هاژه_ بازارچه اجناس دست دوم(تاناکورا)ی مهابادی با سابقه طولانی و چندین دهه ای، مدت هاست به عنوان یکی از مهم ترین منابع درآمدی بسیاری از اهالی مهاباد و بعضآ حومه مورد استفاده قرار می گیرد. اگرچه از لحاظ وضعیت اقتصادی جزوء بخش اقتصاد غیر رسمی محسوب می گردد، ولی به طور مستقیم و غیر مستقیم رزق و روزی بسیاری از ساکنان مهاباد بدان وابسته است. تاناکورای مهاباد در مسیر توسعه خود پستی و بلندی های زیادی را شاهد بوده است، از آتش سوزی های چندین باره گرفته تا خط و نشان کشی های دولتمردان و مسئولین برای بستن آن، همه و همه از جمله محدودیت های صورت گرفته بر آن بوده اند. در این میان با گذشت زمان و به علت عدم وجود سرمایه گذاری ها و زیرساخت های اقتصادی، صنعتی و خدماتی لازم و کافی و بیکاری عده ی زیادی از جوانان سطح شهر، باعث شد که تاناکواری مهاباد بیش از همیشه مورد توجه مردم و جوانان قرار گیرد و به عنوان منبع درآمدی مناسب نگریسته شود، طوریکه تاناکورا مهاباد به یکی از تأمین کنندگان اصلی لباس های دست دوم کشور تبدیل شده و از اکثر شهرهای کشور برای خرید بدین مرکز مراجعه می کنند و به طور دقیق تر می توان گفت تاناکورا به عنوان برند و جاذبه تجاری عمل کرده و بسیاری از فعالان این عرصه از مهاباد به عنوان پایتخت تاناکورای کشور یاد می کنند.
در این راستا برای بهبود فضای فیزیکی و بصری این مکان مهم تجاری مسئولین شهر تصمیم به ساماندهی آن گرفته و با نوسازی و ساخت و ساز جدید سعی در تغییر فضای ناهمگون قدیمی آن را داشته اند. در این ارتباط فضای جدید از طرف شهرداری ساخته و با با پرداخت هزینه ای در اختیار استفاده کنندگان قبلی و جدید قرار گرفته است. در ادامه همین ساماندهی و نوسازی های صورت گرفته از سال 1386 دستور ساخت بخش جدید و طبقه بالای تاناکورا صادر شده و در زمان مهندس کریمی، شهردار سابق مهاباد قرارداد آن بین خریداران و شهرداری مهاباد منعقد و قرار شده که در مدت زمان کوتاهی این مغازه ها (بیش از 600 مغازه) از طرف شهرداری به مالکان تحویل داده شود و قرار بود بعد از پایان ساخت این مغازهها، تاناکورای قدیمی به این جا منتقل شود! حال با گذشت بیش از 9 سال از زمان عقد قرارداد، هنوز تنها چهارچوب کلی این مغازه ها طرح ریزی و هیچ کدام از امکانات و زیرساخت های شهری (آب، برق، تلفن، گاز، سیستم دفع فاضلاب، پله برقی، سرویس بهداشتی و...) برای این قسمت نوساز اختصاص داده نشده است که این امر مشکلات عدیده ای برای استفاده کنندگان از مغازه های طبقه بالایی تاناکورا به وجود آورده است.
به گفته آقای سید محمود بال افکن رئیس هیئت مدیره این مغازه ها؛ برای روشن شدن وضعیت این مغازه ها و برون رفت از این مشکل، بارها به شورای شهر و شهرداری مراجعه کرده و خواهان روشن شدن وضعیت نهایی آن شده ایم، که متاسفانه هنوز اقدامی در این باره صورت نگرفته و شهرداری از تحویل و اتمام کار این مغازه ها خودداری می کند و مدعی هستند که هزینه گرفته شده بابت تحویل این مغازه ها و اسناد آن در شهرداری موجود نمی باشد و در زمان تصدی پست شهرداری، مهندس کردستانی گفته که تحویل این مغازه ها را به سبب عدم شفافیت در اسناد آن قبول نکرده است! حتی نماینده شهرستان مهندس محمودزاده نیز شخصا در این ارتباط دستور پیگیری صادر کرده و خواهان حل این مشکل از طرف شهرداری شده اند.
