تاريخ: ۱۳۹۵ يکشنبه ۱ فروردين ساعت ۱۳:۴۸ بازدید: 3623      نظرات: 1      کد مطلب: 1409

سال 94 سال مرگ هنرمندان کورد به پایان رسید


سال 94 تمام شد! با همه زیبایی ها و ناملایمتی هایش، هنرمندان و ادیبان بزرگی از میان ما رفتند، اما به قول شاعر کورد "آنان که در دل ملت جای دارند هرگز نمی میرند"...

ارسلان قانع زاده:

نوازنده­ ساز تمبک و دف، عضو ارکستر فیلارمونیک مکریان در مهاباد که روز چهارشنبه 2 اردیبهشت ماه 94 بر اثر سانحه تصادف در مسیر تهران جان خود را از دست داد.

از ارسلان قانع زاده آثار ارزشمندی در زمینه موسیقی برجای مانده است.

 

احمد قاضی:

نویسنده، مترجم، روزنامه نگار، زبان شناس و سخنور نامور کرد در تاریخ 7 تیر 1315 در روستای قاضی آباد شهرستان مهاباد به دنیا آمد. ایشان کتاب‌های گوناگونی را از فارسی و انگلیسی به کردیسورانیترجمه کرد. از احمد قاضی به فارسی هم آثاری منتشر شده است که در آن میان «خلاصه تاریخ کردستان» جایگاه ویژه‌ای دارد.

پس از فوت ماموستا هیمن مسئولیت سردبیری مجله ادبی فرهنگی سروه به مدت بیست سال بر دوش ایشان بود. احمد قاضی ۱۷ خرداد ۱۳۹۴ به علت بیماری سرطان در شهر تهران درگذشت و در محل مقبرةالشعرا شهر مهاباد با حضور هزاران نفر از علاقمندان فرهنگ و هنر و ادب کردستان تشییع و به خاک سپرده شد. از ایشان بیش از 20 کتاب شامل ترجمه، تألیف، تصحیح و گردآوری و حدود 200 مقاله در مجله ها و روزنامه های مختلف به یادگار باقی مانده است.

 

احمد شریفی:

 پژوهشگر و تاریخ نگار مهابادی احمد شریفی متولد 1324 در مهاباد است که از سال 1351با رادیو و تلویزیون کرمانشاه مهاباد و سنندج همکاری خود را آغاز کرد.
زنده یاد شریفی دارای تالیفات چندین کتاب و مقاله به زبان های فارسی و کردی است که بخشی از این آثار در ایران و بخش دیگر در ترکیه و کشورهای اروپایی منتشر شده است.

این شخصیت توانای کرد روز چهارشنبه 20 خرداد 94 درگذشت و با حضور هنرمندان و نویسندگان در مقبره الشعرای مهاباد به خاک سپرده شد.

محمد دانش:

محمد دانش در سال 1324 در مهاباد متولدشد. وی کارمند بازنشسته صدا و سیمای مهاباد بود. دانش علاوه بر خوانندگی و نوازندگی ساز عود، سازهایی چون عود و قانون نیز می ساخت.محمد دانش روز یک شنبه 22 شهریورماه با حضور جمعی از هنرمندان شهر مهاباد در قطعه هنرمندان به خاک سپرده شد.

 

هیاس غریبی:

هیاس غریبی شاعر برجسته منطقه هورامان و مشهور به "نالی عصر" روز دوشنبه 20 مهرماه بر اثر سانحه تصادف جان خود را از دست داد و یک روز بعد با حضور پر شور مردم هورامان در مجاورت پیرشالیار به خاک سپرده شد.

 

رحیم معینی کرمانشاهی:

این شاعر و ترانه سرای پیشکسوت سال ۱۳۰۱ خورشیدی در کرمانشاه دیده به جهان گشود. از سال ۱۳۴۱به کار نقاشی پرداخت و در این راه پیشرفت کرد و تابلوهایی نیز به یادگار گذاشت که از جمله تابلوی حضرت مسیح (ع) با کار سیاه‌قلم است. او در ضمن کارهای نقاشی، به نظم شعر می‌پردازد و داستان اختر و منوچهر را در چهار تابلو به رشته نظم کشیده است.

او ضمن سرودن شعر به تصنیف‌سازی هم پرداخت و تصنیف‌هایش که توسط خوانندگان رادیو خوانده می‌شد از شهرت نیز برخوردار شد. این شاعر و ترانه‌سرا تا کنون کتاب‌هایی را همچون «ای شمع ها بسوزید»، «فطرت»، «خورشید شب»، «حافظ برخیز» و دوره‌ی منظوم تاریخ ایران با عنوان «شاهکار» منتشر کرده است. همچنین همکاری با علی‌ تجویدی، پرویز یاحقی و همایون خرم در تولید آثار موسیقایی از دیگر فعالیت‌های این هنرمند است.

وی سه شنبه 26 آبان ماه 94 در بیمارستان جم از دنیا رفت. معینی کرمانشاهی از سال 87 به دلیل کهولت سن،‌ با بیماری نفس‌تنگی و ناراحتی سینه دست و پنجه نرم می‌کرد.

 

عبدالله ماچکه ای:

عبدالله قربانی معروف به عبدالله ماچکه ای هنرمند نام آوازه حوزه موسیقی فولکلور کردستان در سال 1320 در شهر قصر شیرین به دنیا آمده بود و تا سن 12 سالگی در این شهر زندگی کرده است، وی پس از آن به روستای ماچکه در منطقه لیلاخ کردستان رفته و به واسطه صدای دلنشینش در مجالس شادی و بزم دعوت می شد.
به دلیل حضور در روستای ماچکه به عبدالله ماچکه ای شهرت پیدا می کند. پس از آن وی برای همیشه در استان کردستان ماندگار شد و به عنوان هنرمند موسیقی فولکلور کردستان شهرت پیدا کرد.
ماچکه ای شامگاه شنبه 28 آذرماهدار فانی را وداع گفت و روز یکشنبه 29 آذرماه به خاک سپرده شد.

 

کریم کابان:

'"عبدالکریم جلال محمود" مشهور به‌ «کریم کابان» که‌ از هنرمندان پیشکسوت و مشهور حوزه‌ موسیقی کردستان عراق بود،«کریم کابان» خواننده پیش‌کسوت موسیقی کردی در سال ۱۹۲۷ در شهر سلیمانیه‌ کردستان عراق متولد شد و در ۵۰ سال حضور در حوزه موسیقی کردی، آثار زیادی را از خود به یادگار گذاشت، این خواننده نخستین اثر خود را در سال ۱۹۴۱ روانه‌ دنیای موسیقی کرد و در سال ۱۹۴۵ به‌ سمت مدیر بخش کردی رادیو بغداد منصوب شد و در همان سال، اولین آلبوم خود را روانه‌ بازار کرد.

کریم کابان استاد آواز کردی پنجشنبه ۲۴ دی ماه در سن ۸۹ سالگی، به‌ دلیل کهولت سن و بیماری در بیمارستانی در سلیمانیه‌ اقلیم کردستان عراق، دار فانی را وداع گفت.



برچسب ها:

ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران

0
0
پاسخ به این اظهارنظر

سامان نظری ۱۴۰۲/۱۲/۲۴
زۆر سپاس دەستان خۆش بێت

نظر خود را براي ما ارسال كنيد