تاريخ: ۱۳۹۵ شنبه ۹ مرداد ساعت ۱۶:۲۰ بازدید: 1427      نظرات: 0      کد مطلب: 1562

ادامه سریال زمین خواری ها درمهاباد،این بارحاشیه سد/جزییات در مصاحبه اختصاصی با مدیر امورآب این شهرستان


دریاچه سد مهاباد برای استفاده کنندگان در این شهرستان و حوزه آبریز آن بسیار حیاتیست. چرا که همواره رابطه مستقیمی با سلامتی مردم دارد. مشکلات پیش آمده برای این عامل حیاتی در چند سال اخیر و دخل و تصرف های صورت گرفته در آن بعضاً در لوای قانونی، با کمک بعضی از اشخاص در نهادها بوده است، به نحوی در شیوه واگذاری این زمین ها با انواع عناوین ساختگی و همچنین تبدیل به مزارع و باغ کردن با نیت تصرف و اقدام به تغییر کاربری جهت بهره برداری های شخصی بوده است.

سودجویانی که آلودگی های ناشی از این امر را برای آب دریاچه سد مهاباد به قیمت پر کردن جیبشان خریده اند! در این راستا و برای پیگیری آخرین وضعیت این زمین ها، هاژه به گفتگو با رئیس اداره امور آب آقای مهندس عبدالهی نشسته و وضعیت را از زبان ایشان جویا شده است.

هاژه_ تاریخچه کوتاه از سد مهاباد را بیان کنید؟

عبدالهی_ مطالعات احداث سد مهاباد در سال 1342 آغاز و از سال 1346 عملیات ساخت آن شروع و در سال 1350 سد مهاباد با اهداف تأمین آب شرب مهاباد و تأمین آب 12000 هکتار از اراضی کشاورزی دشت مهاباد و تولید انرژی برق و کنترل سیلاب ها به بهره برداری رسیده است.

هاژه_ آیا زمین های اطراف سد خریداری شده اند؟ و در اختیار کدام سازمان ها می باشند؟

عبدالهی_ اراضی واقع در مخزن سد مهاباد تا کد ارتفاعی 1358 بالاتر از سطح دریای آزاد از مالکین خریداری و تحت تملک سازمان آب و برق وقت گردیده است و در اختیار حکومت جمهوری اسلامی می باشد.

هاژه_ آیا در زمین ها و مراتع اطراف سد مهاباد دخل و تصرفی از طرف شخص یا نهادی صورت گرفته است؟

عبدالهی_ با استناد به تبصره 3 ماده 2 قانون توزیع عادلانه آب" ایجاد هر نوع اعیانی و حفاری و دخل و تصرف در بستر رودخانه ها و نهرهای طبیعی و کانال های عمومی و مسیل ها و مرداب و برکه های طبیعی و همچنین در حریم قانونی و سواحل دریاها و دریاچه ها اعم از طبیعی و یا مخزنی ممنوع است، مگر با اجازه وزارت نیرو" بر این اساس هرگونه دخل و تصرف در حریم دریاچه سد ممنوع می باشد. همچنین به استناد به ماده 1 قانون تعیین حریم دریاچه احداثی در پشت سدها مصوب 1344/4/27 "با توجه به مدلول ماده 136 قانون مدنی حریم دریاچه های احداثی در پشت سدها(بر روی خطی است موازی به فاصله افقی) یکصد و پنجاه متر از محیط اطراف تر شده مخزن سد بر مبنای حداکثر ارتفاع آب روی سرریز" این امور در راستای حفاظت و صیانت از دریاچه سد مهاباد به عنوان تنها منبع تأمین آب شرب شهر مهاباد اقدام به طرح دعوی بر علیه متجاوزین و متصرفین حریم و بستر قانونی دریاچه سد در مراجع محترم قضایی را در دستور دارد.

هاژه_ آخرین وضعیت تصرف این زمین ها و تعداد پرونده ها چگونه است؟

عبدالهی_ علیه 27 نفر از اشخاص متخلف که به صورت غیر مجاز از مخزن سد و رودخانه های ورودی سد مهاباد آب برداشت می کنند، در محاکم محترم قضایی اقامه دعوی شده است و ملاک عمل احکام صادره از مراجع محترم قضایی خواهد بود.

هاژه_ میزان خطرات زمین های کشاورزی و باغات حاشیه سد مهاباد، برایآب دریاچه سد مهاباد به چه میزانی می باشد؟

عبدالهی_ باقیمانده کود و سموم شیمیایی با عنایت به اینکه مخزن سد مهاباد تنها منبع آب شرب شهر است اثر نامطلوبی برجای می گذارد که می توان به افزایش آلاینده های سموم کشاورزی که بعد از سم پاشی وارد آب می شود و همچنین پسابهای ناشی از فعالیتهای کشاورزی و غیره می تواند در کاهش کیفیت آب و افزایش میزان آلودگی آن تاثیر داشته باشد.

هاژه_ همکاری یا عدم همکاری ادارات و نهادهای مرتبط با امور آب و و سد مهاباد با سازمان شما چگونه است؟

عبدالهی_ لازمه حفظ منابع آبی و ملی، همکاری ادارات منابع طبیعی و حفاظت محیط زیست و تمامی ارگان های و تمامی ارگان های در چهارچوب مقررات و وظایف محوله می باشند.

هاژه_ برای تغییر کاربری های صورت گرفته در اطراف و حاشیه سد مهاباد از اداره متبوع شما مجوزی صادر شده است؟

عبدالهی_ مجوز تغییر کاربری با اداره محترم امور اراضی مستقر در اداره جهاد کشاورزی می باشد.

هاژه- آیا برای دادن مجوز برای برخی فعالیتها از جمله کشاورزی و توریستی و ... امور آب بصورت مستقل عمل نموده یا با فشار و دستور از سوی دیگر ادارات و یا اشخاص برای این فعالیتها مجوز صادر کرده و یا می کند؟

عبدالهی_ امور آب مهاباد تاکنون در حاشیه سد با هیچ طرحی به جز پیست دوچرخه سواری با رعایت حریم کمی و کیفی مخزن موافقت بعمل نیاورده است که متاسفانه مجری طرح بدون اخذ مجوز موافقت نسبت به توسعه اقدام نموده است و موضوع توسط اداره محترم جهاد کشاورزی، اداره حفاظت محیط زیست و این امور در دست بررسی و پیگیری می باشد.

هاژه - در جریان یکی از جلسات اداری این شهر نماینده امور آب مهاباد نسبت به وجود یک توده در مخزن سد مهاباد هشدار داد، این توده دارای چه ویژگی هایی بوده و اهمیت آن در چه زمینه ای می تواند نگران کننده باشد؟

عبدالهی- توده لغزنده در ابتدای جاده سردشت مهاباد دارای پتانسیل لغزشی بوده که مشاور مادر طرح سد این موضوع را بررسی و اقداماتی لازم را جهت جلوگیری از رانش انجام داده، لذا باید ادارات و تمامی ارگانها و اشخاص از هرگونه اقدام در محدوده فوق و توسعه عملیات کشاورزی ممانعت بعمل آورند.




ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد