تاريخ: ۱۳۹۶ دوشنبه ۱۴ اسفند ساعت ۱۸:۳۹ بازدید: 1838      نظرات: 0      کد مطلب: 5219

دریاچه زریبار قربانی توافق شهرداری و محیط زیست


به گزارش پایگاه خبری تحلیلی هاژه، تالاب بین المللی زریبار مریوان قربانی توافقنامه میان شهرداری مریوان و حفاظت محیط زیست این شهرستان شده توافقی که سال 89 منعقد و مفاد آن به محل مناقشه میان این دو نهاد تبدیل شده و محیط زیست، شهرداری را به نقض مفاد توافق و تخریب زیست محیطی دریاچه متهم می کند.
در حالیکه دریاچه زریبار در آستانه فصل بهار خود را برای پذیرایی از پرندگان کنار آبزی و همچنین مسافران، گردشگران و مهمانان نوروزی مهیا می کند، شهرداری مریوان و محیط زیست هنوز درگیر برخی مفاد توافقنامه بسته شده میان خود در سال 89 هستند.
شهرداری با هدف آماده سازی محیط برای پذیرش مهمانان نوروزی اقدام به لایروبی بخشی از دریاچه کرده است و محیط زیست می گوید هیچ ارگانی حق تخریب حاشیه زریبار را ندارد و این کار شهرداری تخریب محیط زیست است و پیگیرد قانونی دارد.
پرداختن شهروندان به این موضوع در فضای مجازی و کانال های تلگرامی و دیگر شبکه های اجتماعی و رسانه ها باعث شد خبرگزاری جمهوری اسلامی اقدام به تهیه گزارشی با این موضوع کند. 
رئیس اداره حفاظت محیط زیست مریوان اظهار کرد: شهرداری بخش هایی از تالاب دریاچه زریبار در محوطه تفریگاه را تخریب کرده و محوطه ای به طول 200 متر و عرض 10 متر را خاکبرداری و لایه روبی کرده است.
صباح پناهی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در این اقدام چند 100 تُن گل و لایی و بقایای گیاهی و نیزاری که ارزش زیست محیطی برای پرندگان و سایر وحوش تالاب دارد از دریاچه خارج شده است. 
وی گفت: در این فصل که زریبار میزبان پرندگان بومی و مهاجر است و کم کم فصل لانه سازی و جوجه آوری پرندگان شروع می شود، هر گونه دخل و تصرف در حریم دریاچه می تواند زندگی گونه های جانوری را در این محوطه با مشکل مواجه سازد.
پناهی با اشاره به واگذاری قسمت هایی از تفرجگاه تالاب زریبار به شهرداری مریوان تاکید کرد: مدیریت قسمتی از تالاب که به صورت تفرجگاه بود از چند سال قبل طبق توافقنامه و قراردادی به شهرداری واگذار شده است.
وی یادآور شد: برای توقف عملیات لایه روبی که با بیل مکانیکی انجام گرفت با شهرداری مذاکراتی انجام شد ولی عوامل اجرایی و ماموران شهرداری با بی اعتنایی به حکم دادستان، عملیات را متوقف نکردند.
وی اضافه کرد: شهرداری در این محوطه، 17 مغازه و آلاچیق راه اندازی کرده که مغایر با قراداد اولیه میان محیط زیست و شهرداری است.
به گفته وی، پرونده این تخلف زیست محیطی با مستندات برای پیگیری قانونی به دستگاه قضایی شهرستان مریوان ارجاع شده است.

**شهرداری مریوان پسماندها را پاکسازی کرده است
شهردار مریوان نیز در واکنش به سخنان رئیس حفاظت محیط زیست گفت: این اقدام شهرداری در راستای تنظیف و آماده سازی تفرجگاه زریبار برای استقبال از مهمانان نوروزی بازدید کننده از تالاب صورت گرفته است.
جمال شریفی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: طبق قراردادی که در سال 1389 بین شهرداری و محیط زیست منعقد شد، مجوز نگهداری و مراقبت از این محوطه به شهرداری داده شده است.
وی اضافه کرد: شهرداری هر سال در این محوطه اقدام به پاکسازی پسماندها و زباله هایی که برخی گردشگران و مسافران در این محوطه رها سازی می کنند، کرده و این اقدام نباید به عنوان تخریب محیط زیست تلقی شود.
شریفی با اشاره به اینکه زریبار یکی از نمادها و افتخارات مریوان است، یادآور شد: شهرداری مریوان ضمن تمکین از قانون و مقررات موجود خود را یکی از متولیان حفاظت و حراست از تالاب زریبار می داند. 
وی اضافه کرد: بخش زیادی از پسماندهای برداشت شده از تالاب زریبار به سایت زباله شهری منتقل شد و قسمتی نیز که لج و گل و لایی بود در یک محوطه تخلیه شده و نگهداری می شود.
شهرداری مریوان در خصوص حکم دادستان و ممانت نیروهای شهرداری از توجه به این حکم اظهار بی اطلاعی کرد.
**دادستانی مریوان دستور توقف عملیات تخریب زریبار را صادر کرد
دادستان مریوان هم در گفت و گو با ایرنا گفت: برای جلوگیری از تخریب این محوطه که زیستگاه پرندگان و حیات وحش زریبار است دستور توقف عملیات لایه روبی در این محوطه صادر شده است.
دلاور علیزاده افزود: این حکم به منظور بررسی بیشتر موضوع و ارائه مستندات شهرداری و محیط زیست در این زمینه صادر شده است. 
پناهگاه حیات وحش زریبار و تالاب بین المللی آن که بیست و سومین عضو تالاب کنوانسیون رامسر است دارای حجم تقریبی آب بیش از 30 میلیون مترمکعب بوده و سرریز آب دریاچه از قسمت جنوبی با نام رودخانه مریوان خارج می شود.
طول دریاچه زریبار حدود پنج کیلومتر و عرض آن حدود 1.6 کیلومتر بوده و وسعت تالاب به دلیل تغییرات حجم آبی در فصول مختلف متغیر و حداقل و حداکثر عمق آن به ترتیب 2 و 6 متر است.
زریبار در یک دره طولی وسیع قراردارد و از 2 طرف غرب و شرق با کوه های پوشیده از جنگل احاطه شده و پوشش غالب اراضی منطقه را جنگل و بیشه زارهای نیمه انبوه تشکیل می دهد که گونه غالب جنگلی آن بلوط ایرانی است.
تاکنون 97 نوع پرنده، 31 گونه پستاندار، 13 گونه خزنده، 11 نوع ماهی یک گونه مارماهی، پنج گونه فیتوپلانکتون و 17 گونه زئوپلانکتون در تالاب بین المللی زریبار شناسایی شده است.
گیاهان شناوری چون سراتوفیلیوم، سریوفیلیوم و گونه هایی از گیاهان خاردار و گونه های نی، هزارنی، بارهنگ آبی، نیلوفر آبی، علف هفت بند، پیچک ها، لویی، بزواش، جگن و نعناع پوشش گیاهی این تالاب را تشکیل می دهد.
سیاه ماهی خالدار، سیاه ماهی معمولی، عروس ماهی و ماهی گامبوزیا از جمله گونه های بومی و ماهی آمور سفید، کپور آیینه ای، کپور معمولی، کپور سرگنده (بیگ هد) و فیتوفاک از جمله گونه های غیربومی این دریاچه است.
شهرستان مرزی مریوان در فاصله 130 کیلومتری غرب سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.
منبع: ایرنا(عبداله رحمانی)

 




ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد