تاريخ: ۱۳۹۵ يکشنبه ۱۰ مرداد ساعت ۱۱:۳۳ | بازدید: 1933 نظرات: 0 کد مطلب: 1564 |
به گزارش پایگاه خبری - تحلیلی هاژه، رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان گفت: سالانه بیش از 1.3 میلیارد متر مکعب آب از حوزه آبریز این استان برای احیای دریاچه ارومیه رهاسازی می شود. کریم ذوالفقاری روز یکشنبه در کارگاه آموزشی ترویج و اطلاع رسانی طرح کشاورزی پایدار برای نجات دریاچه ارومیه (IPCM) که با حضور جمعی از کارشناسان جهاد کشاورزی استان کردستان برگزار شد افزود: در حوزه آبریز دریاچه ارومیه در استان کردستان سالانه بیش از 1.5 میلیارد متر مکعب روان آب حاصل می شود که از این مقدار 1.3 میلیارد مترمکعب آن در مسیر رودخانه های زرینه رود و سیمینه رود رهاسازی می شود.
وی اضافه کرد: حوزه دریاچه ارومیه در مجموع بیش از پنج میلیون و 40 هزار مترمکعب مساحت دارد و از این مقدار 10 درصد آن در حوزه این استان قرار دارد.
وی اظهار کرد: 124 هزار هکتار از مساحت کردستان در شهرستان های سقز، دیواندره، بانه و مریوان که شامل 19 درصد کل مساحت استان است، در حوزه آبریز این دریاچه قرار دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان گفت: از مجموع زمین های زراعی این حوزه نیز 100 هزار هکتار به صورت دیم و 20 هزار هکتار به صورت آبی کشت می شود و چهار هزار هکتار آن نیز به صورت باغ است.
ذوالفقاری افزود: احداث بیش از 40 سد در استان های آذربایجان غربی و شرقی و حفر بیش از 40 هزار حلقه چاه غیرمجاز در این حوزه باعث کاهش آب های روان دریاچه ارومیه در طول سال های گذشته شده است.
وی اضافه کرد: تغییرات اقلیمی، کاهش بارندگی ها در این مدت و برداشت غیر مجاز آب از رودخانه های حوزه آبریز دریاچه ارومیه باعث خشک شدن تدریجی و مرگ این دریاچه شده است.
رئیس سازمان جهادکشاورزی کردستان گفت: خشک شدن این دریاچه و سرازیر شدن توفان های نمکی به طرف زمین های اطراف احتمال دارد که قابلیت کشت و زرع را از این زمین ها بگیرد و حتی ادامه حیات انسان ها نیز در این محدوده غیرممکن شود.
***10 میلیارد ریال اعتبار برای احیای دریاچه ارومیه در کردستان پیش بینی شده است
مدیرکل دفتر فنی استانداری کردستان نیز در این نشست گفت: برای کمک به احیای دریاچه ارومیه سال گذشته در مجموع 10 میلیارد ریال اعتبار پیش بینی شده بود که از این مبلغ سه میلیارد ریال محقق شد.
حشمت الله صیدی افزود: سال گذشته با توجه به مساله تحریم ها و کاهش بودجه های دولتی، قسمتی از این میزان اعتبار برای راه اندازی سامانه های نوین آبیاری در این استان هزینه شد.
وی اضافه کرد: این استان نقش منفی بسیار کمی در روند خشک شدن دریاچه ارومیه داشت اما با وجود این موضوع مسئولان استان تمام تلاش را برای کمک به احیای آن به کار گرفته اند.
صیدی اظهار کرد: یکی از راهکارهای مهم برای کمک به احیای دریاچه ارومیه، مشارکت کشاورزان در استفاده بهینه از منابع آبی با برگزاری دوره ها و کارگاه های آموزشی است.
او افزود: مشارکت مردم برای کاهش میزان مصرف آب با تغییر الگوی کشت و جایگزین کردن محصولات با نیاز آبی زیاد به جای محصولات با نیاز آبی کم می تواند نقش بسیار مهمی در مصرف بهینه آب داشته باشد.
در ادامه این کارگاه آموزشی محمد شریفی مقدم مولف و مجری برنامه ملی ترویج کشاورزی پایدار در خصوص گام های اجرایی این طرح مطالبی را ارائه کرد و قرار است این کارگاه آموزشی با حضور بیش از 100 نفر از کارشناسان جهاد کشاورزی به مدت سه روز در شهرستان سقز برگزار شد.
طرح کشاورزی پایدار برای نجات دریاچه ارومیه (IPCM) با همکاری سازمان ملل متحد، کشور ژاپن و جوامع محلی در حوضه آبریز این دریاچه در استان های آذربایجان غربی، کردستان و آذربایجان شرقی در حال اجرا است.
در قالب این طرح و با برنامه های مختلف مشارکتی، با همکاری کشاورزان و راه اندازی سامانه های نوین آبیاری و تغییر الگوی کشت میزان مصرف آب در مزارع کاهش پیدا می کند.
دریاچه ارومیه که قبلا یکی از بزرگترین دریاچه های آب شور جهان بود، در زمان حاضر به گونه ای نگران کننده در حال خشک شدن است.
بر اساس اعلام مسوولان سازمان حفاظت محیط زیست تاکنون بیش از 90 درصد دریاچه ارومیه خشک شده و این پهنه آبی تبدیل به شوره زار و نمکزار شده که کارشناسان میزان نمک موجود در این دریاچه را میلیون ها تن تخمین می زنند.
در دولت یازدهم از همان روزهای آغاز کار دولت، ستادی با مسئولیت معاون اول رییس جمهوری، مامور اجرای طرح نجات دریاچه ارومیه شده است.
این ستاد با بهره گیری از ظرفیت های دانشگاه های کشور و مسئولان استان های حوضه آبریز دریاچه ارومیه، طرح های مختلفی را برای احیاء و نجات این دریاچه در دست مطالعه و بررسی دارد.
ستاد احیای دریاچه ارومیه تاکنون از مشاوره بیش از 400 دانشمند داخلی و خارجی در خصوص طرح نجات دریاچه ارومیه بهره مند شده است.