تاريخ: ۱۴۰۲ شنبه ۱۹ فروردين ساعت ۱۸:۳۲ بازدید: 822      نظرات: 0      کد مطلب: 20859

مسجد دو مناره» شاهکار معماران دوره افشاریه در شهر سقز+تصاویر


مسجد دو مناره سقز طبق روایات محلی به زمان شیخ حسن مولان‌آباد از عرفای حکیم و ریاضیدان مشهور عصر افشاریه بر می‌گردد و در سال ۱۳۷۸ با شماره ثبتی ۲۶۰۰، جزو آثار ملی کشور ثبت شده است.

مسجد دو مناره سقز طبق روایات محلی به زمان شیخ حسن مولان‌آباد از عرفای حکیم و ریاضیدان مشهور عصر افشاریه بر می‌گردد.

 

هنگام عزیمت نادر شاه افشار به بغداد، وی از منطقه سقز عبور کرده و پس از درخواست شیخ حسن مولان‌آباد مبنی بر ضرورت ساخت مسجدی برای اهالی این شهرستان، نادر شاه دستور ساخت این مسجد را در بافت قدیم شهر سقز داد.

 

در حال حاضر نیز برخی از اهالی منطقه به این مسجد، مسجد شیخ حسن مولان‌آباد می‌گویند. از نشانه‌ها و دلایل صحت این مدعا این است که در این سفر نادر شاه دو عصای مرصع و یک سفره منقوش زیبای چرمی را نیز به شیخ حسن هدیه می‌دهد این وسایل در حال حاضر در قریه مولان‌آباد که آرامگاه این عارف عالی مرتبه در آن قرار دارد نگهداری می‌شود.

 

همچنین یک جلد کلام‌‌الله مجید خطی در مقبره شیخ حسن نگهداری می‌شود که هدیه یکی از روحانیون زمان شیخ‌حسن است و تاریخ آن به اواخر دوره افشاریه دلالت دارد. البته با توجه به کاشی‌کاری‌های این مسجد که بیشتر مربوط به اواخر افشاریه و اوایل زندیه بوده و خصوصیات آن دو دوران را دارد می‌توان به طور قطع مطمئن شد که بنا مربوط به دوره افشاریه است و در دوران‌های بعدی مرمت شده و تعمیرات جزئی در آن صورت گرفته است.

 

مسجد دومناره سقز پلانی تقریباً مربع شکل دارد. در ساخت این مسجد از مصالحی مانند خشت خام، ملات گل، سنگ‌های لاشه، آجر و چوب استفاده شده، ورودی اصلی این مسجد در ضلع غربی قرار گرفته، این در ورودی سردر آجری با بافت گره چینی آجر و کاشی زرد رنگ دارد که معرف دوره ی زندیه است.

 

این مسجد در سال 1378 با شماره ثبتی 2600، جزو آثار ملی کشور ثبت شده است.







برچسب ها:

ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد