به گزارش هاژه، اولین همایش بین المللی ههورامان با حضور جمعی از اساتید، صاحبنظران و پژوهشگران کوردستان ایران و اقلیم کوردستان بمدت 2 روز برگزار شد.
این همایش که با هدف معرفی بهتر ههورامان به جهان برگزار شده بود، در 22 پنل تخصصی و 93 مقاله پژوهشی شامگاه روز پنجشنبه به کار خود پایان داد.
"بازشناسی ظرفیتها و ویژگیهای تاریخی، محیطی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی ههورامان و واکاوی راههای تحکیم و پایدارسازی توسعه ههورامان" جزو حوزههای اعلام شده از سوی دبیرخانه همایش بود و در آن پژوهشگران، صاحبنظران و اساتید علمی به یافتهها و راهکارهای پژوهشی خود را برای توسعه پایدار این منطقه ارائه دادند.
واکاوی ظرفیتهای گردشگری، فرهنگی، کارآفرینی و همچنین ادبی بخشی از وبینارهای آنلاین این همایش بود و بر اهمیت تاریخی منطقه به عنوان یکی از ضرورتهای هرگونه پژهش و برنامهای تأکید شد. بخش موسیقی و ادبی این همایش از دیگر برنامههای این همایش بود.
آمانج حسن احمد استاد تاریخ دانشگاه سلیمانه با بیان اینکه ههورامان فراتر از مرزهای جغرافیایی است، تداوم برگزاری همایشهای بینالمللی ههورامان را یک ضرورت اعلام کرد و گفت: پژوهشهای تخصصی و ارائه شده در این همایش نشان از اهمیت ههورامان دارد و امیدواریم همایش ههورامتن شناسی اینبار در دانشگاههای اقلیم کوردستان برگزار شود.
محمد علی سلطانی نویسنده و پژوهشگر تاریخ کوردستان نیز در این همایش با تأکید بر سرلوحه قرار دادن پژوهشهای دانشگاهی برای اجرای هرگونه طرح و پروژه، اظهار کرد: پژوهشهای علمی دانشگاهها چراغ راه هرگونه برنامهریزی برای توسعه است.
کیومرث ایراندوست، از اساتید برجسته حوزه مطالعات شهری و دبیر علمی همایش ههورامان با ابراز نگرانی در خصوص تغییر وضعیت گردشگریپذیری ههورامان و احتمال آسیب به منطقه اظهار کرد: توجه به نگرانیها و پژوهشهایی در راستای رفع آسیبها، برگزاری همایشهای تخصصی را بیش از پیش ضروری کرده و همایش فعلی هم در این راستا قرار دارد.
امید قادرزاده رئیس پژوهشکده کوردستان شناسی نیز در این همایش اظهار کرد: جبر محیطی و جغرافیایی منطقه ههورامان هیچ وقت نتوانسته عرصه را بر مردمان منطقه ههورامان تنگ کند بلکه مردم این منطقه با اتکا به دانشهای بومی محلی و تجربه پیشینیان، شیوههای مسالمتآمیز زندگی با طبیعت بدون مداخله در نظم طبیعت و برانگیختن خشم طبیعت را پیدا کردهاند.
وی افزود: معنی واقعی کلمه بهرهوری را میتوان در منطقه ههورامان یافت زیرا مردم هورامی شبکههای اجتماعی مشارکتی و سرمایههای اجتماعی را به پُلی برای توسعه تبدیل کردهاند.
قادرزاده با اشاره به ثبت منظر جهانی هورامان توسط یونسکو تصریح کرد: ثبت جهانی ههورامان، بررسیها و پژوهشهای لازم در خصوص برنامههای توسعه و حتی موضوعی چون حضور گردشگران در منطقه ههورامان و پیامدهای آن بر شناسههای هویت بخش این منطقه را طلب میکند و ضرورت دارد برای هر اقدامی در ههورامان پیوست فرهنگی تهیه شود.
اسماعیل زارعی کوشا استاندار کوردستان در این همایش با بیان اینکه ههورامان نقشی محوری در حوزههای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی استانهای کوردستان و کرمانشاه و همچنین اقلیم کوردستان دارد، اظهار کرد: تعامل بیشتر استان کوردستان با اقلیم کوردستان ضمن رشد و شکوفایی به ایجاد حس همدلی در بین 2 منطقه کمک خواهد کرد.
به گزارش هاژه، پرونده منظر فرهنگی منطقه هورامان پنجم مردادماه ۱۴۰۰ در چهل و چهارمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو مورد تایید اعضا قرار گرفت و ثبت جهانی شد، اما نگرانیهایی جدی در رابطه با تغییر منظر فرهنگی و سیمای این منطقه وجود دارد که راهکار علمی آن رعایت اصل توسعه پایدار متناسب با ظرفیتها و سیمای منطقه ههورامان اعلام شده است. همایش بینالمللی ههورامان را میتوان تلاشی برای ارائه راهکاری علمی برای مشکلات و پیشروی این منطقه و حل آنها دانست.