به گزارش هاژه، فصل برداشت و خرید تضمینی گندم که شروع میشود زخم مشکلات گندمکاران مهاباد هم سر باز میکند؛ امسال نیز با تأخیر پرداخت مطالبات مشکل دیگری بر مشکلات پیشروی کشاورزان اضافه شده است.
در روزهای گذشته گندمکاران مهابادی در پیامهای متعددی از تأخیر در پرداخت مطالبات گلایه کرده و خواستار رفع مشکلات شدهاند.
سالهاست دلالان با خرید نقدی گندم از کشاورزان، بخشی از گندمی که باید تحویل دولت داده شود را با قیمتی پایینتر خریداری میکنند و چند ماه بعد با تصویب نرخ جدید، آن را به دولت میفروشند.
در چند سال گذشته کشاورزان بدلیل افزایش هزینههای تولید، عموما برخی اقلام ازجمله سموم، کود و ... را بصورت نسیه تأمین کرده و در زمان برداشت محصول، به ناچار دسترنج خود را بصورت نقدی به دلالان میفروشند. همین امر باعث شده تا هرسال میزان خرید تضمینی گندم از سوی دولت با کاهش چشمگیر روبرو شود.
امسال دولت با وعده تسریع در پرداخت مطالبات کشاورزان، توانسته خرید تضمینی گندم را به 2 برابر افزایش دهد، این درحالیست که تأخیرهای صورت گرفته در پرداخت، کشاورزان را گلایهمند کرده است.
در چند روز گذشته تأخیر در پرداخت گندم تضمینی از سوی دولت منجر به این شده تا دلالان قیمت خرید نقدی گندم را به پایینترین نرخ خریداری کنند، دلیل آن را هم تأخیر دولت در پرداخت مطالبات عنوان کردهاند.
در حال حاضر خرید گندم از سوی دولت 11 هزار و 500 تومان است ولی گزارشهای میدانی حاکی از آن است که دلالان گندم را با قیمت 11 هزار و 100 تومان و حتی زیر 11 هزار تومان از کشاورزان خریداری میکنند.
رحمان پیرهبابی رییس جهاد کشاورزی شهرستان مهاباد در این خصوص به خبرنگار هاژه گفت: در روزهای گذشته بخشی از مطالبات معوقه گندمکاران مهاباد پرداخت شده و تا پایان هفته قرار است بخشی دیگر از مطالبات پرداخت شود.
وی افزود: تاکنون 60 درصد مطالبات گندمکاران مهابادی پرداخت شده که در مقایسه با سایر شهرهای همجوار بیشتر است.
پیرهبابی تصریح کرد: بر اساس آخرین آمار ثبت شده، مطالبات گندمکاران مهابادی که تا مورخه 5 مرداد گندم خود را به مراکز خرید رسمی تحویل دادهاند پرداخت شده و پیگیریها برای پرداخت بخشی دیگری از مطالبات در جریان است.
وی اضافه کرد: باتوجه به پیگیری های صورت گرفته تا روز پنجشنبه تسویه حساب تحویل دهند گان گندم کارانی که تا 15مرداد صورت خواهد گرفت.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مهاباد در ادامه اظهار کرد: کشاورزانی که گندم را به دولت تحویل دادهاند با تأخیر زیادی روبرو نشدهاند، بلکه کشاورزانی که بذر مادر را به شرکتهای خصوصی تحویل دادهاند دچار تأخیر شدهاند.
وی افزود: این شرکتها طی قراردادی با کشاورزان، بذر مادر را در اختیار آنها قرار داده و فصل برداشت محصول نیز کشاورز باید محصول خود را تنها به این شرکت بفروشد.
پیره بابی با اشاره به میزان تولید گندم در مهاباد اظهار کرد: در سالجاری در مجموع 50 هزار و 600 هکتار از راضی شهرستان مهاباد شامل 45 هزار و 500 هکتار بصورت دیمی و 5 هزار و 100 هکتار بصورت آبی، به زیر کشت گندم رفته است.
وی در پایان افزود: درحال حاضر 43 هزار تن گندم از کشاورزان مهابادی خریداری شده و پیشبینی میشود این میزان به 84 هزار تن افزایش یابد که در مقایسه با سالهای گذشته افزایش چشمگیری را نشان میدهد.