تاريخ: ۱۳۹۶ سه شنبه ۲۳ خرداد ساعت ۱۱:۲۱ بازدید: 4737      نظرات: 6      کد مطلب: 4027

علاّمه احمدیان عمر و زمان را مسئولانه مصرف می‌کرد



زنده‌ یاد استاد احمد قاضی 

آشنایی حقیر با علامه‌ی بزرگ، زنده‌یاد علامه احمدیان از طریق مجله‌ی«سروه»[= نسیم] بود که بنده در مرکز نشر فرهنگ و ادبیات کردی در ارومیه سردبیرش بودم. اولین مقاله‌ی استاد که به دستم رسید بلافاصله متوجه شدم که ما یک شخصیت ادبی بسیار بزرگی داریم و باید از اندیشه و قلم و دانش و فرهیختگی ایشان استفاده کنیم. قبل از آن، آشنایی مختصری با ایشان در مهاباد داشتم ولی با دریافت آن مقاله دریافتم که باید از محضر استاد برای غنای کار نشریه و تقویت آن بهره ببریم.

همین باعث شد که در مهاباد خدمتشان برسم و قبل از اینکه از طریق نوشتن آشنا شوم، دوستی محکمی بین ما برقرار شد، علاقه‌ی بسیار زیادی به هم پیدا کردیم، در واقع من یک حالت شیفتگی نسبت به اندیشه، قلم، زبان، بیان و کار فوق‌العاده زیاد ایشان پیدا کردم، من شیفته‌ی این انسان شدم که با مسئولیت تمام، بی آنکه دقیقه‌ای صرف کارهای غیر ضروری کند، همیشه مشغول نوشتن، تفکر، مطالعه، بیان، شرکت در محافل ادبی، کنگره‌ها و گردهمایی‌ها بود و مسئولانه عمر و زمان خود را مصرف می‌کردند برخلاف بقیه‌ی روحانیان ما که کم‌کاری می‌کنند و دانش نسبتاً زیادی دارند اما به نوشته درنمی‌آورند. علامه احمدیان معتقد بود که باید این ملت را بیدار کرد، آگاه کرد، هم از نظر مذهبی و اندیشگی که تخصص ایشان بود و هم از نظر تقویت زبان و فرهنگ و ادب و تاریخ کرد که فوق‌العاده به این زمینه‌ها علاقه‌مند بودند.

به هر حال ایشان همکار بزرگ انتشارات صلاح‌الدین ایوبی و قلم‌زن بزرگی در مجله‌ی«سروه»بودند. بیشتر آثارشان در مجله‌ی «سروه» در زمینه‌ی تحقیق ناشناخته‌ها بود؛ یعنی ما فرزانگان و  استادانی داشتیم که در گمنامی فوت شدند و  کسی از آنها یاد نمی‌کند؛ که اگر این‌ها مثلاً متعلق به ملت دیگری بودند درباره‌شان کتاب‌ها نوشته می‌شد و اجلاس‌ها و برنامه‌های زیادی اجرا می‌شد. استاد احمدیان به این نقص و به این خلأ در فرهنگ کردی پی برده بودند و به همین جهت، تعداد زیادی از این اساتید و فرزانگان ناشناخته‌ی کرد را که در ایران یا در کردستان عراق و ترکیه بودند دوباره به ما شناساندند. شرح حال آن‌ها را می‌نوشت، آن‌ها را احیا می‌کرد. غیر از این کار، استاد احمدیان تسلطی کم‌نظیر بر زبان کردی داشت؛ هم شاعر بود و هم نثر نویس و هم طنزنویس و زبان در دست ایشان موم رام بود، در واقع به هر طریق که  می‌خواستند از زبان کردی استادانه استفاده می‌کردند و به این زبان شعر می‌سرود و نثر ادبی،  طنز، رمان و تاریخ می‌نوشت و به راستی استاد بزرگی بود و ما از محضرشان استفاده‌های فراوان می‌کردیم.

سخنرانی‌های به‌یادماندنی ایشان با آن فصاحت و بلاغت و تسلط کم‌نظیرشان بر زبان که از لحاظ محتوایی نیز ژرف و عمیق بودند، هنوز در یادها مانده است. در زمینه‌ی مسائل مذهبی، فقهی و فلسفی و تفسیر و احادیث و ... هم ایشان سرآمد بود و در منطقه‌ی کردستان نظیر نداشت و ارادت من همیشه باقی است و همیشه از این علامه‌ی شهیر یاد می‌کنم. یکی از اختصاصات زندگی خصوصی استاد این بود که در خانه‌ی خویش یک محیط کاملاً فرهنگی و علمی فراهم آورده بود؛ یعنی در خانه بیشتر آموختن و نوشتن و صحبت از این مسائل مطرح بود و مسائل روزمرگی را آنجا احساس نمی‌کردم. از خداوند برای فرزندان ایشان که خوشبختانه همه راه پدر را در پیش گرفته‌اند طول عمر و موفقیت آرزو دارم.

برگرفته از: ماه‌نامه‌ی اندیشه‌ی اصلاح ؛ سال اول  شماره اول  تیرماه 1394

(انتشار مجدد به مناسبت 23 خرداد 1396 ؛ سیزدهمین سالگرد ارتحال استاد احمدیان)


 



ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران

0
0
پاسخ به این اظهارنظر

شاهو ۱۳۹۶/۳/۲۴
این نوشته ی موجز وکوتاه که ازطرف نویسنده وروشنفکری نامدار نگاشته شده ودرخصوص متفکری اصیل وزمان شناس ومردم شناس اظهار گشته ،الحق رسا است وگویای چندبعدی بودن وملی مذهبی بودن تمام عیار اندیشمندی است که جلودار وپیشتاز بوده ونواندیشی تولیدگر وروشن اندیشی معتدل وپژوهشگر وادیبی صاحب سبک و دانشمندی ذوفنون بوده است.جالب اینجاست که به سبب روشن اندیشی ونواندیشی ورسالت روشنفکری وملی مذهبی بودن تمام عیارش ,اکثریت قریب به اتفاق کسانی که دراین سالها درخصوص اندیشه وآثارماحوال علا مه احمدیان یادداشت,مقاله,پایان نامه,کتاب مستقل,نوشته اند ویا برایش شعر سروده اند,ازطیف غیر مذهبی ونیز غیر روحانی بوده اند واین توفیق درتاریخ معاصر نصیب هیچ روحانی وعالم ودانشمند مذهبی دیگری حد اقل در کردستان ایران نشده است.خدا راه علامه ی اندیشمند را پر رهروتر وپویاتر گرداند.انشاالله.
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

پروین . ک ۱۳۹۶/۳/۲۴
به نطر می رسد که آنچه در اینجا آمده ترجمه نارسایی از یکی از یادداشت های استاد احمد قاضی باشد شاید هم متن این یادداشت نه یادداشت بلکه در اساس به صورت شفاهی بوده باشد شاید بهتر بود که اشاره ای به این مساله در ابتدا یا انتهای این یاد اشت می شد
سیروان ۱۳۹۶/۳/۲۴
محتوا ودرونمایه ی ژرف وعمیق این نوشته رابنگر وآنگاه تامل وتدبرکن ؛نه ظاهر وقشر کلام را ای خواهر دغدغه مند ودردمند وعزیزم!!!
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

فرشاد سعیدی ۱۳۹۶/۳/۲۴
خسته نباشید خدمت گردانندگان کانال هاره و با تشکر از شما به خاطر درج این مطلب در کانال وزینتان
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

... ۱۳۹۶/۳/۲۴
استاد احمدیان الحق که زمان شناس بود . یادش به خیر
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

ناصر ویسی ۱۳۹۶/۳/۲۴
با سلام . هر چند نفر نوشته ی استاد قاضی نثری محاوره ای بود اما مطلب پر محتوایی بود
0
0
پاسخ به این اظهارنظر

رحمانی ۱۳۹۶/۳/۲۴
یاد هر دو عزیز گرامی باد

نظر خود را براي ما ارسال كنيد