به گزارش هاژه، نرخهای بالای اجاره در مهاباد به کابوسی برای مستأجران تبدیل شده و هرسال با پایان یافتن تعطیلات نوروزی و مدارس فرزندان، قامت مستأجران را خمیدهتر میکند.
سالهاست اجاره خانه و مغازه در مهاباد به گرهکوری تبدیل شده که خیال باز شدن ندارد، بازار در رکود بسر میبرد و درآمدها ثابت است، اما اجاره و معیشت همواره بصورت صعودی افزایش مییابد.
در چنین شرایطی بخشی از مستأجران بهناچار باید به حاشیه شهر نقل مکان کنند و پیدا کردن خانه اجارهای با قیمت معقول روز به روز مشکلتر میشود.
مغازهداران هم وضعیت بهتری ندارند و در یک سال گذشته برخی مغازههای اجارهای شاهد تغییر چند مستأجر بودهاند، با اجاره بالای مغازهها اغلب مستأجران ناشناخته چند ماهی را در یک مغازه سپری میکنند تا اینکه اجاره سرمایه آنها را میبلعد و به ناچار یا اجناس مغازه را حراج میکنند و یا به کوچه پسکوچههای حاشیه شهر پناه میبرند، تعدادی هم عطایش را به لقایش بخشیده و به شغل واسطهای روی میآورند.
در 2 دهه گذشته بازار مسکن در تمام کشور به ضرر مستأجران و به نفع سرمایهداران و صاحبان املاک بوده است و برنامههای مختلف انبوهسازی مسکن نیز در مهار این بحران کارآمد نبوده است.
داستان مساکن مهر در مهاباد را همه میدانند و برخلاف ادعاها هنوز هم بصورت کامل تکمیل نشده است. صدها قطعه زمین مسکونی هم که روزی به تعاونیها واگذار شده هنوز در بلاتکلیفی بسر میبرند. مسکن ملی هم وضعیت بهتری در مقایسه با مسکن مهر ندارد و بخش عمدهای از متقاضیان سال 1399 و 1400 همچنان در انتظار تخصیص زمین قرار دارند، بماند که چند هزار نفر هم در سال 1401 و 1402 ثبت نام و تکمیل وجه کردهاند.
بیشتر شهروندان از وضعیت درآمد خود ناراضیاند و در این بین قامت مستأجران مهابادی بیش از همه زیر بار سنگین اجارهبها خمیده شده است.
بررسیهای میدانی حاکی از آن است برخی خانهها بدلیل قیمت بالای اجاره چندین ماهی خالی میمانند و این موضوع به مغازهها هم سرایت کرده است.
بیشتر منازل تازه ساخت مهاباد بصورت لوکس و فوق لوکس ساخته و یا معرفی میشوند و مالک نیز نرخی بسیار گزاف را طلب میکند، در این بین بدلیل ثابت بودن و حتی کاهش درآمد سرپرستان خانوار، مستأجران توان پرداخت اجاره و رهن را ندارند و به ناچار یا به حاشیه شهر میروند و یا چند ماهی را با چنگ و دندان در منزل فعلی میمانند.
در چنین شرایطی اعضای خانواده ازجمله مادران و فرزندان نیز به بازار کار میآیند تا بصورت دسته جمعی از عهده تأمین هزینههای معیشت و اجاره برآیند، در نتیجه این تغییر ساختار سن ازدواج بالا رفته به تبع آن فرزند آوری نیز با چالش جدی روبرو شده است.
برنامههایی ازجمله وام ودیعه مسکن هم بدلیل سختگیری بانکها عملا غیر قابل دسترس است و بدین ترتیب گره کوری ایجاد شده که برای باز کردن آن باید چند بعدی و همهجانبه اقدام کرد.
بنظر میرسد وضعیت اجارهها در شهر مهاباد در مسیر بن بست قرار گرفته و ادامه این وضعیت منجر به ایجاد وضعیت خانهها خالی در مهاباد خواهد شد.
گره کور بازار اجاره در مهاباد همچنان بسته است و کور سویه امیدی هم وجود ندارد تا این موضوع روندی کاهشی به خود گیرد.
حل مشکلات مسکن و اجاره در مهاباد به پروژههایی گره خورده که خود در منجلاب لاتکلیفی گرفتار شدهاند، زمینهای پیام، آذرایثار، مسکن ملی و چندین شهرک بی نام و نشان دیگر که هر کدام به صدها قطعه تفکیک شده و در دست مردم است اما یا معارض دارد و یا در خارج از محدوده بدون رعایت اصول شهرسازی تفکیک شدهاند.