شهر دیواندره مرکز شهرستان دیواندره که جاهای دیدنی زیادی در استان کوردستان در غرب ایران را تشکیل میدهد .این شهر که از طرفی رشته کوههای هوازو و از طرفی دیگر منطقههای بیجار گروس و تیلکو آن را احاطه کردهاند. غارکرفتو با فاصله ۷۲ کیلومتر در شمال غربی شهرستان دیواندره قرار دارد که نمونهای بارز از دوران زندگی پیشینیان مردمان کورد در این منطقه میباشد.از مناطق دیدنی دیواندره منطقه چهل چشمه و سارال می باشد که هر سال در اواخر خرداد ماه جمعیت زیادی از مردم کوردستان و ایران را به سوی خود می کشد.سد سیاه زاغ از سدهای استان کوردستان ایران است که در نزدیکی شهر دیواندره واقع شدهاست .لهجه رایج کوردی در استان کوردستان لهجه اردلانی نام دارد که در دیواندره تکلم می شود.
دهستان سارال دیواندره
دهستان سارال، از توابع دیواندره، دشتی زیبا و پهناور است و در فصل بهار مانند تابلویی چشمنواز در استان کوردستان میدرخشد. دشتهای پر از گل، صدای آواز پرندگان، چشمههای جوشان و اهالی صمیمی و خونگرم، دهستان سارال را به یکی از محبوبترین مقصدهای گردشگری در شهر دیواندره تبدیل کرده است. وجود مرتعهای سرسبز و حاصلخیز این منطقه باعث شده است که بیشتر روستاییان به شغل دامداری مشغول باشند.
کوهستان چهل چشمه
چهلچشمه یا چلچمه نام کوهی مرتفع در استان کردستان است که مجموعهای بینظیر از گیاهان دارویی را در خود جای داده است. بافت این کوه ریزشی و فرسایشی است و هنوز تثبیت نشده و رودهای زیادی مانند قزلاوزن، سیروان ، خورخوره و زرینه رود از آن سرچشمه میگیرند.
آب و هوا دیواندره
دیواندره از نظر موقعیت جغرافیایی و آب وهوایی شهری با آب و هوای کوهستانی میباشد که دارای زمستانهایی سرد و تابستانی ملایم و معتدل و در فصل بهار بارانی میباشد .
روستای دَروَن
دروان یا درون روستایی زیبا از توابع شهر دیواندره است که اهالی آن به کشاورزی و عده کمی از آنها به دامداری مشغولاند. رود قزلاوزن که از کنار این روستا میگذرد باعث حاصلخیزی و سرسبزی آن شده است. روستاییان در جشنهای محلی و روزهای عید به بازیهای بومی و گروهی مانند گوروابازی، قاو قاو، چاوشاره کی و زوران و برگزاری جشن میپردازند و میزبان اهالی روستاهای نزدیکاند.
غار باش قشلاق
غار باش قشلاق در 40 کیلومتری شمال شرق دیواندره در دل طبیعت دست نخورده روستای زیبا به همین نام قرار گرفته است.
غار قالوجه
این غار در روستایی به همین نام در محور جغرافیایی دیواندره قرار گرفته و از جاذبه های طبیعی و گردشگری این منطقه به شمار می رود.
غار کرفتو
غار کرفتو در 70 کیلومتری شمال شهر دیواندره قرار گرفته است. این غار، یک غار آهکی است که در دوران سوم زمینشناسی شکل گرفته است. بخشهایی از این غار، دستکَند است و کتیبههایی از دوران پیش از تاریخ دارد. این غار در بخش کرفتو واقع شده است که در تاریخ 20 بهمن 1318 با شمارهٔ ثبت 330 بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست. کتیبهای یونانی بر سر در یکی از اتاقهای طبقهٔ سوم این غار وجود دارد که از این غار به عنوان معبد “هراکلس” نام برده است. در معماری این غار علاوه بر ایجاد اتاقها و راهروهای عبوری سعی شده است تا اتاقها با هم در یک گذر قرار گیرد. نورگیرهایی به سمت بیرون تعبیه شدهاند و بر دیوارهای غار در بعضی از اتاقها نقوشی به صورت تجریدی از حیوانات، انسان و گیاه حجاری شدهاست.
منطقه شکار ممنوع زرینه اوباتو
این منطقه به مساحت 24000 هکتار در 16 کیلومتری شمال دیواندره زیستگاه مناسبی جهت گونه پرنده حمایت شده و رو به انقراض میشمرغ میباشد.