شاید تا به حال متوجه شده باشید که زن و شوهرها هر چه بیشتر با هم زندگی میکنند بیشتر شبیه هم میشوند. همه زوجها چیزهای مشترک زیادی دارند حتی اجزاء صورت مشابه. اما بعضی از آنها به اندازه خواهر برادرها به هم شباهت دارند. و اما نظر دانشمندان درباره این موضوع چیست؟
دانشمندان میگویند ما کسی را انتخاب میکنیم که نه تنها به خودمان بلکه به والدین جنس مخالفمان نیز شباهت داشته باشد. در این جا مهم ترین عوامل رنگ چشم ها، موها و سن آن هاست. اگر والدینتان زمانی که شما را به دنیا آوردند زیاد جوان نبودند به دنبال شخصی می گردید که از شما بزرگ تر باشد.
تعداد سالهایی که با هم زندگی میکنید
رابرت زاجونک روانشناس برجسته آمریکایی در یکی از تحقیقاتش در این زمینه عکس های زوج ها از زمان ازدواج تا سال ها پس از ازدواج را جمع آوری کرد و به این نتیجه رسید حتی زوج هایی که کوچک ترین شباهتی به همدیگر ندارند پس از ۲۵ سال کاملا شبیه همدیگر می شوند. از نتایج دیگری که از این تحقیق گرفت این بود هر چه زوج ها زندگی شادتری داشته باشند شباهت بیشتری به هم پیدا می کنند.
تو یه بررسی جالب دو نفر از پژوهشگران دانشگاه استنفورد دنبال این بودن ببینن این ماجرا واقعیه! و جدی جدی قیافه آدمها شبیه کسی میشه که بیشترین نشست و برخاست و تعامل عاطفی رو باهاش داشتن! برای رسیدن به جواب، پژوهشگران ۵۱۷ زوج رو انتخاب کردن و عکسهای مشترک اونها در بازههای زمانی مختلفی مثل اوایل ازدواج، دو سال بعد از ازدواج و بین ۲۰ تا ۶۹ سال بعد از ازدواج رو گردآوری کردن و شروع کردن به بررسی.
به اشتراک گذاشتن تجربیات
یکی دیگر از دلایلی که باعث می شود زن و شوهرها به هم شباهت پیدا کنند به اشتراک گذاشتن تجربیات آن ها با یکدیگر است. زوج ها در طول زندگی لحظات شاد و غمگین زیادی را با هم تجربه می کنند. تمام این تجربیات روی زبان بدن و وضعیت احساسی آن ها تاثیر می گذارد و به نوعی تاریخ زندگی آن ها را می توان از روی صورتشان خواند. حتی چین وچروک های روی صورت آن ها نیز به یک شکل ایجاد می شود.
ما انسان ها به کسانی که به ما شباهت داشته باشند جذب می شویم
طبق مطالعات و تحقیقات انجام شده ما انسان ها به کسانی جذب می شویم که به ما شباهت داشته باشند. این نظریه می گوید معمولا انشخاصی که فنوتیپ های مشابه دارند با هم ازدواج می کنند. اگر زن و شوهر به هم شباهت داشته باشند احتمال این که بچه آن ها به هر دو شباهت داشته باشد بیشتر می شود. دانشمندان معتقدند انسان ها از این طریق ژن خود را به نسل های بعدی منتقل می کنند.
سیستم ایمنی مشابه
سیستم ایمنی بدن روی سبک زندگی تاثیر می گذارد. مثل عادت غذا خوردن و ورزش کردن. زوج هایی که مدت زیادی است با هم ازدواج کرده اند سیستم ایمنی بدن مشابه تری دارند. شاید به این دلیل است که این دو عادت ها و سبک زندگی خودشان را با هم در زندگی به اشتراک گذاشته اند.
