تاريخ: ۱۳۹۶ پنج شنبه ۱۰ فروردين ساعت ۱۸:۱۲ بازدید: 2303      نظرات: 1      کد مطلب: 3555

توصیه های پیشگیری از خودکشی


دکتر سامرند سلیمی
روان پزشک و روان درمانگر

در صدد بازگشت به زادگاه بودم که دیدم دکتر توفیق صدیقی رییس نظام پزشکی مهاباد در گروه سپیدجامگان مهابادی پیام داده اند که یکی از روان پزشکان گروه متنی جهت آموزش همگانی در مورد پیشگیری از خودکشی بنگارند . وقتی به مهاباد رسیدم با شنیدن خبرهای ناگوار در این زمینه علت نگرانی دکتر صدیقی را دریافتم . 
نکاتی که خدمت هم شهریان عزیزم ارائه خواهم داد، بر اساس توصیه های کمیته پیش گیری از خودکشی انجمن علمی روان پزشکان ایران است که به همت دکتر محمد اربابی و دکتر مهدی حسن زاده و  دیگر اساتید روان پزشکی خبره در این زمینه ، تهیه و تدوین شده است . 
۱. در مهمانی ها و به ویژه در حضور نوجوانان از بحث و خبررسانی پرآب و تاب درباره خودکشی خودداری کنید .
۲. خودکشی هرگز یک علت منفرد ندارد . حتی استعداد بیولوژیک و  ژنتیکی نیز در بروز این رفتار نقش دارد . از نسبت دادن خوکشی افراد به یک علت منفرد ظاهری مثلا بیکاری یا بی پولی یا شکست عاطفی یا تحصیلی اکیدا خودداری کنید . چون دراین صورت این علل به عنوان یک توجیه کننده قطعی خودکشی در ذهن نوجوانان جا می افتد .
۳. صدا و سیما و مجلات و روزنامه ها و کانال های تلگرامی محلی می بایست اکیدا از پخش خبر خودکشی با تیترهای جنجالی ، آوردن کلمه خودکشی در تیتر خبر ، انتشار تصاویر مربوط به حادثه ، انتشار عکس و نام فرد خودکشی کننده  و ذکر جزییات روش خودکشی  و نیز نام بردن از مکان دقیق آن خودداری نمایند ؛ به ویژه اگر آن فرد ، فرد محبوب و معروفی برای نوجوانان باشد . هم چنین لازم است  از پخش مصاحبه با شاهدان عینی و نیز پخش مصاحبه با پلیس درباره واقعه خودداری به عمل آید. در خبرها تا حد امکان به جای کلمه خودکشی از عبارت "پایان دادن به حیات خود " استفاده کنید و هرگز خبر خودکشی را در صفحه اول روزنامه نیاورید .
۴. نوجوانانی که فکر اقدام به خودکشی را در ذهن خود  می پرورانند ممکن است مستقیما آن را به شما و یا دوستان نزدیکشان اعلام کنند ؛ مثلا بگویند " اگر امسال در کنکور قبول نشوم خودم را خواهم کشت " ؛ و یا ممکن است قصد خود را به شکل غیر مستقیم اعلام کنند . مثلا بگویند "کاشکی این زندگی زودتر تمام شود" و یا " هیچ علاقه ای به این زندگی ندارم ". این حرف ها را جدی بگیرید و نوجوانتان را تحت نظر بگیرید و با روان پزشک یا روان شناس مشورت نمایید.
۵. رفتارهایی که ممکن است نشانه خودکشی قریب الوقوع در یک نوجوان باشد را جدی بگیرید . مثلا بخشیدن وسایل و اموالی که برایش عزیز است به دیگران و نیز خداحافظی و حلالیت طلبی از نزدیکان . البته مهم ترین پیش گویی کننده خودکشی ، سابقه اقدام به خودکشی قبلی است که منجر به فوت نشده است . 
۶. بروز افسردگی فرد را در معرض اقدام به خودکشی قرار می دهد . افسردگی یک بیماری قابل درمان است و درمان طبی به موقع ، فرد را از فکر خودکشی رها می سازد . وقتی با یک فرد افسرده مواجه می شوید ساختار ذهنی فعلی او را با ساختار ذهنی خودتان مقایسه نکنید و نگویید " آدم باید خودش هم به خودش کمک کند که حالش خوب بشود " بیماران افسرده علی رغم همه تلاشی که می کنند ، خودشان قادر به بهبود حال خودشان نیستند و می بایست حتما از درمان روان پزشکی برخوردار شوند . ورزش و مسافرت و مهمانی تنها قادر به زدودن غمگینی های روزمره می شوند و به هیچ عنوان توان درمان بیماری افسردگی را ندارند . 



ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران

0
0
پاسخ به این اظهارنظر

مسعود رشیدی ۱۳۹۶/۱/۱۱
متاسفانه در یک سال گذشته امار خودکشی در مهاباد افزایش یافته است ،اینکه پزشکانی همشهری احساس مسئولیت کرده و مطالبی مفید را سفارش کرده اند ،جای قدردانی دارد و بر ماست که جهت سلامت جامعه ی خود موارد قید شده را رعایت کنیم .
با سپاس از دکتر صدیقی ودکتر سامرند سلیمی

نظر خود را براي ما ارسال كنيد