به گزارش هاژه، یک هفته مانده به عید نوروز حلاوه ملاوه در مهاباد به شکلی بسیار متفاوت از سالهای گذشته آغاز شده و بیشتر شهروندان را ناراضی کرده است.
مردم کورد و به ویژه مهاباد هر سال در عید نوروز با برگزاری آیینهای کهن همچون حلاوه ملاوه و کوسه به داس و میر نوروزی به استقبال نوروز میروند، اما امسال از چند هفته قبل برخی کودکان و نوجوانان خانه به خانه، مغازه به مغازه و حتی خودرو به خودرو درپی گرفتن وجه نقد از شهروندان هستند که این رفتار را نمیتوان حلاوه ملاوه یا کوسه به داس کوردی دانست.
درحالیکه در قدیم والدین روزی که سال جدید آغاز میشد، زیباترین لباس کوردی را بر تن فرزندشان میکردند، کودکان هم در محدوده منزل خودشان نهایتا یک کوچه آنطرفتر به منزل دوست، فامیل و همسایه میرفتند و شعر موزون «حهلاوه مهلاوه، بێستانی سوور و ساوا، كوڕتان ببێ به زاوا، كچتان نهبێ بهچاوە، شتێکمان بۆ بخەنه بن تاوە.» را میخواندند، اگر هم صاحبخانهای هدایای بیشتری میداد چند باری آن را به نشانه تشکر تکرار میکردند. البته اغلب هدایاها مینو، شکلات، تخم مرغ، میوه و یا نهایتا کیک بود، معدود افرادی هم بودند که همراه با شکلات پول خرد هم میدادند.
اما این روزها بر اساس گزارشات میدانی، عصرها در بسیاری از چهارراهها کودک و بزرگسال کارتخوان بدست یکدفعه جلو خودروها را سد کرده و طلب عیدی میکنند و حتی پا را فراتر گذاشته و با انداختن کارتخوان به خودرو آنهم در تقاطعها رانندگان را کلافه و در عمل انجام شده قرار میدهند.
برخی یکباره به خیابان آمده و مانع حرکت خودروها میشوند تا به هر طریقی که شده عیدی بگیرند. برخی شبها دیرقت زنگ منازل را زده و برخی هم در اوج شلوغی بازار مغازهداران را کلافه میکنند. جالبتر اینکه همه آنها یک جمله را میگویند آمدهایم برای حلاوه ملاوه، پول میخواهیم!
این افراد نه شکلات و نه تخم مرغ و نه میوه و نه حتی پول نقد کم را قبول میکنند و با داشتن کارتخوان سیار به قول خودشان بهانه را از همه گرفتهاند، درحالیکه این رفتار نه رنگ و بویی کوردی و نه اجتماعی و نه فرهنگی دارد و حتی در برخی موارد آسیبزا هم شده و صدای شهروندان و گردشگران را درآورده است.
اگرچه زنده نگهداشتن آیینهای سنتی و کوردی همواره مورد احترام و قابل تقدیر است اما رفتارهایی از این دست نه تنها به ابتذال کشیدن یک رسم کهن بلکه نابودی آنها را هم سبب خواهد شد.
در حقیقت حلاوه ملاوه یک رسم کهن کوردی و با هدف آشنایی کودکان با نوروز کوردستان، ادب و فرهنگ ترویج آداب معاشرت بوده ولی آنچه این روزها شاهدیم بیشتر بدآموزی و بیمحتوا کردن و به ابتذال کشاندن نوروز کوردستان، فرهنگ، آداب معاشرت و ... است.
لازم است قبل از هرچیز شهروندان گرانی را به همه چیز ربط ندهند و لازم نیست کودکی معصوم وضعیت اقتصادی خانواده و جامعه را آنگونه احساس کند تا برای خرید برخی اقلام به کارتخوان و پول نقد و نوروز پناه ببرد، درثانی والدین اگر میخواهند رسم و رسومات نوروز کوردستان را زنده نگه دارند، احترام به حقوق دیگران، ادب و ... بیشتر ارجحیت دارد.
در این زمانه اینترنت و فضای مجازی بستری مناسب برای مطالعه و آشنایی با رسومات به ویژه در عید نوروز است، والدین بجای تفسیر اشتباه مسیر درست را به فرزندان آموزش دهند.
اجازه دادن به فرزندان برای حلاوه ملاوه در چند محله آنطرفتر و یا چهارراه و خیابان، ضمن اینکه میتواند امنیت کودکان را به مخاطره بیاندازد، ممکن است منجر به حوادث غیرقابل جبران ازجمله حوادث رانندگی هم شود.
حلاوه ملاوه کودکانه است و باید معصومت کودکانه در آن بازتاب یابد، به نحوی که ساده، بی آلایش و کودکانه باشد و در آن کودکان لباس کوردی بپوشند، شعر کوردی کودکانه بخوانند و با هدیهای کوچک اما شیرین خنده بر لبانشان آورده شود، تشویق شوند و دوست داشته شوند، لذا اجرای آن توسط افراد بزرگسال نه تنها جذابیتی ندارد بلکه آنرا نمیتوان حلاوه ملاوه نام گذاشت.