تاريخ: ۱۴۰۱ سه شنبه ۲۵ مرداد ساعت ۱۲:۵ بازدید: 798      نظرات: 0      کد مطلب: 20057

مسمومیت غذایی چیست/ در صورت مسمومیت غذایی چه نکاتی را باید رعایت کرد؟


مسمومیت غذایی چیست؟

مسمومیت غذایی، بیماری منتقله از راه مواد غذایی آلوده است. ارگانیسم‌های عفونی از جمله باکتری‌ها، ویروس‌ها، انگل‌ها و یا سموم آن‌ها شایع ترین علل مسمومیت غذایی‌ می‌باشند. ارگانیسم‌های عفونی یا سموم آن‌ها‌ می‌توانند مواد غذایی را در هر مرحله از پردازش یا تولید آلوده کنند. گاستروانتریت که تحت عنوان ورم معده یا آنفولانزای معده نیز شناخته‌ می‌شود، به معنای التهاب پوشش روده، به ویژه در معده و روده است.

مسمومیت غذایی یکی از علل اصلی گاستروانتریت است. علائم مسمومیت غذایی که اغلب شامل تهوع، استفراغ، اسهال و یا دل درد است، ممکن است در عرض چند ساعت بعد از خوردن غذای آلوده شروع شود. در اکثر موارد مسمومیت غذایی خفیف است و بدون درمان برطرف‌ می‌شود، اما اگر علائم بعد از چند روز از بین نرود و یا در صورت وجود تب، خون در مدفوع (خونریزی مقعدی) و بروز علائم و نشانه‌های کم آبی بدن، باید به دکتر داخلی مراجعه کرد. درمان مسمومیت غذایی بر هیدراته نگه داشتن و حفظ آب بدن فرد مبتلا متمرکز است.

جدی ترین عارضه‌ی مسمومیت غذایی و گاستروانتریت، کمبود آب بدن در اثر اسهال و استفراغ، به ویژه در افراد آسیب پذیر مانند جوانان و سالمندان است. علائم بالینی کم آبی بدن عبارتند از خشکی و چروک شدن پوست، گود افتادن چشم‌ها، خشکی دهان و کاهش عرق در زیر بغل و کشاله‌ی ران. در نوزادان علاوه بر موارد فوق، نشانه‌های کاهش آب بدن شامل کاهش تون عضلانی، فرو رفتن ملاج (فونتانل) و کاهش شیر خوردن و مکیدن است. مسمومیت غذایی یک بیماری شایع است که سالانه میلیون‌ها نفر از مردم آمریکا را تحت تاثیر قرار‌ می‌دهد.

علائم و نشانه‌های مسمومیت غذایی

علائم مسمومیت غذایی با توجه به عامل آلوده کننده و عضو آلوده شده متفاوت است. علائم و نشانه‌ها ممکن است در عرض چند ساعت، چند روز یا حتی چند هفته پس از خوردن غذای آلوده شروع شوند، دوره‌ی کمون، بسته به پاتوژن‌ می‌تواند بسیار طولانی باشد. مسمومیت‌های غذایی‌ می‌توانند چند ساعت تا چند روز طول بکشند و باعث بروز یک یا چند نشانه‌ی زیر‌ می‌شوند:

_ حالت تهوع

_ استفراغ: استفراغ یک علامت شایع در مسمومیت غذایی است.

_ اسهال آبکی یا خونی: اسهال معمولا چند روز به طول‌ می‌انجامد، اما بسته به ارگانیسم، ممکن است طولانی تر باشد.

_ درد شکم

_ نفخ و گاز معده

_ علاوه بر علائم کلاسیک بالا، مسمومیت غذایی و گاستروانتریت‌ می‌توانند باعث از دست دادن اشتها و تب و لرز نیز شوند.

در صورت مسمومیت غذایی این نکات را رعایت کنید

* غذاهای جامد نخورید، سعی کنید مواد غذایی نیمه جامد و مایع مصرف کنید زیرا این نوع مواد غذایی فشار روی دستگاه گوارش شما را کاهش می دهند و به بهبودی سریع کمک می کنند.

* از خوردن غذاهای خیابانی و غذاهای طبخ شده در مکان های غیربهداشتی جدا خودداری کنید.

* غذاهای سرخ شده، چرب، تند و بیش از حد شیرین مصرف نکنید.

* در طول دوره بهبودیتان از مصرف محصولات لبنی و کافئین‌ خودداری کنید.

* سیگار نکشید.

* آب کافی مصرف کنید.

* لباس های سبک و آزاد بپوشید.

* و هر زمان که بیرون می روید یک بطری آب همراه خود داشته باشید.

 




ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد