تاريخ: ۱۳۹۴ سه شنبه ۲۲ دي ساعت ۱۹:۱۲ بازدید: 1371      نظرات: 0      کد مطلب: 1479

کُردهای خوب و کُردهای بد از نگاه ترکیه


مدیر برنامه خاورمیانه در مرکز وودرو ویلسون معتقد است ترکیه کُردها را به دو دسته خوب و بد تقسیم‌بندی کرده است. این کشور کردهای عراق را جزء کُردهای خوب می‌داند و به دنبال توسعه روابط با آن‌ها است.

به گزارش هاژه و به نقل از کردپرس، رهبران اقلیم کردستان به دنبال بازپس‌گیری مناطق کردنشین عراق از داعش اکنون در برخی مناطق اقدام به احداث خندق کرده‌اند. این اقدام کردها نوعی تعیین مرزهای کشور مستقل کردستان در عراق توصیف شده است.

بخش انگلیسی روزنامه حریت ترکیه دراین‌باره نوشت اعلام استقلال کردهای عراق آغاز تجزیه خاک عراق خواهد بود و بر جنبش کردی مخصوصاً در ترکیه تأثیر خواهد گذاشت. این کشور به دلیل وابستگی اقتصادی ظاهراً مخالفتی با این موضوع ابراز نکرده است.

هنری بارکی، مدیر برنامه خاورمیانه در مرکز وودرو ویلسون نظر ترکیه را درباره اعلام استقلال کُردهای عراق مثبت می‌داند چراکه به گفته وی ترکیه کردها را به دودسته خوب و بد تقسیم کرده و کردهای عراق جزء کردهای خوب محسوب می‌شوند.

این کارشناس مسائل کُردها افزود: حزب دموکراتیک کردهای سوریه و پ.ک.ک ازنظر ترکیه کردهای بد هستند زیرا برای تمامیت ارضی و یکپارچگی ترکیه تهدید محسوب می‌شوند اما اقلیم کردستان عراق در دسته کُردهای خوب قرار دارد به همین دلیل ترکیه و اقلیم کردستان هر چه بیشتر به هم وابسته می‌شوند.

آیدین سلجن، مسئول سابق کنسولگری ترکیه در اربیل نیز معتقد است ترکیه سیاست دوگانه را درباره کردها در پیش می‌گیرد زیرا کشورش نه‌تنها در مقابل بغداد از اربیل طرف‌داری می‌کند بلکه اربیل را نیز به سلیمانیه ترجیح می‌دهد که این مسئله نشان‌دهنده تفاوت قائل شدن میان احزاب عمده کُرد یا به‌صورت روشن‌تر میان حزب دموکرات، اتحادیه میهنی و جنبش تغییر است.

به نوشته حریت سفر ماه گذشته مسعود بارزانی، رهبر حزب دموکرات و رئیس اقلیم کردستان به ترکیه ازنظر نمادهای دیپلماتیک قابل‌توجه بود. برای اولین بار پرچم اقلیم کردستان در کنار پرچم عراق در اتاق مذاکره در ترکیه قرار داده شد. رسانه‌های کُردی در بازتاب آن شوق زیادی نشان دادند و نوعی چراغ سبز ترکیه برای استقلال کردها از عراق تعبیر شد.

ازنظر روزنامه حریت موضع دوستانه ترکیه در برابر اقلیم کردستان چند دلیل دارد: اول این‌که اقلیم کردستان بازار بزرگی برای ترکیه محسوب می‌شود. دوم این‌که روزانه حدود 600000 بشکه نفت خام از اقلیم کردستان به ترکیه صادر می‌شود. این منطقه هم‌چنین منابع غنی گاز طبیعی دارد و ترکیه مشتاق تأمین انرژی خود از طریق واردکردن گاز طبیعی اقلیم کردستان است و برای آغاز واردکردن آن به ترکیه در چند سال آینده برنامه‌ریزی‌شده است.

ترکیه همچنین پیمان همکاری امنیتی با اقلیم کردستان دارد و از دهه 1990 تعدادی از نیروهای نظامی ترکیه در اقلیم کردستان مستقر شده‌اند و هم‌اکنون تعدادی از آن‌ها به آموزش نیروهای پیشمرگ مشغول هستند.

بااین‌حال وابستگی اقلیم کردستان و ترکیه به یکدیگر واکنش مثبت ترکیه را به اعلام استقلال اقلیم کردستان تضمین نمی‌کند. خودداری از ابراز موضع مخالف با استقلال با جلوگیری از اتفاق افتادن آن دو چیز متفاوت هستند./



برچسب ها:

ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد