تاريخ: ۱۴۰۳ پنج شنبه ۱۶ اسفند ساعت ۱۸:۱۷ بازدید: 767      نظرات: 0      کد مطلب: 24110

آمریکای ترامپ و دنیایی که در امان نخواهد بود


هاژه- با پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا روزانه ده‌ها فرمان اجرایی صادر می‌شود و همزمان با آن ترامپ از برنامه‌هایش برای جهان رونمایی کرد.
اگرچه ترامپ پیش از انتخابات و بعد از آن هم همواره می‌خواهد چهره‌ای صلح طلب از خود به جهان ارائه دهد، اما واقعیت این است که برنامه اصلی او چنگ اندازی بیشتر آمریکا بر جهان است.
 
آمریکا برنده بحران روسیه و اوکراین
سنگ بنای بحران اوکراین و روسیه سیاستگذاری آمریکا در سال‌های پایانی جنگ سرد و بعد از اتحاد جماهیر شوری بود و حالا ترامپ می‌خواهد که یک شبه برنده میدان باشد.
بعد از اتحاد جماهیر شوری، تمام زرادخانه‌های هسته‌ای بهمراە جنگ‌افزارهای قدرتمند این کشور یا نابود یا به آمریکا تحویل داده شد و در مقابل آن کشورهای غربی امنیت اوکراین را بدون گسترش ناتو در مرزهای روسیه تعهد کردند، چند دهه بعد با استقرار سامانه‌های پدافندی آمریکا و گسترش ناتو در شرق اروپا ضمن عدم پایبندی به تعهدات، تنش بین اوکراین بدون سلاح با روسیه هسته‌ای را گسترش دادند، تا بهانه‌ لازم جهت حمله روسیه به اوکراین فراهم آید.
در مقابل هم منابع چشمگیر و تمایل قسمت‌هایی از اوکراین برای الحاق به روسیه و عدم توان نظامی اوکراین، روسیه را بیش از پیش وسوسه کرد، بیخبر از آنکه نقشه فرو رفتن در باتلاق جنگ مدت‌ها پیش ترسیم شده است.
حالا بعد از چند سال جنگ و عقب‌گرد اقتصاد روسیه، آمریکا از اوکراین و روسیه سهم‌خواهی می‌کند آنهم برای صلحی که بیش از طرف‌های درگیر برای آمریکا نفع دارد.
ترامپ از یک سو روسیه را از ادامه جنگ و فرو رفتن در باتلاق می‌ترساند و از سویی دیگر اوکراین را از موجودیت و اشغال کیف، کشتار مردم و بدهی‌ها می‌ترساند، اما با صلح مد نظر ترامپ، هم تمامی بدهی‌های اوکراین با سود چند برابر به امریکا باز می‌گردد و هم با روسیه در غنیمت جنگ شریک تجاری خواهد شد. ضمن اینکه ناتو و کشورهای اروپایی را هم در موضع ضعف قرار خواهد داد.
 
بحران سوریه و افزایش هژمونی آمریکا و متحدان اصلی
بحران سوریه که بیش از یک دهه بطول انجامید دقیقا در نقطه‌ای که بیشتر جهان بر این باور بودند دیگر سرنگونی درکار نخواهد بود یک شبه فروپاشید و با باز کردن میدان برای ترکیه و اسرائیل کاهش هژمونی جبهه مخالف آمریکا استارت زده شد.
در هیاهو و بزرگ نمایی خودمختاری نسبی کوردها در رسانه‌ها و بمباران خبری در این رابطه، اسرائیل بخش‌هایی از خاک سوریه را عملا اشغال کرد و حالا هم زمزمه‌های تشکیل یک کشور مستقل مسیحی هم مرز با اسرائیل و چند کشور اسلامی به گوش رسیده تا متحد اصلی و دیرینه آمریکا حیاط خلوت خود را داشته باشد و مرزهای خود را با کشورهای عربی به حداقل برسانند.
ترامپ چند روز قبل از شروع کار در کاخ سفید با صدور فرمان آتش به اختیاری به اسرائیل و خفه کردن صدای مخالفان در داخل و خارج، بی محابا نقشه خود را برای غزه نابود شده بعد از جنگ را اعلام کرده است.
هرچند که جهان اسلام یکصدا مخالفت خود را با طرح ترامپ اعلام و بشدت آن را محکوم کرده‌اند اما منصرف کردن ترامپ و اسرائیل چندان هم آسان نیست، به ویژه اینکه رهبران این دو کشور پایبندی خاصی به قوانین بین المللی ندارند.
 
