تاريخ: ۱۳۹۶ يکشنبه ۶ اسفند ساعت ۱۱:۲۳ | بازدید: 3264 نظرات: 0 کد مطلب: 5158 |
سَلْماس یکی از شهرهای استان آذربایجان غربی و مرکز شهرستانی به همین نام است. این شهر در 80 کیلومتری شمال ارومیه در مسیر راه ارتباطی ارومیه-تبریز واقع شدهاست. جمعیّت آن طبق سرشماری سال 1395 در حدود 92 هزار نفر با ترکیب جمعیتی کورد و آذری میباشد.
قدمت شهر کنونی سلماس به سال 1309 بر می گردد و قبل از آن در زمان قاجار به دیلمان معروف بود. بعلت فرار گرفتن این منطقه بر روی خط زلزله در سال 1309 زلزله شدیدی دیلمانی را که دارای بناهای ازرشمندی چون بازار سرپوشیده، حمام و مساجد قدیمی با معماری سالامی بوده با خاک یکسان می کند. بعد از زلزله شهر جدید در ضلع شمال غربی دیلمان به نام جدید شاهپور با طرح جدید احداث می شود. پس از انقلاب اسلامی، نام شاهپور به سلماس تغییر کرد.
آب و هوای سلماس با توجه به کوههای بلند و وجود دریاچه ارومیه و بارندگیهای مناسب نسبتاً معتدل و بسیار مطبوع می باشد. بارندگی سالیانه در حدود 400-350 میلیمتر می باشد. دوران یخبندان در سلماس را بیش از 100 روز بر آورد کردهاند.
شهرستان سلماس از یک سو به سواحل شمالی دریاچه ارومیه راه دارد و از سوی دیگر به مرکز ترکیه؛ شهری که سابقه سکونت طولانی در آن وجود دارد.
آبشار دره خورخوره: آبشار دره خورخوره سلماس در جنوب سلماس و در استان آذربایجان غربی واقع است. این آبشار ما بين روستاي سرگل و مهكان در 22 كيلومتر شهر سلماس واقع شده است. ين آبشار در داخل دره قرا گرفته است و منظرهاي زيبا و بدیع دارد. این منطقه تفرجگاه مردم اهالي و همچنين مردم سلماس و خوي و ساير شهر های همجوار در ایام تعطیلات است. راه رسيدن به آبشار مي بايست دره اي به عمق حدود هشتاد متر را در ميان راه هاي پاکوب سرازير شويد و در کنار برکه اي کوچک و سرسبز در اطراف آبشار، از زيبايي و لطافت محيط آن لذت ببريد.
حمام شیخ: حمام شیخدر مرکز شهر سلماس قرار گرفته و از سمت جنوب به خیابان سوره ای و از سمت غرب به خیابان امام خمینی و در جوار آن بازار شهر و مساجد و منازل مسکونی قراردارد.پ تاریخچه احداث بنا: پس از زلزله سال 1309 در زمان حکومت رضاخان (پهلوی اول) حمام شیخ در بخش جدید شهر با معماری سنتی ایرانی ساخته می شود و بانی آن مرحوم محمد طسوجی بوده و پس از حدود سه سال یعنی در حدود سال 1312 حمام مورد بهره برداری قرار می گیرد. مساحت این بنای تاریخی 860 متر مربع بوده و آب این حمام از دو نهر جنوبی و غربی شهر تامین می شد و در یک انبار سرپوشیده آب سرد و در آب انبار دیگری آب گرم آماده می گشت. این حمام دارای دو بخش عمومی و خصوصی بوده که هفته ای دو روز به خانم ها اختصاص داشته وبقیه ایام هفته مورد استفاده آقایان بوده است. حمام شیخ تا سال 1364 مورد استفاده بوده وپس ازفوت شیخ تعطیل می گردد.حمام شیخ صرف نظر از قدمت به لحاظ معماری ارزشمند است و تنها اثر باقی مانده از معماری حمام های سنتی در شهر سلماس می باشد. در سال 1379 به کوشش سازمان میراث فرهنگی این حمام به شماره «3475» در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و پس از پنج دوره مرمت و بازسازی در حال حاضر به عنوان مجموعه فرهنگی و هنری مورد استفاده قرار می گیرد.