تاريخ: ۱۳۹۶ جمعه ۱۷ شهريور ساعت ۱۲:۲۷ بازدید: 2132      نظرات: 0      کد مطلب: 4502

بوی تعفن در برخی نقاط صدای شهروندان مهابادی را درآورد


هاژه- جمع آوری و خارج کردن آبهای سطحی و فاضلاب های شهری و هدایت آنها در جوامع انسانی و شهرها سابقه بسیار طولانی دارد اما بهترین و مهندسی ترین آن را می توان سیستم رومی نام برد. شهرهایی همچون مهاباد و در رده آن با توسعه ای ناهمگون و بدون برنامه جدا از مشکلات کلان شهری که گریبانگیر بسیاری از شهرهای ایران است، گاه با مشکلاتی از عدم دفع صحیح آبهای سطحی، جوی های آب و یا بوی ناشی از آن دست و پنجه نرم می کنند.همه این موارد به اضافه ترافیک شهری و که مستقیم بر ساعت کار خدمات شهری و جمع آوری زباله تاثیر می گذارد.
بسیاری از شهروندان مهابادی مستقیم و غیر مستقیم به بوی ناشی از آنها در چند نقطه شهری حد فاصل پل یرغو تا خیابان محمد قاضی، پل قانع، فلکه شهرداری، چهارراه مولوی و باغ شایگان و همچنین بوی متعفن زباله های شهری در بازار ( حد فاصل مخابرات بعثت تا میدان آرد  ) معترضند و خواهان رسیدگی و اصلاح این موارد شده اند.
 
*** پل قانع و پل یرغو 
 
به طور کلی در ایران اگر شهر دارای شیب کافی بوده و یا زهکشی های طبیعی به صورت رودخانه های دائمی در مجاورت شهر قرار داشته با ساختن فاضلاب روهای کوتاه و سطحی بدون تصفیه به رودخانه انتقال می یافته است که نمونه کوچک آن را می توان رودخانه یرغو یا لاچین نام برد که بعد از اصلاح بخش عظیم آن هنوز هستند، لوله های فاضلاب و آبهای سطحی که به درون آن می ریزند. پل قانع در حوالی مرکز شهر با ابن مشکل بصورت جدی روبه رو می باشد به نحوی که بوی متعفن آن در چندها متر بصورت بسیار شدید شهروندان را آزار می دهد. در نگاهی گذرا و کلی می توان علت بوی زننده فاضلاب را در مسیر رودخانه یرغو بخصوص پائین دست آن یعنی پل یرغو، عدم دفع صحیح فاضلاب شهری و مشکلات طبیعی رودخانه دوم این شهر عنوان کرد به نحوی که در فصل بدون بارش با خشکی مواجه شده و ریزش برخی فاضلابهای شهری موجب بروز این مشکلات گردیده است. ریختن زباله و یا جمع شدن زباله بدلیل جریان روان آب در فصل بهار و توقف آنها در دهانه پل ها و ... در فصلی که جریان آب وجود ندارد یکی از دلایل دیگر این بوی زننده باشد.
یکی از مواردی که از نگاهها پنهان مانده عملیات ایمنی قبل از سیل و پاکسازی بستر رودخانه از گل و لای و زباله های شهری و طبیعی می باشد که با تجربه سیلاب در سال گذشته انجام این امور منطقی به نظر می رسد.
در سطح کلان مشکلات این منطقه با ساماندهی رودخانه به شکلی مدرن و استاندارد همراه با اصلاح شبکه فاضلاب شهری و آبهای سطحی می تواند جدا از حل مشکل به زیبا سازی منظر شهری و رودخانه نیز کمک نماید.
 
***مرکز شهر 
 
مراکز شهری مهاباد برخلاف مناطق مسکونی از شیب کافی برای راحتی جریان آب برخوردار نیستند و سیستم دفع آبهای سطحی شهر نیز بصورت سنتی صورت می گیرد که علاوه بر مشکلات عدیده  موجب تصاعد بوی بدی می شود که در شان مرکز شهر، آنهم یک شهر گردشگری نیست. بروز این مشکل بیشتر در فصل تابستان هنگامیکه جریان آبی در آن وجود ندارد یا به اندازه ای نیست که باعث تصاعد بو نشود روی می دهد.
از عمده دلایل این مشکل می توان به عدم دفع صحیح آب سطحی و فاضلاب شهری سنتی اشاره کرد. برخی سیستم چاه بست در مقیاس بزرگتر را پیشنهاد کرده اند، دریچه هایی بصورت مکانیکی با خروج فاضلاب بسته شوند ولی این مورد بدلیل احتمال وقوع انفجار ناشی از گازهای متصاعد راهکاری مردود به حساب می آید. یکی از راهکارهای کلان دیگر اصلاح شبکه و تبدیل آن به شبکه مدرن شاید بهترین راهکار در این زمینه باشد که به دلیل هزینه های زیاد و محدودیت ها اجرا نشده است. از راهکارهای مقطعی دیگر می توان افزودن مواد شیمیایی و اتصال شبکه آب برای جلوگیری از تصاعد بوی متعفن می باشد.
در رابطه با بوی سطل های بزرگ  چرخ دار زباله در بازار شهر می توان گفت با توجه با فصل گرما، فاسد شدن مواد غذایی و ... در زمان کوتاهی صورت می گیرد همین امر باعث شده در بعضی از ساعتهای روز بوی ناشی از آن عابرین پیاده و شهروندان را آزار دهد.
صرف نظر از تغییر سطل های زباله و ایجاد سیستم نوین که متحمل هزینه های گزافی است می توان با چند راهکار ساده همچون تغییر و افزایش شیفت های تخلیه به نحوی که در ساعات بدون ترافیک نوبت ظهر و شب نیز این تخلیه صورت گیرد و تخلیه تنها در 1 نوبت صورت نگیرد چراکه در بسیاری از موارد بعد از چند ساعت از تخلیه زباله توسط خدمات شهری دوباره پر شده و بدلیل گرمای زیاد و در مدت زمان کمتری زباله های تر فاسد شده و بویی زننده ناشی از آن صورت می گیرد، افزایش شستشو و نظافت و  همچنین آموزش بازاریان و میوه فروشان تا حد زیادی از بروز مشکلات کاست.





ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد