نعمت کورده (کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری)
طبق قانون "برای پیشبرد سریع برنامه های اجتماعی، اقتصادی، عمرانی، بهداشتی، فرهنگی، آموزشی وسایر امور رفاهی از طریق همكاری مردم با توجه به مقتضیات محلی اداره امور هر شهر با نظارت شورایی به نام شورای شهر صورت می گیرد. همچنین باز براساس قانون "نظارت برحسن اجرای مصوبات شورا وطرح های مصوب در امور شهرداری و سایر سازمان های خدماتی" از وظایف ذاتی شورا تلقی می شود.
این نوع نظارتها به جهت گستردگی وسعت شهر و نیز به لحاظ متنوع بودن موضوعات و پروژه های شهری ضرورتا مستلزم توانمندی زیادی است. در نگاه اول متاسفانه هم از حیث مکانی(موضعی) و هم از حیث موضوعی به لحاظ محدودیت تعداد اعضای شورا(که حتی با تعداد مناطق شهر نیز برابرنمی باشد) و هم به لحاظ محدودیت فنی و تخصصی هر ترکیبی از اعضا، عملا دشوار و یا حتی غیر ممکن به نظر می رسد.
از حیث موضعی و مکانی متاسقانه نظام شورایاری که برحسب محلات شکل نگرفته (در صورتیکه این نظام ایجاد اصلاح و تقویت شود) می تواند نقش دیده بانی محدود محلی و موضعی را ایفا نماید. اما نکته اینجاست که هرگز نمی توان از شورایاریهای محلات که حوزه عمل و اختیاراتشان محدود به محله ذیربط است، انتظار دیده بانی موضوعات مختلف عرصه شهر را نیز داشت . اگر نگاهی شورایاریهای محلات در شهری مانند تهران داشته باشیم ملاحظه می شود توان علمی و فنی این نهادهای محلی بسیار محدود است. بنابراین چه باید کر؟
براین اساس پیشنهاد می شود؛ به موازات تشکیل و شکل گیری شورایاری محله ای در دوره پنجم (که هنوز شکل نگرفته است)، با جلب مشارکت انجمن های تخصصی (مانند انجمن ارزیابی محیط زیست، جامعه مهندسان شهرساز، انجمن جامعه شناسان، انجمن مهندسان HSE، انجمن مهندسان فضای سبز، انجمن مدیرت بحران، انجمن مهندسان معمار و یا مهندسان عمران، انجمن مهندسان ترافیک و...) شورایاریهای علمی – فنی تشکیل شود. شورای اسلامی شهر مهاباد می تواند با تخصیص اعتبار ویژه و تعیین دستورالعملهای ساده و ساز و کار و مکانیزمهای مشخص و معین از توان علمی و تخصصی هریک از این انجمنها (که عمدتا متشکل از جوانان و متخصصان با انگیزه و مشتاق هستند) برای دیده بانی موضوعی حوزه های مختلف بهره برده و توان فنی و علمی نظارتی خود را بشدت تقویت نماید.
بر این اساس شورای اسلامی شهر مهاباد نقش ارزیابى و نظارت بر فرآیند و عملکرد مدیریت شهری تبیین و آشکار نمودن نقایص موجود در سیاستها و اصلاح سیاستها، مشخص نمودن و آثار سیاستها و پروژها، اندازهگیرى اثربخشى سیاستهاى شهری و اجرایی از حیث منابع مالى و انسانى و اندازهگیرى هزینههاى این سیاستها، تهیه گزارشهاى دقیق در مورد شیوه تخصیص، توزیع و توزیع مجدد منابع و ارائه ادله موضعی و موضوعی کافی برای تصمیم گیریها بهره خواهدبرد.