در بررسی های که پایگاه خبری ـ تحلیلی هاژه صورت داده است، مشخص شد که وضعیت این مغازه ها نامناسب و وضعیت مکان یابی تجهیزات برقی که بر روی ورودی اصلی پله برقی ها قرار دارد بسیار ناجور و خطرناک است و تبعاتی از جمله احتمال برق گرفتگی(بخصوص برای کودکان به علت در دسترس بودن این تجهیزات)، تأثیر مستقیم بر روی سلامت افراد و... را دارد در حالی که به گفته مغازه داران مکان اصلی این تجهیزات برقی محل بزرگ و مشخصی بوده که از طرف شهرداری به مغازه تبدیل شده و به فروش رسیده است! از طرف دیگر بخشی از راسته های عبوری در این مغازه ها با عرض غیر استاندارد ساخته شده و در مواقع آتش سوزی خطرات زیادی را به همراه خواهد داشت.
عجیب تر از آن سقف پوششی سالن از پلاستیک می باشد که با توجه به خرابی آن و بارش های صورت گرفته اکثراً دچار فرسودگی شده و آب باران به داخل سالن نفوذ کرده است. از طرف دیگر لوله کشی های روکار این محل به معضل اساسی دیگر برای مغازه داران تبدیل شده است، طوریکه به گفته آنان، در زمستان به علت برودت و سردی هوا اکثر این لوله ها یخ می بندند و قابل استفاده نمی باشند.
جای تعجب این است که علیرغم عدم استفاده از این مغازه ها، سقف و دیوارهای بعضی از آنها دچار خرابی و ریزش شده اند! حال باید از شورا و شهرداری پرسید که چگونه و بر چه اساسی با این شرایط با پیمانکار قرارداد منعقد کرده اند و پیگیر این وضعیت نبوده اند؟
علاوه بر این معضل، بن بست بودن راسته 4 قدیمی تاناکورا واقع در طبقه همکف این مکان مشکل جدی دیگری است که گریبان مغازه داران و استفاده کنندگان از این محل را گرفته است. بر اساس نقشه های اولیه که در اختیار هاژه نیز قرار گرفته این محل بن بست دارای چندین ورودی بوده است ولی متاسفانه این ورودی ها هم اکنون تبدیل به مغازه شده اند! و عملاً راه ارتباطی این محل با بیرون قطع شده است، حال باز این سوال پیش می آید که شهرداری بر چه اساسی این ورودی ها را به مغازه تبدیل کرده و آن را به مردم فروخته است؟؟؟ آیا واقعاً هیچ گونه مدیریتی در واگذاری این مغازه ها وجود داشته است؟ شورا و شهرداری این دوره اقدام به فروش این ورودی ها کرده اند یا شورا و شهرداری پیشین؟ این ها همه سوالاتی است که عزیزان شورا و شهرداری می بایست بدان ها جواب داده و پیگیر این امر باشند.
با توجه به آنچه گفته شد؛ امید است که شورا و شهرداری هر چه زودتر در ارتباط با وضعیت نا معلوم این مغازه ها و تحویل آنان به صاحبانشان تصمیمات لازم را اتخاذ نمایند؛ اگر هم در شورا و شهرداری دوره های پیشین کم و کاستی های صورت گرفته است آن را برای مردم و رسانه ها شفاف سازند، تا هر چه زودتر وضعیت مکان جدید تاناکورای مهاباد روشن و از حالت بلاتکلیفی خارج گردد.