تاريخ: ۱۴۰۱ يکشنبه ۴ ارديبهشت ساعت ۱۳:۲ بازدید: 1849      نظرات: 0      کد مطلب: 18400

یک عامل مهم در پیشگیری از سرطان روده


مطالعات آماری نشان داده است که سرطان روده هر ساله تقریبا در بیش از یک میلیون نفر از مردم جهان تشخیص داده می‌شود.

به گزارش هاژه به نقل از ایسنا، عوامل خطر سرطان روده بزرگ شامل برخی از رژیم‌های غذایی مانند رژیم غذایی سرشار از گوشت قرمز مانند گوشت گاو و گوسفند و نیز گوشت‌های فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس است. از دیگر عوامل خطر ابتلا به سرطان روده می‌توان به چاقی و اضافه وزن اشاره کرد.

متخصصان علوم پزشکی اخیرا پتانسیل متابولیت ترکیبی موسوم به "فلاونوئید" را برای جلوگیری از سرطان روده بزرگ تشخیص داده‌اند. این ترکیب عمدتا در میوه‌ها و سبزیجاتی مانند توت سیاه، ذغال اخته، انگور قرمز، سیب، پیاز قرمز، کلم بروکلی، انار، توت فرنگی، زردآلو، کلم قرمز و پوست بادمجان بنفش و هم‌چنین شکلات و چای وجود دارد.

گروهی از متخصصان علوم پزشکی در دانشگاه ایالتی داکوتای جنوبیِ آمریکا در روند تحقیقات خود به جزئیات جدیدی درباره فلاونوئیدها و چگونگی اثرگذاری آنها در جلوگیری از سرطان روده بزرگ دست یافتند.

مطالعات قبلی نشان داده بودند که فلاونوئیدها، ترکیبات طبیعی موجود در میوه‌ها و سبزیجات، سرطان را مهار می‌کنند اما هیچ کس نمی‌دانست که چه چیزی باعث مؤثر بودن آن‌ها در پیشگیری از سرطان شده است.

تیم تخصصی دانشگاه داکوتای جنوبی در مجموعه‌ای از آزمایشات خود دریافتند ماده‌ای موسوم به "۲،۴،۶-تری هیدروکسی بنزوئیک اسید" (۲،۴،۶-THBA) که در نتیجه تجزیه فلاونوئیدها توسط باکتری‌های روده تولید می‌شود، آنزیم‌های درگیر در تقسیم سلولی را مهار می‌کند. آزمایش‌های بعدی نیز ثابت کرد که ۲،۴،۶-THBA، رشد سلول‌های سرطانی را مهار می‌کند.

هرچند داروهای بسیاری برای درمان سرطان وجود دارد اما تقریباً هیچ کدام از آن‌ها برای پیشگیری از این بیماری استفاده نمی‌شود. از همین رو کشف ۲،۴،۶-THBA به عنوان مهار کننده رشد سلول‌های سرطانی، متخصصان را در دستیابی به موفقیت‌های بعدی با هدف پیشگیری از این سرطان بسیار امیدوار کرده است.

متخصصان بر این باورند که ترکیب فلاونوئیدها و ۲،۴،۶-THBA که در مجموع به دنبال مصرف میوه و سبزی در بدن تولید می‌شود، پتانسیل استفاده به عنوان دارویی برای پیشگیری از سرطان را دارد، اگرچه انجام مطالعات بیشتر در این زمینه مورد نیاز است.

سالانه 4 هزار نفر در ایران جان خود را براثر سرطان روده بزرگ از دست می‌دهند و 7 هزار بیمار جدید به شمار مبتلایان در کشور افزوده می‌شود.

سرطان روده بزرگ، سومین سرطان شایع در جهان پس از سرطان ریه و سرطان پستان و سومین سرطان شایع در ایران پس از سرطان پستان و معده است.

سالانه ۱.۵ میلیون بیمار جدید به تعداد مبتلایان سرطان روده بزرگ در جهان افزوده می شود و هر سال ۷۰۰ هزار مبتلا به این نوع سرطان، جان خود را از دست می دهند. این تعداد ابتلا و مرگ و میر بر اثر سرطان روده بزرگ در جهان و ایران در حالی است که این بیماری در صورت تشخیص در مراحل اولیه تا ۹۰ درصد قابل معالجه است.

۹۰ درصد مبتلایان به سرطان روده بزرگ را افراد  بالای ۵۰ سال تشکیل می دهند، تغذیه ناسالم ازجمله مصرف زیاد گوشت قرمز، گوشت فراوری شده، مصرف کم سبزیجات، میوه تازه و غلات، کم تحرکی، چاقی و اضافه وزن، سن، نژاد و قومیت، سابقه فردی در داشتن پولیپ روده، سابقه خانوادگی سرطان کولون یا پولیپ های پیشرفته، سابقه فردی سایر سرطان ها، سابقه مواجهه شکم با تشعشعات رادیویی، سابقه دریافت پیوند اعضا، ابتلا به دیابت، مصرف سیگار، مصرف الکل، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان را از عوامل خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ است، ضمن اینکه پرهیز از هر یک از این عوامل خطر در پیشگیری از سرطان روده بزرگ موثر است.



برچسب ها: روده, سرطان, سلامت, هاژه

ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
چاپ
نسخه چاپی


نظر کاربران


نظر خود را براي ما ارسال كنيد