تاريخ: ۱۴۰۲ پنج شنبه ۲۳ آذر ساعت ۹:۴۷ بازدید: 606      نظرات: 0      کد مطلب: 22323

چگونه "اعتیاد" کودکان به فضای مجازی را شناسایی و درمان کنیم؟


یک روانشناس کودک و نوجوان با اشاره به خطرات استفاده کنترل نشده از فضای مجازی در کودکان و نوجوانان، گفت: این شیوه استفاده به مرور موجب اعتیاد به فضای مجازی شده که با مخاطرات بسیاری همراه است.
دکتر عظیم عظیمی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به ضرورت استفاده از فضای مجازی در دنیای امروز گفت: شیوه زندگی در دنیای امروز به نحوی است که استفاده از فضای مجازی عملا اجتناب ناپذیر است و استفاده از این فضا به نحوی لازمه زندگی امروز بشر است.
عظیمی گفت: فضای مجازی قطعا مزایای بسیاری دارد، اما در کنار این مزایا معایب زیادی هم دارد که اگر هوشیار نبوده و از آن غافل شویم، زندگی ما و فرزندانمان را نابود می کند.
وی با بیان اینکه این فضا برای کودکان و نوجوانان جاذبه بسیاری دارد، گفت: عمده استفاده کودکان و نوجوانان از این فضا جنبه لذت جویی دارد و عمدتا برای دیدن فیلم های اکشن و بازیهای رایانه‌ای و... از آن استفاده می کنند، اما اگر این استفاده جنبه افراطی به خود بگیرد آسیب های خطرناک بسیاری به همراه دارد.
عظیمی با تاکید بر لزوم رشد همه جانبه کودکان و نوجوانان، گفت: رشد مطلوب زمانی رخ می دهد که تمام ابعاد وجودی کودک شامل ابعاد شناختی، اجتماعی، جسمی، عاطفی و... بطور یکسان رشد کند، اما اگر این رشد متمرکز در یک حوزه شده و سایر حوزه ها از رشد باز بماند، شخصیت فرد در آینده دچار مشکلات بسیاری خواهد شد.
وی افزود: باید از سنین کودکی طرح واره‌های ذهنی در ابعاد مختلف در ذهن کودک شکل بگیرد و نیاز است که کودک فضاها و ارتباطات مختلفی را برای کسب این طرح واره‌ها تجربه کند.
عظیمی گفت: متاسفانه برخی والدین به دلیل مشغله کاری که دارند از بازی و ارتباط با کودک خود غافل شده و با در اختیار نهادن یک گوشی همراه یا رایانه، او را به فضای مجازی می سپارند که باخطرات بسیاری برای کودک همراه است.
وی افزود: غرق شدن کودک در فضای مجازی او را از محیط واقعی جدا کرده و اجازه شکل گیری طرح واره‌های ذهنی در ابعاد مختلف در کودک فراهم نمی شود و عملا این کودکان طرح واره روابط اجتماعی ندارند و همین امر موجب می شود این کودکان در بزرگسالی در ارتباط گیری دچار مشکل شوند.
این روانشناس کودک و نوجوان گفت: این اشکال در ارتباط گیری به این معنی است که این کودکان در بزرگسالی علاقه چندانی به ارتباطات اجتماعی نداشته و آداب آن را نیاموخته‌اند. بطور مثال شاهد هستیم که برخی جوانان امروزی آداب اولیه معاشرت را هم بلد نیستند و وقتی از سبک زندگی آنها مطلع می شویم، متوجه می شویم که از همان دوران کودکی فقط با فضای مجازی سرگرم بوده اند.
وی افزود: برخی والدین در حالی از رفتار و منش امروز جوان خود گلایه مندند که در سالهای گذشته از آنها غفلت کرده و فقط آنها را با فضای مجازی تنها گذاشته‌اند.
عظیمی با بیان اینکه برخی کودکان و نوجوانان به فضای مجازی معتاد شده اند، گفت: علامت اصلی این اعتیاد این است که وقتی گوشی یا رایانه را از آنها می گیریم مدام بی قراری می کنند و نمی توانند مدت طولانی بدون این وسایل تحمل کنند. این نوع اعتیاد دقیقا مشابه اعتیاد به مواد مخدر است و به همان میزان هم مخرب روان کودکان و نوجوانان است.
وی تصریح کرد: انزوا، گوشه گیری و کم حرفی از دیگر نشانه های این نوع اعتیاد به فضای مجازی است.
این روانشناس کودک و نوجوان در خصوص راهکارهای پیشگیری و درمان این نوع اعتیاد گفت: اولین اقدام این است که فضای جایگزین فضای مجازی برای کودکان و نوجوانان در نظر گرفته شود. بطور مثال اگر کودک را از فضای مجازی دور می کنیم باید بتوانیم او را به محیط های بازی شاد یا خانه اقوام و جایی که همبازی های او هستند، ببریم.
عظیمی گفت: هرچقدر برای کودک و نوجوان وقت بگذاریم، منافع آن در آینده هم نصیب خودمان شده و هم نصیب فرزندانمان می شود و آنها را برای داشتن یک زندگی مستقل و مطلوب آماده می کند.
این روانشناس گفت: اینکه کودک و نوجوان را با فضای مجازی تنها گذاشته به تصور اینکه بیرون از خانه نمی رود و خیالمان راحت است، تصور باطلی است. چرا که خطرات این فضا به مراتب بیشتر بوده و باید استفاده از آن را برای کودکان و نوجوانان محدود کرد.
عظیمی گفت: والدین باید با کودکان و نوجوانان خود دوست شده و برای بازی و تفریح با آنها وقت بگذارند و از ارتباطات و فعالیتهای آنها غافل نشوند.
وی افزود: در خصوص کودکان و نوجوانانی که به مرحله اعتیاد به فضای مجازی رسیده اند، باید از روانشناسان در این زمینه کمک گرفته شود. باید دوره های درمان اضطراب دوری از فضای مجازی، شناخت درمانی و رفتار درمانی برای این کودکان و نوجوانان انجام شود.
عظیمی گفت: همچنین در این پروسه، والدین این کودکان و نوجوانان هم باید تحت آموزش قرار گیرند.


برچسب ها:

ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد