از قبیل؛ موش، گربه و حشراتی از قبیل کرم، کک، شپش و... قرار گرفته است. این امر باعث سخت شدن زندگی برای ما و خانواده هایمان شده است، طوریکه تا به حال به خاطر مسائل بهداشتی و سلامتی چندین بار به پزشک و مکان های درمانی مراجعه کرده ایم. آلودگی های صوتی شدید، ترافیک سنگین، سد معابر و... از دیگر مشکلات ایجاد شده توسط این اقشار می باشد. بر این اساس خواهشمندیم پیگری های لازم در این باره صورت پذیرد و شهرداری محترم مکان مناسبی در حاشیه شهر به این اقشار اختصاص دهد.
جالب آن است که به تازگی تعدادی از مغازه های شهرداری این محل(بلوار پرستار) که بر اساس پیش بینی ها قرار بود به عنوان "بازار بزرگ میوه و تربار" فعالیت کنند، تغییر فعالیت داده و از آن ها برای مغازه های اجناس دست دوم(سمساری) استفاده می شود، این در حالی است که ماهیت اولیه تآسیس این مکان، خدمات رسانی به عنوان بازار میوه و تربار بوده است. شایان ذکر است که این مکان دارای هیچ یک از زیرساخت ها و تأسیسات شهری از جمله، آب، سرویس بهداشتی و برق( که به صورت مستقیم و تک سیمی از آنتن اصلی و تنها در هنگام غروب آفتاب تأمین می شود)، تلفن و گاز نیست و این امر باعث به وجود آمدن مشکلاتی برای مغازه داران شده است. بر این اساس می بایست شهرداری در سیاست خویش مبنی بر اجاره این مغازه ها به فعالیت های غیر از تربار و میوه فروشی تجدید نظر کند، درغیر اینصورت در آینده نه چندان دور این محل نیز به مکان جمع آوری ضایعات نان، ضایعات آهن و کارتن و سمساری و... تبدیل خواهد شد.
لازم به ذکر است که ادارات و سازمانهای اتاق اصناف و بازرگانی، شبکه بهداشت و درمان، شهرداری و... به عنوان متولیان اصلی ساماندهی ضایعات فروشی ها در سطح شهر می بایست برای حل این معضل بهداشتی، بصری و شهروندی چاره ای اندیشیده و در زودترین زمان ممکن اقدام را انجام دهند.
بسمه تعالی
ریاست محترم شهرداری مهاباد
با عرض سلام و ادب
ما جمعی از ساکنان بلوار پرستار، اعتراض و شکایت خود را از مغازه های ضایعات فروشی(نان خشکی)مبنی بر ایجاد مزاحمت، آلودگی صوتی، ایجاد ترافیک در خیابان، سد معبر و سلب آسایش عمومی توسط آنان را اعلام می داریم. با توجه به اینکه این مغازه ها در محدوده مسکونی قرار دارند، باعث ایجاد مشکلات زیست محیطی شده و بهداشت و سلامت شهروندان را به خطر می اندازند. لذا خواهشمند است طبق تبصره 1 بند 20 ماده 55 قانون مربوط به شهرداری ها، اقدامات لازم را در زمینه برخورد جدی و قاطع با آنان و حتی المقدور انتقال آنان به جای مناسب(خارج از شهر)مبذول فرمایید.
با تشکر و احترام