تاريخ: ۱۳۹۵ سه شنبه ۳ اسفند ساعت ۱۱:۲۵ بازدید: 1610      نظرات: 0      کد مطلب: 3253

ماندگاری زبان نیازمند تولید ادبیات و محتواست


یکی از اساتید و پژوهشگران حوزه زبان کردی در پنلی تخصصی به مناسبت روز جهانی زبان مادری دیدگاه‌های خود را در خصوص زبان مادری بیان کردند.

به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه ، منطقه کردستان، شامگاه دوشنبه(2 اسفند) روز جهانی زبان مادری با حضور پرشور دانشجویان از زبان‌های مختلف و اساتید و مسئولان دانشگاه گرامی داشته شد.

در این مراسم، پنل تخصصی با حضور مسعود بیننده، اسعد اردلان و بهروز چمن آرا برگزار شد.

بهروز چمن آرا، از اساتید گروه زبان و ادبیات کردی دانشگاه کردستان در این مراسم اظهار کرد: زبان مادری را نباید لزوماٌ زبانی
که از مادر گرفته می‌شود، تعریف کرد بلکه زبانی است که کودک از زمانی که به دنیا می‌آید با آن حرف می‌زند.

وی افزود: زبان مادری را می‌توان در ایران زبان اقلیت‌ها تعریف کرد که در مواردی مورد بی مهری قرار گرفته است.

این استاد دانشگاه با بیان تاثیر سخن گفتن و آموزش با زبان مادری، عنوان کرد: عدم آموزش با زبان مادری نوعی از بی هویتی و شکاف اجتماعی ایجاد می‌کند و علاوه بر این بر تحصیلات دانش آموزان نیز تاثیر مستقیم دارد.

وی ادامه داد: باید برای زبان همه اقلیت‌ها شرایطی فراهم شود که زبان مادری به جایگاه واقعی خود دست پیدا کند چون علاوه بر
شکوفایی جامعه بر جلوگیری از از بین رفتن زبان‌ها نیز موثر است.

وی رشد زبان را نیازمند ادبیات علمی غنی دانست و خاطرنشان کرد: ماندگاری زبان نیاز به تولید شعر و ادبیات دارد و هر چه ادبیات علمی غنی تر باشد، به شکوفایی و رشد زبان کمک می‌کند.

در ادامه مسعود بیننده نیز با اشاره به استاندارد بودن همه زبان‌ها، اظهار کرد: انتخاب زبانی به عنوان زبان معیار نیازمند آگاهی گویش وران از زبان خود، خلق نوشتار با این زبان، آموزش زبان، بین المللی کردن زبان و ایجاد ارتباط با جغرافیای آن زبان و ... دارد.

وی زبان مادری را معیاری برای فراگیری زبان دوم دانست و عنوان کرد: زبان مادری ابزاری برای شکوفایی ذهن انسان است و در همین زمان نیز بروز می‌کند.

این نویسنده و پژوهشگر کردستانی ادامه داد: زبان‌های مختلف تا زمانیکه با قدرت، رسانه و قانون همراه نباشند و در اقتصاد،
سیاست و اجتماع جایگاهی نداشته باشد، زبان کامل و رشد یافته‌ای نخواهد بود.

وی با تاکید بر اینکه زبان مادری باید به نوعی پرستیژ اجتماعی تبدیل شود، آن را نیازمند آموزش زبان مادری دانست و بیان کرد: با
توجه به اینکه در قانون نیز به این مهم پرداخته شده است، امروز زمان عملی کردن آن به منظور رشد زبان‌ها و جلوگیری از مرگ آنهاست.

اسعد اردلان نیز در ادامه به اسناد بین المللی زبان اشاره کرد و افزود: زبان مادری یک حق است نه امتیاز و افراد متعلق به اقلیت‌ها
نباید از کاربرد زبان خود محروم باشند.

وی با اشاره به اینکه امروز برخی اصول و حقوق بین المللی زبان نادیده گرفته شده است، افزود: حقی که محقق نشود، حق قلمداد نمی‌شود. در ادامه این مراسم، رئیس مرکز کردستان شناسی دانشگاه کردستان با اشاره به اینکه زبان بخشی از شناسنامه هر ملتی است، اظهار کرد: همزمان با ارج نهادن روز جهانی زبان مادری باید جایگاه مادرانمان را نیز بخاطر اینکه زبان را به ما یاد داده‌اند، ارج نهیم.

امید قادرزاده افزود: زبان ما همواره زبان صلح و عشق است که آن را از مکتب مادرانمان آموخته‌ایم که با فراگیری آن در مدرسه متفاوت است.

وی با تاکید بر اهمیت آموزش به زبان مادری از مقاطع ابتدایی، عنوان کرد: امروز دیگر زمان آن رسیده که نظام آموزش و پرورش به دامان مادران بازگردد و با ارج نهادن به زبان‌های مادری، آنها را در مدارس آموزش دهند.

رئیس مرکز کردستان شناسی دانشگاه کردستان به پیامدهای عدم آموزش به زبان مادری اشاره کرد و آن را در هویت و وضعیت ارتباطی و روانی فرد تاثیرگذار دانست.

همچنین در پایان با اهدای لوح تقدیر از فعالان حوزه آموزش زبان کُردی در دانشگاه کردستان تقدیر شد.

منبع: ایسنا



ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد