اخبار ضد و نقيضي كه از منطقه كشتارگاه شهر اروميه منتشر مي شود و حكايت تلخ تعرض به يك دختر دانش آموز را در كنار حجم بالايي از خشونت مردمي و امنيتي شدن فضاي شهر اروميه روايت مي كند، داستان نگران كننده جديدي است كه نه تنها براي جامعه ايراني تازگي ندارد، بلكه نگرانيم به خلق يك فاجعه بزرگ تر منتهي شود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی هاژه به نقل از «تابناك»؛ پس از آنكه روز يكشنبه هفته جاري، تعرض سرايدار مدرسه راه شهدا به يكي از دانش آموزان دختر با اعتراض و شكايت والدين او همراه شد، انتشار اين ماجرا در فضاي مجازي و فراگير شدن آن در ميان مردم بعد از ظهر دوشنبه فضاي محله كشتارگاه شهر اروميه را به شدت امنيتي كرد.
برخي اهالي شهر اروميه و به ویژه ساكنان محله كشتارگاه با شنيدن خبر تعرض سرايدار به يك دانش آموز، بدون اينكه منتظر اعلام رأي مراجع قضايي و دولتي باشند و جزئياتي دقيقي از اين حادثه به دست آورند، مدرسه را محاصره كردند و ضمن تخريب اموال عمومي مدرسه، اتومبيل برخي معلم ها را نيز آتش زدند.
مديران آموزش و پروش و ساير مديران استان آذربايجان غربی كه گويا انتظار چنين واكنش تندي را از مردم نداشتند، در قبال اين اتفاق اقدام به اخذ تصميم هاي عجولانه اي گرفتند كه اگر نگوييم در بدتر شدن اوضاع موثر بود، حداقل به آرام كردن شرايط حاكم نيز كمك نكرد.
براي مثال رئيس آموزش و پرورش استان آذربايجان غربي در گفت و گو با راديو ايران در ابتدا و صريح ماجراي تعرض يا هر رفتار ناشايست ديگر را تكذيب كرد، ولی در بخش هاي پاياني سخنان خود ضمن تأكيد بر نامعلوم بودن حقيقت ماجرا از تلاش براي برخورد شديد با عامل حادثه سخن گفت.
واكنش ديگر مسئولان استاني و كشوري نيز شامل حال اين مسأله شد و عليرضا رادفر، معاون سياسي امنيتي استانداري در گفت و گوي رسانه اي خود در ابتدا تعرض يا هر گونه آزار جنسي را تكذيب كرد، اما در بخش ديگري از سخنان خود بدون اينكه تشريح كند كه بداخلاقي يك سرايدار مرد در قبال يك دختر دانش آموز چگونه است، گفت: سرايدار بداخلاقي كرده است.
ناصر اصلاني، فرمانده انتظامي آذربايجان غربي نيز در تشريح جزئيات خسارات وارده بر مدرسه راه شهدا، در رابطه با دليل بروز اين حوادث ناپسند، مزاحمت سرايدار مدرسه براي دختر دانش آموز را عامل اصلي بروز اين تنش ها عنوان كرد.
مديراني كه از آنها سخن به ميان آمد در واكنش هاي رسانه اي خود به دليل آنچه ارائه نقل قول هاي متناقض و متفاوت نام دارد، به افزايش تنش هاي موجود كمك كردند.
اين موضوع را از آن جهت مي توان مورد تأكيد قرار داد كه مي دانيم، موج اعتراض هاي ميداني، منجر به خسارات شديدي به مدرسه راه شهدا و اموال كاركنان مدرسه شد و در نهايت نيز با كمك پليس ضد شورش موقت آرام شد.
اما ماجرا به اينجا ختم نشد و سيد محمدبطحايي، وزير آموزش و پرورش نيز خيلي سريع به مسأله واكنش نشان داد و در اقدامی كاملاً رسانه اي، مأمور ويژه اي براي پيگيري مسأله انتخاب كرد؛ اقدامي كه در چنين شرايط ملتهبي هم گواهي مي دهد كه اتفاق پيش آمده آنقدرها هم كوچك نبوده و هم گواهي مي دهد كه آقاي وزير نيز با اين اقدام رسانه اي غير مستقيم در خارج شدن اوضاع از كنترل نقش داشته است.
جدا از واكنش هاي عجولانه مديران كه بار ديگر ثابت كرد مديريت بحران كار در كشور و براي مسئولان كار بسيار سختي است، واكنش هاي مردمي نيز نگراني هاي زيادي را در مورد آينده اين گونه رخدادها آشكار كرد.
صرف نظر از نامي كه بايد براي اقدام سرايدار «مدرسه راه شهدا» ابتدا اثبات و سپس انتخاب كرد، اين موضوع نشان داد كه افكار عمومي و مردم ايران از شنيدن خبرهايي كه در آن تجاوز به حريم و حقوق كودكان در محوريت قرار دارد، خسته شده اند و ديگر تاب شنيدن اخبار اينچنيني را ندارند.
حادثه بعدازظهر دوشنبه شهر اروميه به خوبي نشان داد كه ماجراي حقوق كودك و نوجوانان و حفاظت از حريم آنها اگر همچنان مورد بي مهري و كم توجهي مسئولان ارشد كشور باشد، حتي مي تواند ابعاد امنيتي به خود بگيرد و خسارات را چندين برابر افزايش دهد.
بنابراين به مسئولان استاني و كشوري توصيه مي شود ضمن رعايت نكات اصلي مديريت بحران و پرهيز از گفت و گوهاي فكر نشده و جزئيات دقيق اين حادثه تلخ را صادقانه به اطلاع افكار عمومي برسانند و به هر نحو ممكن تلاش كنند، اتفاق مشابه ديگري در هيچ نقطه از كشور رخ ندهد.