تاريخ: ۱۳۹۶ چهارشنبه ۱۳ ارديبهشت ساعت ۱۰:۱۲ بازدید: 3048      نظرات: 3      کد مطلب: 3752

زندگی و آثار استاد 'حسن زیرک' مورد بحث و بررسی پژوهشگران قرار گرفت


 نشستی تخصصی برای شناخت و بررسی آثار استاد 'حسن زیرک' توسط انجمن پژوهش هنر با حضور اساتید موسیقی و پژوهشگران این حوزه در دانشگاه کردستان برگزار شد.

 به گزارش پایگاه خبری - تحلیلی هاژه، شامگاه سه شنبه نشست شناخت و بررسی آثار حسن زیرک توسط انجمن پژوهش هنر دانشگاه کردستان با حضور اساتید موسیقی و پژوهشگران این حوزه برگزار شد.
این مراسم که با حضور پرشور دانشجویان برگزار شد، حسین محمدزاده، شهرام علیمحمدی، هیوا رحمانی، فواد بذرافکن، بهمن حاج امینی، منصور بهرام بیگی، کامبیز کریمی و قادر آزمند نتایج پژوهش‌ها و تحقیقات خود پیرامون آثار حسن زیرک را بیان کردند.
اساتید موسیقی کردستان در این مراسم اظهار کرد: حسن زیرک را نمی‌توان هنرمند بلکه باید او را اسطوره موسیقی کردستان دانست چراکه قبل و بعد از وی، نمونه صوتی حسن زیرک مشاهده نشده است.
شهرام علیمحمدی افزود: پس از حسن زیرک هر کس با این سبک و سیاق آواز خوانده است تنها تقلیدی از کارهای او بوده است و هرگز تازه گری در این موارد مشاهد نشده است.
در ادامه شاعر سنندجی نیز حسن زیرک را نمونه کامل تاریخی دانست و افزود: حسن زیرک به بخشی از هویت کُرد تبدیل شده است.
کامبیز کریمی عنوان کرد: حسن زیرک با کار در رادیو کرمانشاه و رادیو تهران که با اهداف سیاسی و همزمان با رخدادهای سیاسی در جغرافیای غرب ایران، علیرغم بیسوادی اش همواره نسبت به مسائل و اتفاقات جامعه موضع می‌گیرد و آن را در آواز خوانی خود نمایان می‌کند.
وی توانایی و شهرت حسن زیرک را به چهار دلیل عنوان کرد و گفت: حرکت در بستر معقول سیاسی، تسلط بر فولکلور، استاد بداهه و همچنین استاد بودن در نوستالژی از ویژگی‌های شعری حسن زیرک است که او را با هر هنرمند دیگری متفاوت می‌کند و باعث شده است وی به بخشی از هویت تفکیک ناپذیر کُردها تبدیل شود.
استاد جامعه شناسی و پژوهشگر کردستانی در ادامه این مراسم عنوان کرد:حسن زیرک یک هزار و 500 آواز داشته است که به واقع بی نظیر است و علاوه بر این، بسیاری از آوازهای وی ضبط و ثبت هم نشده است.
حسین محمد زاده ادامه داد: این هنرمند نامی که همواره نماد موسیقی کردی است، نفوذ فرهنگی فوق العاده‌ای نه تنها در کردها بلکه در همسایگان فارس، ترک و لر زبان آنها نیز داشته است.
در ادامه سایر سخنرانان در پنل‌های تخصصی دیدگاه‌ها و نتایج پژوهش‌های خود حول محور این هنرمند کرد بیان کردند و آوازهای حسن زیرک پخش و توسط هنرمندانی از استان و کردستان عراق نیز خوانده شد.
لازم به ذکر است؛ حسن زیرک سال 1300 در شهرستان بوکان متولد شد و در سن پنج سالگی پدر خود را از دست داد و فشار زندگی بر وی متحمل شد وی به خاطر صدای متفاوت و قدرت بداهه گویی اش سال 1325 با رادیو کردی تهران و سال 1339 نیز با رادیو کردی کرمانشاه همکاری می‌کرد و پژوهشگران معتقدند وی 700 تا یک هزار و 500 اثر هنری دارد که به 2 شیوه ضبط در رادیو و ضبط در میان مردم تاکنون باقی مانده است و همچنان از محبوب ترین هنرمندان کردزبان است.
وی در پنجم تیرماه سال 1351در سن 50 سالگی در بیمارستان بوکان به‌علت بیماری درگذشت و در دامنهٔ کوه نالشکینه بوکان به خاک سپرده شد.
منبع: ایرنا



ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران

0
0
پاسخ به این اظهارنظر

ایمان،کرماشان ۱۴۰۱/۸/۲۴
متاسفم، حسن زیرک یک استاد یا ...نیست بلکه یک.نابغه است مثل انیشتین.از روزی بودم تا الان اهنگاشو گوش میدم ،ای کاش فقط 10 سال دیگه عمر میکرد
1
1
پاسخ به این اظهارنظر

سلیمان هستم ۱۳۹۶/۲/۲۷
اینجانب از مریدان وشاگردان این اسطوره وخواننده بی همتا وبی نظیر تاریخ کردها هستم .بسیار ساعاتی در محضر بوده وکسب هنر نموده ام .من بعنوان یکی از مریدان این ابر مرد عرصه هنر موسیقی کردی بسیار متاسفم که چه در ایران وچه در اقلیم کردستان انگونه که شایسته این اعجوبه موسیقی کردیست نتوانسته ویا نخواسته اند مراسمات وبزرگداشتهایی در حد وقواره نامبرده گرفته شود .متاسفم که نامبرده برادری یا کسی را نداشته دنبال چنین برنامه هایی برایشان برود در حالیکه برای سایر هنرمندان مخصوا در اقلیم کردستان که خیلی از استاد زیرک پایین تر از نظر موزیک بوده اند وهستند چه مراسمات وسیدیها ویاد وارها گرفته شده است.جای بسی تاسف است که حتی هنرمندان نیز انچنانکه باید وشاید در مورد این اسطوره بی همتا فعال نبوده وادای حق ایشانرا ننموده اند. به اثار این هنرمند برجسته وتقریبا خود ساخته بنگرید که چگنه خودش علیرغم تقریبا بیسوادی هم شاعر هم اهنگساز وهم خواننده و....بوده.کدامیک از خواننده گان هر چهار پارچهکردستان به اندازه ایشان ترانه داشته اند؟ کدام خواننده دیگری حتی در اقوام دیگر نیز سراغ دارید که حد اقل هفتصد اهنگ وشاید به گفته بعضی تا هزار وپانصد اهنگ به زبان ولهجه های گوناگون اجرا کرده باشد؟.امیدوارم هنرمندان ودوستدانش ومخصوصا مسولین صدا وسیمای شهرستانها واقلیم کردستان بتوانند وبخواهند انچه لازم است در حق این شاه خواننده که در واقع وظیفه انهاست به انجام برسانند.به امید انروز
0
1
پاسخ به این اظهارنظر

toofan ۱۳۹۶/۲/۱۴
بەڕاستی مامۆستا حەسەن زیرەک هونەرمەندێکی گەورەو بێ رکابەر بووە.
هونەرمەندێک کە تائەلان هیچ کەس نەیتوانیوە وەکوو ئەوی بڵێت ئەوانەی کە وا کتووشیانە لاسایی ئەویان کردۆتەوە.
نێوی ئەو هونەرمەندە گەورەیە هەمیشە لە ناخی دڵمان دا دەمێنێت.

نظر خود را براي ما ارسال كنيد