به گزارش هاژه به نقل از یورونیوز، شش ماه پیش در چنین روزی، زلزله ویرانگر ۷.۸ ریشتری بامداد ۶ فوریه، قهرمانماراش و ۱۰ استان دیگر را در جنوب ترکیه لرزاند.
نزدیک به ۶۰ هزار نفر جان باختند، ۱۲۵ هزار تن مجروح شدند و حدود ۳۰۰ هزار ساختمان آسیب دید. صدها هزار نفر بیخانمان شدند که در چادرها و کانکسها یا هتلهای شهرهای مجاور به طور موقت اسکان یافتند.
پس از آن به تدریج پاکسازی آوارها و تخریب ساختمانهای در آستانه فروریختن آغاز شد و گزارشها حاکیست که پروژههای ساخت و ساز مسکن جدید در مناطق زلزلهزده از جمله هاتای در حال انجام است.
با این وجود، ترمیم زیرساختهای آسیبدیده هنوز به پایان نرسیده است. چنان که گروهی از بازماندگان سوگواری که همچنان در چادرها و کانکسها مستقرند، از دسترسی دشوار به آب آشامیدنی سالم گلایه دارند.
به عنوان نمونه، بر اساس گزارش انجمن پزشکی شهرانطاکیه تنها ۱۰ درصد مردم این شهر به آب آشامیدنی سالم دسترسی دارند. هر چند دولت در ارسال موادغذایی کافی تا حدود زیادی موفق بوده ولی همچنان در تلاش است تا موانع توزیع کافی آب را رفع کند. در چنین شرایطی، گروهی همچنان ناگزیرند که آب آشامیدنی را از سوپرمارکتها خریداری کنند یا آن دسته که هنوز بیکارند و عایدی مناسبی ندارند، به مصرف آب غیرشرب تن میدهند که همزمان با فرارسیدن گرمای تابستان، موجب شیوع بیماریهای همهگیر در برخی مناطق شده است.
دولت رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه اعلام کرده است که اولین سری از آپارتمانهای مسکونی در حال ساخت در مناطق زلزلهزده، دسامبر آینده به مردم تحویل داده خواهد شد.
آقای اردوغان در طول مبارزات انتخاباتی نیز به مردم وعده داد که ظرف یکسال ۳۱۹ هزار خانه جدید برای زلزلهزدگان بسازد.
دولت ۶۰ درصد هزینههای ساخت منازل مسکونی را تقبل کرده و زلزلهزدگان نیز ۴۰ درصد باقیمانده را در قالب اقساط وام ۲۰ ساله پرداخت خواهند کرد.
با این حال، مطابق اعلام سازمان بینالمللی کار، زلزله ۶ فوریه موجب بیکاری حدود ۶۵۸ هزار نفر در مناطق زلزلهزده شده است؛ افرادی که فعلا توانایی بازپرداخت اقساط وامهای بانکی را ندارند.
گذشته از این، گروهی از مردم نگرانند که تامین زیرساختهای لازم از جمله خیابانها، شبکه برق و گاز، اینترنت و آب در مناطقی که مجتمعهای نوساز در حال ساخت است تا پایان سال ممکن نباشد.
تعدادی از مردم نیز در برابر زندگی در محلهها و مناطق جدیدی که در نزدیکی و مجاورت شهرهای ویران شده در حال ساخت هستند، مقاومت میکنند و میگویند که حاضر به ترک محلههای پیشین خود نیستند.
آنها همچنان در مجاورت خانههای پیشین خود که تخریب کامل و آواربرداری بخشی از آنها هنوز به اتمام نرسیده، زندگی میکنند؛ اقدامی که نگرانیها در مورد ابتلای آنها به انواع بیماریها از جمله سرطان به دلیل مجاورت مداوم با آزبست را افزایش داده است.
اما فراتر از چالشهایی که دولت و مردم در مناطق زلزلهزده همچنان با آنها رو به رو هستند، برخی شهرهای دیگر ترکیه هم که روی خط گسلها قرار دارند، با دردسرهای تازهای مواجه شدهاند.
به عنوان نمونه، شهرداری استانبول به منظور اجتناب از بروز فاجعه انسانی در پی وقوع زلزله احتمالی، طرح شناسایی و تخریب و بازسازی ساختمانهای ناایمن را آغاز کرده و تا کنون تصمیمگیری در مورد تخریب ۳۱۸ ساختمان که بیش از ۱۰ هزار نفر در آنها ساکن هستند، نهایی شده است.
همزمان دولت نیز در حال اجرای برنامهای برای بازرسی ساختمانها در مناطقی وسیعتر از استانهای زلزلهزده برای شناسایی موارد ناایمن است.