تاريخ: ۱۳۹۵ شنبه ۲۸ اسفند ساعت ۱۶:۴۱ بازدید: 1733      نظرات: 0      کد مطلب: 3457

7 اثر از میراث معنوی کوردستان در فهرست آثار ملی ثبت شد


مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کوردستان گفت: هفت اثر از آثار میراث معنوی استان کردستان در جلسه کمیته ملی میراث فرهنگی ناملموس با حضور اعضای کمیته در فهرست آثار ملی ثبت شد.

سیدمحسن علوی  اظهار کرد: طی جلسه‌ای که در تاریخ 22 اسفندماه سال جاری در سازمان میراث فرهنگی کشور برگزار شد، آثار ارزشمندی در حوزه میراث معنوی شامل روش کهن آموزش و روخوانی قرآن کریم (حنجی کردن قرآن)، دف و روش دف نوازی در کردستان، روش ساخت سنگ هاره (آسیاب دستی)، روش سقز گیری، مراسم ذکر قیام یا سماع در طریقیت قادریه، فن مغارکاری و مراسم شاحسین خوانی یا (شاخ سی) در شهر سریش آباد ثبت ملی شد.

وی با اشاره به این اقدام ارزشمند در زمینه ثبت آثار معنوی در فهرست آثار ملی، گفت: کردستان از گذشته‌های دور تاکنون به عنوان یکی از استان‌ها و مناطق برتر کشور در حوزه ساخت و نواختن دف به شمار می رفته است به همین دلیل امروز نیز این ساز عرفانی در میان مردم این دیار از ارزش و جایگاه ویژه‌ای برخوردار است.

مدیرکل میراث فرهنگی کردستان ساخت دف و شیوه نواختن آن در کردستان را بی نظیر خواند و عنوان کرد: ثبت روش دف نوازی اقدام ارزشمندی در راستای حمایت از اساتید و بزرگان این ساز عرفانی بود.

وی در ادامه اظهار کرد: سنندج خواستگاه اصلی دف نوازی در کشور و حتی در کل جهان است که امید است با این اقدام توسعه و ترویج روش دف نوازی و ساخت آن در کردستان از اهمیت بیشتری برخوردار شود.

علوی در ادامه به ثبت روش حنجی کردن قرآن به عنوان یکی از فنون بسیار تخصصی و حرفه‌ای در زمینه آموزش کلام الله مجید به افراد بی سواد یاد کرد و گفت: بدون شک این شیوه آموزش نیز یکی دیگر از میراث معنوی بی بدیل در کردستان بود که به ثبت ملی رسید.

وی در ادامه افزود: شیوه و روش بسیار هوشمندانه‌ای در زمینه تهیه آرد برای خانواده‌های قدیمی در این استان وجود داشت و آن هم ساخت هاره(آسیاب دستی) از سنگ بوده که با این وسیله بسیار ساده اما کاربردی مردم مایحتاج خود را تهیه می‌کردند و در واقع خانواده در زمینه تهیه آرد گندم و سایر حبوبات خودکفا می‌شدند.

مدیرکل میراث فرهنگی کردستان در ادامه اضافه کرد: یکی دیگر از مشاغلی که در کردستان از قدیم الایام وجود داشته روش سقز گیری از درختان ون بوده که این روش هم خوشبختانه به ثبت ملی رسید.

وی ادامه داد: مراسم معنوی و عرفانی دراویش در کردستان همواره یکی از مراسماتی بوده که با یاد و نام خداوند متعال، حضرت ختمی مرتبت و خاندان پاک و مطهرش همراه بوده که با ذکر قیام و سماع همراه می‌باشد و در کردستان بزرگان زیادی این مراسم معنوی را برپا داشته و هم اکنون هم اجرا می‌شود. خوشبختانه توانستیم ذکر قیام یا سماع در طریقت قادریه کردستان را در زمره آثار ملی ثبت کنیم که این هم یک اقدام با ارزش بود.

علوی در ادامه به ثبت آثار دیگری همچون مغارکاری که هنری منسوخ شده بود اشاره کرد و گفت: در سنندج توانستیم این فن را دوباره احیا و به ثبت برسانیم. مغارکاری کنده کاری بسیار هوشمندانه است که بر روی چوب صورت می‌گیرد و ترکیبی از گره چینی و منبت کاری است.

وی در پایان با اشاره به ثبت مراسم مذهبی شاه حسین خوانی که در شهر سریش آباد قروه و در دهه اول محرم برگزار می‌شود. گفت: این مراسم یکی از مراسمات بسیار خاص ماه محرم الاحرام می‌باشد که توسط مردم منطقه سریش آباد اجرا می‌شود و به ثبت ملی رسید.




ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد