تاريخ: ۱۴۰۲ شنبه ۹ ارديبهشت ساعت ۲۳:۲ | بازدید: 845 نظرات: 0 کد مطلب: 21020 |
حوضخانهها در گذشتە کابردهای مختلفی داشتەاند از مذهبی گرفتە تا محفلی برای همنشینی و فرار از گرمای تابستان. در مهاباد قدیم حوضخانه، بیشتر کاربرد مذهبی داشتە و در حیاط مساجد احداث شدەاند. مکانی سربستە کە یک حوض در مرکز آن وجود دارد. آب حوض نیز از قناتهای اطراف حوضخانه تامین میگردد بە شکلی کە یک معبر آب جهت ورود و معبری دیگر جهت خروج آب تعبیە شدە است.
اهمیت حوضخانەها علاوە بر جنبە تاریخی-مذهبی، جنبە فرهنگی، معماری و گردشگری نیز دارد. در مهاباد تعداد ٣ حوضخانه وجود دارد. کە کار بازسازی و مرمت حوضخانە رستمبیگ امروز تمام شد. امروزە از حوضخانەها بە عنوان فضاهای گردشگری یاد میشود. حوضخانەها بە عنوان نمادی از شهرنشینی در گذشتە بودە است و حفظ یا مرمت آن اهمیت زیادی در شناخت فرهنگ و تاریخ یک شهر دارد.
حوضخانه رستمبیگ از آثار تاریخی شهر مهاباد مربوط به دورە قاجاریە میباشد کە سال ١٣٨١ بە عنوان یکی از آثار ملی ایران بە ثبت رسیدە است. این حوضخانه قبل از آنکە مرمت گردد، بە فضای مخروبە و غیرقابل استفادە تبدیل شدە بود. شهرداری مهاباد با صرف مبلغ ٨٠٠ میلیون تومان آن را بازسازی و مرمت کرد.
اماکن گردشگری و تاریخی مهاباد مورد کملطفی قرار دارند کما اینکە دیدە میشود اغلب آنها بە مکانی تبدیل شدە کە هیچ استفادەای نداشتە و هویت تاریخی خود را از دست دادەاند. مرمت و بازسازی حوضخانه رستمبیگ کە از مطالبات شهروندان بود اقدامی مناسب در راستای هویتبخشی بە تاریخ و گردشگری مهاباد است. از این رو انتظار میرود اماکنی مانند، حوضخانە مسجد عباسآقا وحوضخانە شاهدرویش نیز بازسازی شوند.
|