تقلید
زوج هایی که با هم تفاهم زیادی دارند از سبک زندگی و زبان بدن همدیگر تقلید می کنند. به نظر می رسد در رابطه آن ها اعتماد و آرامش عاطفی زیادی برقرار است. به گفته روانشناسان زوج ها به تغییر عادت های خودشان در زندگی زناشویی تمایل نشان می دهند. به عنوان مثال اگر یکی از آن ها سعی می کند که سیگار را ترک کند و غذاهای سالم بخورد. دیگری هم همین کار را خواهد کرد. صرفنظر از شباهت ها و تفاوت ها مهم ترین چیزی که باید در زندگی فراموش نشود این است که همسرتان را دوست داشته باشید و با عشق زندگی کنید.
آیا شما نیز به همسرتان شباهت دارید؟
شنیدید میگن زن و شوهرها رفته رفته از نظر قیافه شبیه هم میشن!؟
دکتر امید امانی
تو مرحله بعد واسه اینکه کمترین سوگیری اتفاق بیفته، همه عکسها رو یکدست کراپ و سیاه سفید کردن و از نظر کیفیت تصویر اونها رو تو بالاترین و دقیقترین کیفیت تنظیم کردن و تو دسته بندیهای مختلف به ۱۵۳ نفر نشون دادن و گفتن این مجموعه عکس رو ببین لطفا. به نظرت این آقا/ خانم از نظر قیافه به چهره کدوم یکی از افراد پایین بیشترین شباهت رو داره، به ترتیب براساس میزان شباهت عکسهای پایین با بالایی بهشون نمره بده و دسته بندی کن. درست مثل تصویر پایین. تو مرحله بعد برای این که قضاوت بهتری رو جزئیات چهرهها وجود داشته باشه با استفاده از هوش مصنوعی و الگورتیم تشخیص چهره شروع کردن به آنالیز چهرهها و بررسی میزان تشابه خط و خطوط و حالت و جزئیات چهره زن و شوهرها…
نتیجه؛
شاید تو یکی دو سال اول ازدواج به واسطه جذابیتها و تازگیهای طرفین واسه هم یه کم از حالت چهره، نوع لبخند، شکل و شمایل ابراز احساسات، استایل چهره و واکنشها شبیه به هم دیده بشن، اما در گذر زمان و با گذشت سالها پس از ازدواج، هیچ شباهت معناداری در چهره زن و شوهرها شکل نمیگیره.
و خروجی مطالعه حکایت از اون داشت که؛ نه قضاوتهای انسانی و نه الگوریتم تشخیص چهره هیچ شباهت معناداری که بشه گفت زن و شوهری بعد از یه عمر زندگی از نظر چهره شبیه هم شدن رو نشون نمیده و این فرضیه گویا از بیخ و بن نادرسته و طبق مطالعات رد میشه. اما واسه اینکه چرا این فکر بین ما هست دو تا دلیل احتمالی گزارش شده؛ اولی اینه که ما تنها زن و شوهرهایی رو بیشتر شبیه هم میبینیم که رابطه خوبی با هم دارن و این ماجرا رو در مورد زوجینی که با هم نمیسازن خیلی حس نمیکنیم. پس پردازش ما از چهره آدما تحت تاثیر نگرش ما نسبت به اونهاست.
و دلیل دوم اینکه؛
خانم پائولا نیدنتاله که برای اولین بار تو سال ۱۹۸۷ این مسئله رو بررسی کرد میگه؛ زوجینی که حال رابطهشون خوبه، تجربه احساسات یکسان بیشتری رو با هم دارن که همین ماجرا باعث تغییر اندکی تو بافتهای ماهیچهای و پوستی اونها میشه. مثلا اونها هیجانات مشترک بیشتری رو باهم تجربه میکنن. با هم شادن، غمگینن، به یه اندازه از یه خبر خوش خوشحال میشن و مصیبتها غمگینشون میکنه که همین ماجرا میتونه کمی رو تغییر حالات چهرهای اونها اثر بگذاره و از نظر بیننده شبیه به نظر برسن.