تعرفه‌های اقتصادی آمریکا و جبران عقب ماندگی اقتصادی 
علاوه بر رشد اقتصادی روبه رشد و رضایتبخش چین در همه عرصه‌ها سالهاست این کشور بر تولید صنعت نوظهور هوش مصنوعی و خودروهای الکتریکی سرمایه‌گذاری و تمرکز کرده، درحالیکه آمریکا همیشه جامعه مصرف‌گرا و خودروهای پرقدرت بنزینی را ترویج داده است، با استقبال شهروندان آمریکای و بازار جهانی از خودروهای برقی، این کشور درصدد جبران عقب ماندگی خود است و در این بین به انرژی‌های کمیابی همچون لیتیوم که در ساخت باطری‌های برقی کاربرد دارد، نیازمند است.
برای کشوری که اقتصاد حرف اول و آخر را می‌زند، عدم پایبندی به قوانین ساخته دست بشر پیش پا افتاده است و بهترین راه برای تعادل بخشی به تراز اقتصادی افزایش تعرفه‌های وارداتی و صادرات بدون تعرفه است که برای تحقق این امر، تعرفه اقتصادی برای واردات کالا از کشورهایی همچون چین، کانادا، مکزیک، اروپا و هر کشوری که بخواهد اعمال می‌کند، درمقابل صادرات خود را به کشورهایی درحال توسعه و وابسته بدون تعرفه و حتی با نرخ بیشتری انجام می‌دهند، پشتوانه این اقدام هم تحریم‌های اقتصادی است که درصورتی که کشورهای مذکور از آن سرپیچی کنند، اقتصادشان دچار عقب گرد خواهد شد.
صدور فرمان تعرفه‌های اقتصادی برای متحت هم مرزش همچون کانادا و مکزیک شاید به معنای اشغال آن کشورهای نباشد اما قطعا در راستای همراهی بدون چون و چرای این کشورها برای افزایش رشد اقتصادی آمریکای ترامپ و کاهش قدرت سیاسی و اقتصادی آنها منجر می‌شود.
حمایت ایلان ماسک به عنوان دولت در سایه آمریکا از رهبران و احزاب همسو با ترامپ در قلب تپنده اتحادیه اروپا و سایر کشورهای جهان هم در همین راستا است تا با درجا زدن اقتصاد و سایت اروپا و سایر کشورهای جهان، آمریکا تافته جدا بافته و کشور قدرتمند شماره یک جهان باشد.
جدیدترین اخبار اقتصادی جهان حاکی از افزایش چشمگیر صادرات نفت آمریکا برای کاهش قیمت نقت و خارج کردن کشورهای صادر کننده نفت از گردونه است و در این بین کشورهایی همچون هند که خریداران اصلی نفت ایران و روسیه هستند، برای در امان ماندن از تنش با آمریکا لاجرم به خرید نفت از آمریکا تمایل پیدا می‌کنند.
 
 اشغال کشورها توسط بنانگذار سازمان ملل در قرن 21
آمدن ترامپ، تهدید گرینلند به الحاق به آمریکا حتی با استفاده از نیروی نظامی یکی از محالاتی بود که هیچ کس انتظارش را از بنیانگذار سازمان ملل نداشت.
از سویی دیگر تصرف مدیریت کانال پاناما و تلاش برای سنگ اندازی صادرات کشورها به جهان از دیگر اقداماتی است که آمریکای ترامپ درحال تبدیل آن به یک واقعیت است.
افزایش فشار بر کشورهای اروپایی و ناتو جهت بهره‌برداری احزاب افراطی و همسو، در حقیقت یک نوع دخالت در تعیین سرنوشت کشورها و انتخاباتشان است و در خلال آن همسو بودن با سیاستهای آمریکای ترامپ جهت دستیابی به اهداف ازپیش تعیین شده از ثمرات آن خواهد بود.
دیدار جنجالی ترامپ با زلنسکی نشان داد که ترامپ و تیم او نه تنها اهل مذاکره دیپلماتیک نیستند، بلکه رفتاری دیپلماتیک هم ندارد و با رفتاری تحریک آمیز و پوپولیستی در مقابل دوربین‌ها در صدد تسلیم رهبر یک کشور در مقابل خواسته‌های شوم خود آنهم در مقابل دوربین رسانه‌ها هستند تا بار دیگر قدرت بی چون و چرای آمریکای ترامپ را جهان نشان دهند.
دونالد ترامپ که بیشتر کرسی‌های قدرت در آمریکا را به‌دست آورده نه به عنوان رئیس جمهوری یک کشور بزرگ و رهبر جهان بلکه به عنوان یک پادشاه مستبد می‌خواهد مردم کشورش را راضی کند و در عین حال مستبدانه بر جهان حکمرانی نماید.
آمریکا همیشه پازل سیاست دنیا را همسو با سیاست‌ و اهداف خود چیده اما آمریکای ترامپ بازیگری قلدر خواهد بود که سایر بازیگران از گزند او در امان نخواهند بود.
 


برچسب ها:

ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد